ABD'de Visa aleyhine tekel davası 

ABD'de Visa aleyhine tekel davası 

ABD Adalet Bakanlığı (DOJ) Visa'ya dava açtı, kart ihraç eden kuruluşun banka kartı pazarını tekeline aldığını iddia etti.

A+A-

ABD Adalet Bakanlığı, Visa'ya karşı bir antitröst davası açtı ve finansal hizmetler devinin banka kartı pazarında rekabeti engellemek için büyüklüğünü ve hakimiyetini kullandığını, tüketicilere ve işletmelere milyarlarca dolara mal olduğunu iddia etti.

Salı günü yapılan şikayette, Visa'nın banka kartı işlemlerini gerçekleştirmek için kendi ödeme işleme teknolojisini kullanmayan tüccarları ve bankaları cezalandırdığı belirtiliyor, oysa alternatifler mevcut. Visa, ağında işlenen her işlemden artan bir ücret kazanıyor.

Adalet Bakanlığı'nın şikayetine göre, ABD'deki banka kartı işlemlerinin %60'ı Visa'nın banka kartı ağında gerçekleştiriliyor ve bu da şirketin bu işlemleri gerçekleştirmek için her yıl 7 milyar doların üzerinde ücret talep etmesine olanak sağlıyor.

ekran-goruntusu-2024-09-24-222852-002.png

Merrick B. Garland

Başsavcı Merrick B. Garland bir açıklamada, "Visa'nın rekabetçi bir pazarda talep edebileceğinden çok daha fazla ücret alma gücünü yasadışı bir şekilde topladığını iddia ediyoruz" dedi. “Tüccarlar ve bankalar, fiyatları artırarak veya kaliteyi veya hizmeti azaltarak bu maliyetleri tüketicilere yansıtıyor. Sonuç olarak, Visa'nın hukuka aykırı davranışı yalnızca bir şeyin fiyatını değil, neredeyse her şeyin fiyatını etkiliyor.”

Biden yönetimi, Ticketmaster'ın ana şirketi Live Nation ve emlak yazılım şirketi RealPage gibi aracı gibi davrandığını söylediği ABD şirketlerinin peşine düştü ve onları Amerikalılara saçma ücretler ve rekabete aykırı davranışlar yüklemekle suçladı. Yönetim ayrıca Apple ve Google gibi teknoloji devlerine karşı tekelci davranış suçlamaları getirdi.

ABD New York Güney Bölgesi Bölge Mahkemesi'nde açılan Adalet Bakanlığı şikayetine göre, Visa ağındaki çok sayıda işlemi, tüccarlara ve bankalarına ve ayrıca banka kartı çıkaran finans kuruluşlarına hacim taahhütleri yüklemek için kullanıyor. Bu, Visa'nın ödeme işleme teknolojisi yerine, DOJ'nin Visa'dan "sadakatsizlik cezaları" olarak tanımladığı şeyi ödemeden, tüccarların daha düşük maliyetli veya daha küçük ödeme işlemcileri gibi alternatifleri kullanmasını zorlaştırıyor.

DOJ, Visa'nın ayrıca potansiyel rakiplerle ortaklık anlaşmalarına girmek için ödeme yaparak rekabeti engellediğini söyledi.

ekran-goruntusu-2024-09-24-225353.png

DOJ, 2020'de şirketin finansal teknoloji girişimi Plaid'i 5,3 milyar dolara satın almasını engellemek için dava açtı ve bunu Visa'nın her yerde bulunan ödeme ağının potansiyel bir rakibinin tekelci bir devralımı olarak nitelendirdi. Bu satın alma daha sonra iptal edildi.

Visa daha önce Adalet Bakanlığı'nın 2021'de şirketi araştırdığını açıklamış ve düzenleyici bir dosyada şirketin banka kartı uygulamalarıyla ilgili bir DOJ soruşturmasına işbirliği yaptığını söylemişti.

Pandemiden bu yana, küresel olarak daha fazla tüketici mal ve hizmet için çevrimiçi alışveriş yapıyor ve bu da Visa için ücretler şeklinde daha fazla gelir anlamına geliyor. Barlar, berberler ve kahve dükkanları gibi geleneksel olarak nakit ağırlıklı işletmeler bile, genellikle akıllı telefonlar aracılığıyla, ödeme şekli olarak kredi veya banka kartlarını kabul etmeye başladı.
 

KBW analisti Sanjay Sahrani yatırımcılara yazdığı bir notta, ABD banka kartı gelirinin Visa gelirinin en fazla %10'u kadar olduğunu tahmin ettiğini söyledi.

"Finansal bir etki olması durumunda bunun bir alt kümesi kaybolabilir" dedi. Visa'nın "ABD tüketici ödemeleri işi, toplam işin en yavaş büyüyen parçasıdır ve katkısı etkilendiği ölçüde, gelir büyümesi üzerinde çok sınırlı bir etkiye sahip olması muhtemeldir."

Dava çözülmezse ve yargılamaya giderse davanın yıllarca uzayabileceğini de sözlerine ekledi.

Visa, 30 Haziran'da sona eren çeyrekte ağında 3,325 trilyon dolarlık işlem gerçekleştirdi ve bu bir yıl öncesine göre %7,4 arttı. ABD ödemeleri %5,1 oranında büyüdü ve bu, ABD ekonomik büyümesinden daha hızlı.

San Francisco merkezli Visa, hemen bir yorum yapmadı. Visa hisseleri öğleden sonraki işlemlerde 13,53 dolar veya %4,7 düşüşle 275,10 dolardan işlem gördü.

Etiketler : ,
İlgili Haberler