ABD vadelileri sabit, Japonya ABD TÜFE'sini beklerken geriledi

ABD vadelileri sabit, Japonya ABD TÜFE'sini beklerken geriledi

On yıllık Hazine tahvillerinin getirisi 14 ayın en yüksek seviyesine ulaşarak dolardaki yükselişi ve teknoloji hisselerindeki satış dalgasını tetikledi ve Japonya'da Nikkei tatil arasından sonra düşüşe geçti. 

A+A-

Gösterge 10 yıllık tahvil faizi New York ticaretinde %4,805 ile Kasım 2023 başından bu yana en yüksek seviyeye ulaştıktan sonra %4,77'de sabitlendi. ABD hisse senedi vadeli işlemleri de Salı günü Asya'da erken saatlerde S&P 500 vadeli işlemlerinin %0,25 ve Nasdaq 100 vadeli işlemlerinin %0,5 artış göstermesiyle sabit kaldı.

Nikkei %1,5 düşerken, Hong Kong, Çin ve Avustralya hisseleri sınırlı kazançlar elde etti.

Pazartesi günü Nasdaq %0,4 düşerek iki ayın en düşük seviyesine inerken, gösterge S&P 500 iki ayın en düşük seviyesinden sıçrayarak hafif bir kazançla kapandı.

ABD dolar endeksi Pazartesi günü iki yıldan uzun bir sürenin en yüksek seviyesine ulaşırken, Bloomberg News'in yeni Donald Trump yönetiminin ani değil kademeli bir gümrük tarifesi planını tartıştığına dair haberiyle bir miktar geriledi.

ABD'de açık bir şekilde güçlü çıkan istihdam raporunun getirileri artırması ve Fed'in faiz indirimine gitme ihtimalini azaltmasından bu yana piyasalarda sinirler gerilmiş durumda.

Yatırımcılar ayrıca, ABD Başkanı seçilen Donald Trump'ın yeni yönetiminin gümrük tarifeleri, göç ve vergi politikalarının bir sonucu olarak enflasyonun yükselip yükselmeyeceğinden endişe ediyor.

Çarşamba günü açıklanacak olan ABD tüketici fiyat rakamları için riskler oldukça yüksek olup, çekirdek enflasyonda %0,2'lik tahminden daha yüksek bir artış, gevşeme kapısını tamamen kapatmakla tehdit edebilir.

New York'taki Spartan Capital Securities'in baş piyasa ekonomisti Peter Cardillo, “Enflasyon haberlerini aradan çıkarana kadar önümüzdeki birkaç gün boyunca inişli çıkışlı olacak” dedi.

Cardillo, “Fed şu anda daha şahin hale geldi ve yatırımcılar ABD'nin faiz indirimlerinin şimdilik sonunu görmüş olabileceği ihtimalini değerlendiriyor” dedi. Piyasalar Fed'in bu yıl sadece 29 baz puanlık faiz indirimi yapacağını fiyatlıyor.

Washington'un yaptırımlarını arttırdığı Rusya'dan sevkiyatların zayıfladığına dair işaretler petrol fiyatlarının son dört ayın en yüksek seviyesine çıkmasına yardımcı olmadı.

Gösterge Brent vadeli işlemleri 200 günlük hareketli ortalamasını aştı ve Salı günü varil başına 80.73 dolarla 80 doların üzerinde kaldı.

Bitcoin'de düşüş dalgası

Alışılmadık bir şekilde, geleneksel finans piyasalarındaki tedirginlik kripto para birimlerine de sıçradı ve 95.000 $'ın hemen altındaki bitcoin bir haftada neredeyse %7 düştü.

Dövizde, Euro 1,02475$'da sabit kaldı ve Pazartesi günü gördüğü iki yıldan uzun bir sürenin en düşük seviyesi olan 1,0177$'a yakın seyretti. Yen dolar başına 157,54 seviyesindeydi ve geçen hafta gördüğü yaklaşık altı ayın en düşük seviyesinden uzaklaştı.

Yen, Japonya Merkez Bankası başkan yardımcısı Ryozo Himino'nun dengeli açıklamalarına yanıt olarak önemli bir hareket yapmadı.

Doları bir sepet para birimi karşısında ölçen dolar endeksi bir gecede 110,17 ile iki yıldan uzun bir sürenin en yüksek seviyesine ulaştı ve son olarak 109,62 seviyesindeydi.

Dördüncü çeyrek ABD kazanç raporlama sezonu da Çarşamba günü başlıyor ve Citi ve JPMorgan Chase dahil olmak üzere en büyük ABD bankalarından bazılarından beklenen sonuçlar gelecek.

Westport, Connecticut'taki Wealthspire Advisors'ın danışmanı, kıdemli başkan yardımcısı Oliver Pursche, “Yatırımcıların boğuştuğu soru, hangisinin daha önemli olduğudur - güçlü bir ekonomiden gelen güçlü kurumsal kazançlar mı yoksa daha zayıf bir ekonomiden gelen daha düşük enflasyon mu?” dedi ve ekledi:

“Çoğu yatırımcı enflasyonun hafifçe yükseldiği güçlü bir ekonomiyi tercih eder”

İlgili Haberler