ABD TSMC'nin Huawei için üretim yapıp yapmadığını araştırıyor

ABD TSMC'nin Huawei için üretim yapıp yapmadığını araştırıyor

Beklentilerin üzerinde bilanço açıklayan çip devi TSMC'nin bu güçlü bilançosu ABD'de şüphe uyandırdı ve çip şirketinin Huawei için üretim yapıp yapmadığı soruşturuluyor.

A+A-

ABD, TSMC'nin Huawei için yapay zeka veya akıllı telefon yongaları üretip üretmediğini soruşturuyor.

The Information'ın haberine göre, üçüncü çeyrekte rekor düzeyde kâr açıklayan ve önümüzdeki beş yıl içinde sağlıklı bir büyüme kaydeden TSMC, ABD Ticaret Bakanlığı'nın Huawei için akıllı telefon veya yapay zekâ çipleri üretip üretmediğini belirlemek üzere döküm devini incelemeye alması nedeniyle beklenmedik bir zorlukla daha karşı karşıya kalabilir.

Haberde atıfta bulunulan kaynaklara göre, soruşturma henüz ilk aşamalarında. Bakanlığın yeterli bilgi toplamasının ve bir sonuca varmasının ne kadar süreceği belli değil.

The Information'a göre, ABD Ticaret Bakanlığı TSMC'nin Huawei ile ilişkilerinde ihracat düzenlemelerini ihlal ettiğini tespit ederse, şirket para cezaları veya ABD teknolojisine erişimde geçici kısıtlamalar gibi daha sert sonuçlarla karşılaşabilir.

Habere göre, devam eden soruşturma TSMC'nin Huawei tarafından tasarlanan AI çiplerinin üretiminde yer alıp almadığını inceliyor. Bu yapay zeka sunucu çipleri, ABD ihracat düzenlemeleri nedeniyle satın almaları yasaklanan NVIDIA'nın çiplerine alternatif olarak Çinli müşteriler arasında popülerlik kazandı.

Ayrıca, soruşturmanın TSMC'nin Huawei'nin cihazları için akıllı telefon çipleri üretip üretmediğini de araştırdığı söyleniyor.

The Information, Huawei'nin Çin'de SMIC tarafından üretilen bir işlemciye sahip Mate 60 serisinin soruşturmanın potansiyel bir hedefi olduğunu belirtiyor.

2020'de ABD Ticaret Bakanlığı, şirketin yabancı yarı iletken çip satışlarına erişimini sınırlamak amacıyla Huawei'nin kara listesini önemli ölçüde genişletti ve ABD teknolojisi ile üretilen çipleri satın almasını yasakladı.

Konuyla ilgili doğrudan bilgi sahibi kaynaklara atıfta bulunan The Information, bakanlığın yakın zamanda TSMC'ye ulaşarak Huawei'ye muhtemelen farklı isimler altında aracı şirketler aracılığıyla yapılan dolaylı satışlar hakkında bilgi aldığını belirtiyor.

Öte yandan, TSMC'nin siparişleri işleme koymadan önce müşterini tanı kontrolleri gibi yeterli durum tespiti yapıp yapmadığının incelendiği bildiriliyor.

İlgili Haberler