ABD'den Çin'e, Sincan'daki zora çalıştırma nedeniyle yeni soruşturma
ABD'nin Çin'in Sincan'da zorla çalıştırma uygulaması nedeniyle bu ülkeden ithal ettiği otomobil parçaları hakkında inceleme başlattı
ABD'nin Çin'den ithal ettiği otomobil parçaları, Çin'in zorla çalıştırma yasası kapsamında incelemeye alındı. Reuters'ın bir belgeye dayandırdığı haberine göre, elektrikli araç bataryaları ve diğer otomobil parçaları, Washington'un Çin tedarik zincirlerindeki zorla çalıştırma ile ABD'nin bağlantılarını ortadan kaldırma çabasının bir parçası olarak incelemeye alındı.
Çin'in Sincan bölgesinde üretilen malların ithalatını yasaklayan bir yıllık ABD yasasının uygulanması şimdiye kadar ağırlıklı olarak güneş panelleri, domates ve pamuklu giysilere odaklanmıştı. Ancak artık lityum-iyon piller, lastikler ve otomobillerin başlıca hammaddeleri olan alüminyum ve çeliği de içeren bileşenler sınırda giderek daha fazla inceleme işlemine tabi tutuluyor.
ABD Gümrük ve Sınır Koruması (CBP) tarafından otomobil montaj tesislerine gönderilen ürünlerin denetiminin artması, tedarik zincirlerinin ABD'nin Çinli yetkililerin Uygurlar ve diğer Müslüman azınlık grupları için çalışma kampları kurduğuna inandığı bir bölgeyle bağlantısı olmadığına dair sağlam kanıtlara ihtiyaç duyacak olan otomobil üreticileri için zor zamanların habercisi olabilir.
Pekin herhangi bir suiistimali reddediyor.
Uygur Zorla Çalıştırmayı Önleme Yasası'nın (UFLPA) bir yılı aşkın süredir uygulanıyor olması, alıkonulan panel sevkiyatlarının ABD depolarında bekletilmesi nedeniyle ABD'de güneş enerjisi projelerinin gelişimini sekteye uğratmış durumda. ABD Güneş Enerjisi Endüstrileri Birliği verilerine göre, kısıtlı panel tedariki nedeniyle kamu hizmetleri için büyük güneş enerjisi tesislerinin kurulumu geçen yıl %31 düştü.
Hem güneş enerjisi hem de pille çalışan elektrikli araçlar, Biden yönetiminin ABD'yi fosil yakıtlara bağımlılıktan kurtarma ve iklim değişikliğiyle mücadele etme çabasında kritik sektörler.
Sektör uzmanlarına göre, otomotiv sektöründeki gözaltılar sınırda duran 1 milyar dolardan fazla güneş paneli ithalatına kıyasla küçük olsa da, sektörü alarma geçirdi.
Soruşturmanın otomobil üreticilerine daha fazla odaklanması, İngiltere'nin Sheffield Hallam Üniversitesi tarafından Aralık ayında yayınlanan ve neredeyse her büyük otomobil üreticisinin Sincan'da zorla çalıştırılan ürünlere maruz kaldığını söyleyen bir araştırmanın ardından geldi.
Rapor, ABD Senatosu Finans Komitesi Başkanı Ron Wyden tarafından bir soruşturma başlatılmasına yol açtı. Wyden'ın sözcüsü soruşturmanın devam ettiğini söyledi. Wyden yaptığı açıklamada, "CBP'nin bu alandaki ithalatları incelemesi uygun olacaktır" dedi.