ABD'de kritik veriler açıklandı, dolar hareketlendi

ABD'de kritik veriler açıklandı, dolar hareketlendi

ABD'nin son çeyrekteki ekonomik büyümesi güçlü bir yıllık orana revize edildi. Hükümet Perşembe günü ilk değerlendirmesinin revizesinde yıllık %3 oranında büyüme açıklandı. 

A+A-

ABD'nin son çeyrekteki ekonomik büyümesi güçlü bir yıllık orana revize edildi. Hükümet Perşembe günü ilk değerlendirmesinin revizesinde yıllık %3 oranında büyüme açıklandı. 

Ticaret Bakanlığı daha önce ülkenin gayri safi yurt içi hasılasının  Nisan'dan Haziran'a kadar %2,8 oranında arttığını tahmin açıklamıştı.

İkinci çeyrek büyümesi, 2024'ün ilk üç ayındaki durgun %1,4 büyüme oranından keskin bir ivmelenme gösterdi.

ABD ekonomik faaliyetinin yaklaşık %70'ini oluşturan tüketici harcamaları, hükümetin ilk tahminindeki %2,3'ten yükselerek geçen çeyrekte yıllık %2,9 oranında arttı. İş yatırımları, ekipman yatırımındaki %10,8'lik artışın önderliğinde %7,5 oranında arttı.

Perşembe günkü veriler, yüksek faiz oranlarının baskısı altında yavaşça güç kaybeden ancak dirençli kalmaya devam eden bir ekonomiyi yansıtıyor.

Ekonominin durumu, Kasım ayındaki başkanlık seçimleri öncesinde seçmenler üzerinde ağır bir yük oluşturuyor. Enflasyon 2022 ortasında kırk yıllık zirveye ulaştığından beri düşmesine rağmen birçok Amerikalı yüksek fiyatlardan bıkmış durumda.

Fed, referans faiz oranını 2022 ve 2023'te 11 kez artırarak 23 yıllık bir zirveye taşıdı ve yıllık enflasyonun geçen ay itibarıyla %9,1'lik zirveden %2,9'a düşmesine yardımcı oldu. Tüketiciler ve işletmeler için ortaya çıkan çok daha yüksek borçlanma maliyetlerinin bir durgunluğa neden olması yaygın olarak bekleniyordu. Yine de ekonomi büyümeye devam etti ve işverenler işe alım yapmaya devam etti.

Şimdi, enflasyon Fed'in %2 hedef seviyesinin sadece biraz üzerinde seyrederken ve muhtemelen daha da yavaşlarken, Başkan Jerome Powell enflasyona karşı zaferini ilan etti. Sonuç olarak, Fed, Eylül ortasındaki bir sonraki toplantısında referans faiz oranını düşürmeye başlamaya hazırlanıyor.

Fed enflasyonu düşürürken ekonomik büyümede "yumuşak bir iniş" elde etmeyi amaçlıyor. Otomobil kredileri, ipotekler ve diğer tüketici borçlanma biçimleri için daha düşük faiz oranları muhtemelen bunu takip edecek gibi görünüyor.

Merkez bankası, enflasyonla mücadeleye devam etmekten çok, giderek zayıflayan iş piyasasını desteklemekle daha fazla ilgilenmeye başladı. İşsizlik oranı dört ay üst üste %4,3'e yükseldi ve bu, tarihi standartlara göre hala düşük. İş ilanları ve işe alım hızı da düştü, ancak nispeten sağlam seviyelerde kalmaya devam ediyor.

Perşembe günkü rapor, Ticaret Bakanlığı'nın Nisan-Haziran çeyreğindeki GSYİH büyümesine ilişkin ikinci tahminiydi. Nihai tahminini önümüzdeki ayın sonlarında yayınlayacak.

İŞSİZLİK BAŞVURULARI DA GERİLEDİ 

ABD'de işsizlik yardımı başvurusunda bulunan Amerikalıların sayısı geçen hafta hafif bir düşüş gösterdi çünkü ABD işgücü piyasası yüksek faiz oranlarına rağmen sağlıklı kalmaya devam ediyor.

Çalışma Bakanlığı Perşembe günü, 24 Ağustos haftasında işsizlik yardımı başvurularının 2.000 azalarak 231.000'e gerilediğini bildirdi. Bu, analistlerin beklediği 232.000 yeni başvurunun hemen altında.

Haftalık oynaklığın bir kısmını dengeleyen dört haftalık başvuru ortalaması 4.750 azalarak 231.500'e geriledi.

İşten çıkarmaların bir göstergesi olarak kabul edilen işsizlik yardımı başvuruları, tarihi standartlara göre düşük kalmaya devam ediyor. Ancak son aylarda artış gösterdiler.

Ocak ayından Mayıs ayına kadar başvurular haftada ortalama 213.000'di. Ancak Mayıs ayında yükselmeye başladılar, Temmuz ayı sonlarında 250.000'e ulaştılar ve yüksek faiz oranlarının sonunda kızgın bir ABD iş piyasasını soğuttuğuna dair kanıtlara katkıda bulundular.

17 Ağustos haftasında işsizlik yardımı alan Amerikalıların toplam sayısı 13.000 artarak 1,87 milyona çıktı.

Bu gelişmelerin ardından, dolar önde gelen para birimleri karşısında değer kazanırken, altın ve gümüş fiyatlarında da küçük çaplı bir geri çekilme yaşandı. 

Etiketler :
İlgili Haberler