ABD'nin Çin yasakları Tayvan krizi öncesi alınan bir önlem

ABD'nin Çin yasakları Tayvan krizi öncesi alınan bir önlem

Analistlere göre, ABD'nin yeni bir yatırım yasağıyla Çin'den riski azaltmaya yönelik hamleleri, Batılı müttefiklerin Rusya'daki ulusal güvenlik başarısızlıklarından ders alıyor olabileceğini gösteriyor.

A+A-

Beyaz Saray Çarşamba günü, Washington'un ulusal güvenlik riskleri algısı nedeniyle Pekin'le ilişkilerini kesmesinin son örneği olarak, Çin'de bilgisayar çipleri gibi hassas teknolojilere yapılan bazı ABD yatırımlarının yasaklandığını duyurdu.

Analistler, Çin ile Tayvan arasında yaşanacak bir çatışmanın olası sonuçlarının "hayal bile edilemeyeceği" göz önünde bulundurulduğunda, ABD'nin Tayvan konusunda artan gerilimi göz önünde bulundurarak bu tür hamleler yaptığını belirtiyor.

ABD Başkanı Joe Biden, önümüzdeki yıl yürürlüğe girecek olan kararnamenin, Çin ordusunun özellikle "ABD ve müttefiklerinin yeteneklerine karşı koyan" sektörlerde Amerikan teknolojisi ve fonlarından yararlanmamasını sağlamayı amaçladığını söyledi.

Bu tür hamleler bazen dünyanın en büyük iki ekonomisinin "ayrışması" olarak adlandırılsa da ABD "riskten arınma" terimini tercih etti.

Pekin, Perşembe günü yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakanlığı'nın ABD'nin "bariz ekonomik zorlama ve teknolojik zorbalık" olarak adlandırdığı şeye "kararlı bir şekilde karşı çıktığını" söyledi. Çin'in Washington Büyükelçisi daha önce Pekin'in bu tür önlemlere misilleme yapacağı uyarısında bulunmuştu.

Ukrayna Ekonomik Güvenlik Konseyi Danışmanı Olena Yurçenko, "Ayrıştırmaya ilişkin bu önleyici fikirler - imalat ve üretim tesislerinin Çin'den Hindistan'a taşınması vs bunların hepsi potansiyel çatışmalar göz önünde bulundurularak yapılıyor ki, diyelim ki Tayvan'da patlak verdiğinde, bazı kısıtlamalar getirmek o kadar da zor olmasın" dedi. Çarşamba günkü duyuru öncesinde CNBC'ye konuşan Yurçenko, Tayvan'a ilişkin risklerin boyutunu "hayal bile edilemez" olarak nitelendirdi.

Tayvan 1949'da sona eren iç savaştan bu yana Çin'den bağımsız olarak yönetiliyor, ancak Pekin adayı kendi topraklarının bir parçası olarak görüyor.

Tayvan üzerindeki anlaşmazlık küresel bir parlama noktasıdır ve Batı'daki çoğu kişi Tayvan'ı kendi kendini yöneten bir ulus olarak kabul ediyor. Pekin ise Tayvan ile "yeniden birleşme" çağrısında bulundu ve geçen yıl bir beyaz kitapta Tayvan'ın statüsünü Çin'in "değiştirilemez" bir parçası olarak tanımladı.

Askeri uzmanlara danıştığını söyleyen tanınmış Çin şahini Kyle Bass, Salı günü CNBC'ye verdiği demeçte Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in önümüzdeki yıl Tayvan'a bir saldırı başlatabileceğine inandığını söyledi. Bass, Pekin'in son dönemde Tayvan Boğazı çevresindeki askeri tatbikatlarını arttırdığını belirtti. CNBC onun iddialarını bağımsız olarak doğrulayamadı.

Çin hükümeti CNBC'nin Bass'ın iddialarına ilişkin yorum talebine hemen yanıt vermedi. Ancak daha önce Tayvan'la olan meselenin bir iç mesele olduğunu ve askeri tatbikatlarının Tayvan başkanı ile ABD temsilcileri arasında tekrarlanan görüşmelere yanıt niteliğinde olduğunu söylemişti ki bu Pekin için bir kırmızı çizgi.

ABD, Rusya'nın Ukrayna'yı geniş çaplı işgalinin ardından artan küresel gerilimlerin ortasında Biden yönetiminin son birkaç aydır önlemleri artırmasıyla birlikte Çin'den riski azaltma hedeflerinde açık sözlü oldu.

