ABD yaptırımları Çin'in yapay zeka sektörünü vurdu
Çin'in nükleer silah geliştirmede kullanılan süper bilgisayarlar ve ChatGPT gibi yapay zeka sistemleri geliştirmesini dondurmak için geçen yıl uygulamaya konulan ABD mikroçip ihracat kontrollerinin Çin'in teknoloji sektörü üzerinde çok az etkisi oldu.
Çin'e karşı ABD'nin uyguladığı katı kurallar, chatbot ve diğer yapay zeka sistemlerinin geliştirilmesinde küresel teknoloji endüstrisinin standardı haline gelen Nvidia ve Advanced Micro Devices (AMD) çiplerinin sevkiyatını kısıtladı.
Ancak Nvidia, Çin pazarı için çiplerinin ABD kurallarına uymak için yavaşlatılmış varyantlarını yarattı. Sektör uzmanları Reuters'e Mart ayında duyurulan en yeni Nvidia H800'ün bazı yapay zeka görevlerini yerine getirmesinin %10 ila %30 daha uzun süreceğini ve Nvidia'nın en hızlı ABD çiplerine kıyasla bazı maliyetleri iki katına çıkarabileceğini söyledi.
Yavaşlatılmış Nvidia çipleri bile Çinli firmalar için bir gelişmeyi temsil ediyor. Çin'in en büyük teknoloji şirketlerinden biri olan Tencent Holdings, Nisan ayında Nvidia'nın H800'ünü kullanan sistemlerin en büyük yapay zeka sistemini eğitmek için gereken süreyi yarıdan fazla azaltarak 11 günden dört güne indireceğini tahmin ediyordu.
86Research'ün Şangay merkezli analisti Charlie Chai, "Konuştuğumuz yapay zekâ şirketleri bu handikabı nispeten küçük ve yönetilebilir görüyor" dedi.
Hükümet ve endüstri arasındaki gidip gelmeler, ABD'nin Çin'in yüksek teknolojideki ilerlemesini ABD'li şirketlere zarar vermeden yavaşlatma konusundaki zorluğunu ortaya koyuyor.
ABD'nin kuralları belirleme stratejisinin bir parçası da Çinlilerin ABD çiplerinden tamamen vazgeçip kendi çip geliştirme çabalarını iki katına çıkaracakları bir şoktan kaçınmaktı.
Düzenleyicilerle yapılan özel görüşmeler hakkında konuşmak için adının açıklanmasını istemeyen bir çip endüstrisi yöneticisi, "Çizgiyi bir yere çekmek zorundaydılar ve nereye çekerlerse çeksinler, hemen yıkıcı olmamanın yanı sıra zaman içinde Çin'in kapasitesini nasıl düşürecekleri sorunuyla karşılaşacaklardı" dedi.
İlgili yönetici, ihracat kısıtlamalarının iki bölümden oluştuğunu söyledi. Birincisi, askeri araştırmalarda kullanılabilecek süper bilgisayarları sınırlandırmak için tasarlanmış bir önlem olarak, bir çipin son derece hassas sayıları hesaplama yeteneğine bir tavan koyuyor. Çip endüstrisi kaynakları ise bunun etkili bir eylem olduğunu söyledi.
Ancak son derece hassas sayıların hesaplanması, çipin çiğneyebileceği veri miktarının daha önemli olduğu büyük dil modelleri gibi yapay zeka çalışmalarında daha az önemli.
Nvidia, H800'ü Tencent, Alibaba Group Holding Ltd ve Baidu dahil olmak üzere Çin'in en büyük teknoloji firmalarına bu tür çalışmalarda kullanılmak üzere satıyor, ancak henüz çipleri yüksek hacimlerde sevk etmeye başlamadı.
Nvidia geçen hafta yaptığı açıklamada "Hükümet rekabete veya ABD endüstrisine zarar vermeyi amaçlamıyor ve ABD firmalarının tüketicilere bulut hizmetleri sağlamak gibi ticari faaliyetler için ürün tedarik etmesine izin veriyor" dedi.
Çin'in ABD teknolojisi için önemli bir müşteri olduğu belirtildi ve şu sözlere yer verildi:
"Nvidia geçen hafta yaptığı açıklamada, "Ekim ayındaki ihracat kontrolleri, iki pazar arasında genişleyen bir boşluğa sahip ürünler yaratmamızı gerektiriyor. Her bir pazarda mümkün olduğunca rekabetçi ürünler sunarken yönetmeliğe uyuyoruz."
Nvidia'nın baş bilim adamı Bill Dally bu hafta yaptığı ayrı bir açıklamada "eğitim gereksinimleri her altı ila 12 ayda bir ikiye katlanmaya devam ettikçe bu boşluk zaman içinde hızla büyüyecek" dedi.
ABD Ticaret Bakanlığı'nın kuralları denetleyen kolu olan Endüstri ve Güvenlik Bürosu'ndan bir sözcü yorum talebine geri dönmedi.