ABD'de perakende satışlar geriledi / Fed karar değiştirecek mi? 

ABD'de perakende satışlar geriledi / Fed karar değiştirecek mi? 

ABD'de perakende satışlar mayıs ayında neredeyse hiç artış göstermed

A+A-

ABD'de perakende satışlar mayıs ayında neredeyse hiç artış göstermedi ve önceki aya ilişkin veriler önemli ölçüde aşağı revize edildi; bu da ekonomik aktivitenin ikinci çeyrekte cansız kaldığını gösteriyor.

Enflasyon ve yüksek faiz oranları, hane halkını temel ihtiyaçlara öncelik vermeye ve isteğe bağlı harcamaları kısmaya zorluyor. Geçen ay perakende satışlarda beklenenden az artış, ekonomistlerin Fed'in Eylül ayında faiz indirimine başlayabileceği yönündeki beklentilerini güçlendirdi.

janet-yellen-001.png

JANET YELLEN 

ABD merkez bankası yetkilileri geçen hafta beklenen faiz indiriminin muhtemelen Aralık ayına ertelendiğini gördü.
Capital Economics'in Kuzey Amerika baş ekonomisti Paul Ashworth, "Belki de hane halkı yüksek faiz oranlarına artık inanmaya başladığımız kadar dayanıklı değildir" dedi. "Kuşkusuz, tüketimde tam anlamıyla bir düşüş beklemiyoruz, ancak marjinal olarak tüketim büyümesinde ve dolayısıyla GSYH büyümesinde ılımlı bir yavaşlama bile, iyi dengelenmiş bir Fed'in Eylül ayında faiz indirimi lehine yön vermesi için yeterli olabilir." "
 

PAUL ASHWORTH

Ticaret Bakanlığı Sayım Bürosu Salı günü yaptığı açıklamada, perakende satışların Nisan ayında aşağı yönlü revize edilen %0,2'lik düşüşün ardından geçen ay %0,1 arttığını söyledi. Perakende satışların daha önce Nisan ayında değişmediği bildirilmişti.

Ekonomistler, çoğunlukla mallardan oluşan ve enflasyona göre ayarlanmamış perakende satışların Mayıs ayında %0,3 artacağını tahmin ediyorlardı. Perakende satışlar son aylarda erken Paskalya nedeniyle olumsuz etkilendi.

Bununla birlikte, düşük gelirli borçluların kredi ödemelerini karşılamakta giderek zorlandığı bir ortamda bankaların krediye erişimi sıkılaştırması nedeniyle satış büyümesindeki eğilim de yavaşlıyor.
İşgücü piyasası sağlam bir temel üzerinde kalsa da, işini kaybeden insanların hızla yeni iş bulmaları biraz zorlaşıyor ve ücret artışları ılımlı seyrediyor.

Tasarruflar da azaltıldı. Yine de harcamaların hızı ekonomik büyümeyi sürdürmek için muhtemelen yeterli.
Fed geçen hafta gösterge gecelik faiz oranını, geçen Temmuz ayından bu yana mevcut %5,25-%5,50 aralığında tuttu. Politika yapıcılar bu yıl için sadece çeyrek puanlık bir düşüş öngörüyorlardı. Ancak gayri safi yurt içi hasıla büyüme tahminlerini korudular.

Perakende satış tablosu geçen ay bazı güçlü alanlarla birlikte karışıktı. Benzin istasyonlarındaki satışlar, pompadaki düşük fiyatların etkisiyle %2,2 düştü. İnşaat malzemesi ve bahçe ekipmanı mağazası satışları %0,8 düştü. Rapordaki tek hizmet bileşeni olan yiyecek hizmetleri ve içki mekanlarında satışlar, Nisan ayında %0,4 artış gösterdikten sonra %0,4 düştü. Ekonomistler dışarıda yemek yemeyi hane halkı finansmanının önemli bir göstergesi olarak görüyorlar.

Mobilya mağazası satışları %1,1 düştü. Ancak motorlu taşıtlar ve parça satıcılarından elde edilen gelirler %0,8 arttı. Çevrimiçi mağaza satışları %0,8 arttı ve Nisan ayındaki %1,8'lik düşüşün yalnızca küçük bir kısmını telafi etti. Spor malzemeleri, hobi, müzik aleti ve kitap mağazalarındaki satışlar geçen ay %2,8 arttı.
Elektronik ve cihaz satış noktalarındaki satışlar %0,4 artarken, giyim perakendecilerindeki satışlar %0,9 arttı.
Otomobil, benzin, inşaat malzemeleri ve gıda hizmetleri hariç perakende satışlar, Nisan ayında aşağı yönlü revize edilen %0,5'lik düşüşün ardından geçen ay %0,4 arttı. Çekirdek perakende satışlar olarak adlandırılan bu satışların daha önce Nisan ayında %0,3 oranında düştüğü bildirilmişti.

Çekirdek perakende satışlar, GSYH'nin tüketici harcamaları bileşeniyle en yakından örtüşüyor. Nisan ayı çekirdek perakende satışlarına ilişkin aşağı yönlü revizyon, ikinci çeyrekte tüketici harcamalarının ılımlı olduğuna işaret etti ve bu çeyreğe ilişkin GSYH büyüme tahminlerinin azaltılabileceğini öne sürdü.

Tüketici harcamaları ilk çeyrekte yıllık bazda yüzde 2,0 oranında artarak ekonominin yüzde 1,3'lük büyüme hızına sınırlanmasına yardımcı oldu. İkinci çeyreğe ilişkin büyüme tahminleri şu anda %3,1 gibi yüksek bir seviyede.

İlgili Haberler