ABD'de talebin yavaşlayacağı endişesiyle petrol fiyatları geriledi

ABD'de talebin yavaşlayacağı endişesiyle petrol fiyatları geriledi

ABD stoklarındaki sürpriz artış dünyanın en büyük petrol tüketicisinden gelen yavaş taleple ilgili korkuları körüklerken, petrol fiyatları düştü, ancak düşüşler Gazze savaşının potansiyel genişlemesinin Orta Doğu arzını bozabileceği endişesiyle sınırlandı

A+A-

Brent ham petrol vadeli işlemleri %0,3 düşerek varil başına 84,97 dolara geriledi. ABD West Texas Intermediate vadeli ham petrol kontratları %0,4 düşerek varil başına 80,59 dolara geriledi.

Her iki gösterge de Çarşamba günü hafifçe yükselmişti. NLI Araştırma Enstitüsü'nde kıdemli ekonomist olan Tsuyoshi Ueno, "ABD ham petrol ve benzin stoklarında beklenen artış, talebin zayıflayacağına dair korkular nedeniyle piyasa üzerinde baskı yaratıyor" dedi ve ekledi:

"Ancak piyasa, İsrail ve Hizbullah arasındaki savaşın tırmanmasının arzı engelleyebileceği beklentisiyle desteklenen bir çekişme durumunda"

ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) geçen hafta ülkenin ham petrol stoklarında 3,6 milyon varillik bir artış olduğunu bildirerek Reuters anketine katılan ve 2,9 milyon varillik bir düşüş bekleyen analistleri şaşırttı. ABD benzin stokları da analistlerin 1 milyon varillik düşüş beklentilerine kıyasla 2,7 milyon varil arttı.

Talebin bir göstergesi olan motor benzini için arz edilen ürün geçen hafta günlük yaklaşık 417.000 varil azalarak 8,97 milyon varile düştü. Dört haftalık talep ortalaması geçen yılki seviyelerin yaklaşık %2 altında seyrediyor.

LSEG Oil Research'te kıdemli analist olan Emril Jamil, "En yoğun yaz sürüş sezonunun başlamasına rağmen piyasanın yukarı yönlü hareketinin zayıf ABD benzin talebi ile sınırlı olduğuna inanıyoruz" dedi.

Jamil, Brent ve WTI ile benzin arasındaki çatlak farkının yansıttığı benzin marjlarının, Mart ayında varil başına 30 $ aralığında zirve yaptıktan sonra düşüş eğiliminde olduğunu söyledi. Jamil, "Bu zayıflık, hem Avrupa'da hem de ABD'de durgun dizel talebiyle daha da artıyor ve marjlar geçen Ağustos ayından bu yana düşüyor" diye ekledi.

Bu arada, Gazze savaşının Lübnan'a sıçrama endişeleri fiyat düşüşlerini sınırladı. Orta Doğu'da İsrail ve Lübnan Hizbullah'ı arasındaki sınır ötesi gerginlikler son haftalarda tırmanarak, büyük petrol üreticisi İran da dahil olmak üzere diğer bölgesel güçleri de içine çekebilecek topyekün bir İsrail-Hizbullah savaşı korkularını körükledi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ülkesinin Lübnan ile dayanışma içinde olduğunu söyledi ve bölge ülkelerine destek çağrısında bulundu. İsrail güçleri Çarşamba günü Gazze'nin çeşitli bölgelerini vurdu ve bölge sakinleri Filistin yerleşim bölgesinin güneyindeki Refah'ta gece boyunca şiddetli çatışmalar yaşandığını bildirdi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler