ABD'de enflasyon beklentiler düzeyinde, Dow Jones, S&P ve Nasdaq'ta yükseliş sürüyor. 

ABD'de enflasyon beklentiler düzeyinde, Dow Jones, S&P ve Nasdaq'ta yükseliş sürüyor. 

Fed'in tercih ettiği enflasyon göstergesi, fiyatların Haziran ayında beklenenden biraz daha fazla arttığını gösterdi.

A+A-

Gıda ve enerji maliyetlerinin hariç tutulduğu ve Fed tarafından yakından takip edilen temel Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) endeksi Haziran ayında önceki yıla göre %2,6 arttı; ekonomistlerin tahminleri %2,5 artış yönündeydi. Yine de bu baskı, çekirdek PCE'de üç yılı aşkın sürenin en yavaş yıllık artışını işaret ediyor.

Çekirdek PCE, Wall Street'in %0,2'lik beklentilerine paralel olarak, Mayıs ayında görülen %0,1'lik artıştan daha hızlı bir şekilde önceki aya göre %0,2 arttı.

Rapor, son zamanlardaki umut verici enflasyon baskılarını takip ediyor. Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) en son okuması, çekirdek fiyatların önceki aya göre ekonomistlerin tahminlerinin altında %0,1 oranında arttığını gösterdi.

Cuma günkü PCE açıklaması öncesinde Federal Reserve başkanı Jerome Powell, son enflasyon verilerinin "güveni biraz artırdığını" belirtti; enflasyon Fed'in %2 hedefine doğru ilerliyor. Fed'in bir sonraki para politikası kararı 31 Temmuz'da verilecek.

Piyasalar genel olarak Fed'in Eylül ayındaki ilk faiz indirimine başlamadan önce Temmuz ayındaki toplantısında faiz oranlarını sabit tutacağını bekliyor.

Açıklanan verilerin ardından, Vadeli piyasalarda, şu sıralarda S&P 500 yüzde 0,7, Nasdaq yüzde 0,98 Dow Jones yüzde 0,51  ve Russel 2000  yüzde 1,28 artışla işlem görüyor. 

 

 

 

 

 

İlgili Haberler