Çalışmalarıyla jeopolitik ve uluslararası ilişkileri yakından takip eden Ukrayna Ekonomik Güvenlik Konseyi'nden Yurçenko, iki olayın zamanlamasının tesadüf olmadığını söyledi.

"Bu, Batılı hükümetlerin Rusya'da gördüklerinden çıkarmaya çalıştıkları uzun vadeli bir ders gibi" dedi.

Batılı müttefikleri, devam eden savaşa tepki olarak Rusya'ya eşi benzeri görülmemiş yaptırımlar uyguladı. Yine de CNBC'nin analizi, Moskova'nın, askeri teçhizatı için ileri teknolojiler de dahil olmak üzere Batı mallarını ithal etmesine yardımcı olacak aracı ülkelere güvenerek yaptırımları atlatabildiğini gösteriyor.

Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü'nde kıdemli araştırmacı olan Elina Ribakova, Çin'in Batı'nın Rusya'ya yaklaşımını yakından izlediğini söyledi. Çin, Rusya'nın ordusuna Batı teknolojisi tedarik eden başlıca aracı olarak gösteriliyor.

Ribakova şunları söyledi: "Eğer Rusya'ya karşı etkili olamıyorsak, eğer Rusya'nın bu ihracat kontrollerini atlatmasına yardımcı olan kilit rolü oynayan Çin ise, o zaman Tayvan ile ilgili bir şey olduğunda Çin'e karşı etkili olacağımızı nasıl düşünebiliriz?"

Rus güçlerinin Ukrayna sınırlarını geçmesinden neredeyse 1 buçuk yıl sonra, Batı'nın Moskova'ya yönelik yaptırımları devam ediyor.

Birleşik Krallık Salı günü, Ukrayna'ya karşı kullanılmak üzere Rus güçlerine silah ve parça tedarik etmekle suçlanan bir dizi yabancı şirkete yeni yaptırımlar uygulayacağını açıkladı.

Bu durum, Avrupa Birliği'nin Haziran ayında, yaptırım uygulanan belirli mal ve teknolojilerin Rusya için aracı olarak hareket eden belirli üçüncü ülkelere "satışını, tedarikini, transferini veya ihracatını" kısıtlamaya yönelik bir ihlal önleme aracını da içeren yeni bir yaptırım paketini uygulamaya koymasının ardından geldi.

Avrupa Komisyonu sözcüsü Daniel Ferrie, geçtiğimiz ay CNBC'ye verdiği demeçte, yaptırımların Çin ve Tayvan arasında da dahil olmak üzere gelecekte yaşanabilecek olası çatışmaların olası yansımalarına ilişkin bir mesaj gönderip gönderemeyeceği sorusuna, gelecekle ilgili yorum ya da spekülasyon yapamayacağını söyledi.

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin'in uluslararası ilişkilere ve küresel piyasalara yaptığı katkıların ve bu ilişkilerdeki rolünün Rusya'nınkinden çok daha fazla olduğu kabul edilmekte ve bu durum Batı'nın daha dikkatli davranmasına yol açtı.

Avrupa Birliği şu ana kadar Çin'e yaklaşımında ABD'ye kıyasla daha kararsız bir tutum sergiledi. İngiliz hükümeti ise Çarşamba günü yaptığı açıklamada, "bazı yatırımlara bağlı potansiyel ulusal güvenlik risklerini" değerlendirmeye devam ederken ABD'yi takip edip etmemeyi düşündüğünü söyledi.

Ancak Bass, Batılı müttefiklerin mevcut "yavaş ayrışma" yaklaşımının yanlış yönlendirilebileceğini ve Tayvan'ı içeren bir çatışmanın patlak vermesi halinde hükümetleri hızlı bir şekilde "doğaçlama" yapmak zorunda bırakabileceğini söyledi.

Bass "Daha kararlı olmamız gerekiyor. Hemen ayrılalım ve çekip gidelim demiyorum, ancak bunun olacağını düşünüyorum" diye ekledi.

Biden'ın kararnameyi imzalamasından önce Salı günü CNBC'nin "Street Signs" programına konuşan Hayman Capital Management'ın kurucusu ve baş yatırım yetkilisi Bass, ABD'nin Çin teknolojisine yatırım yapmasına ilişkin yeni kurallar getirilmesini destekledi.

"Gözetim şirketlerine, genomik şirketlerine, uçak gemilerini, savaş makinelerini, gemilerini, tanklarını inşa eden Çin ordusuyla iş yapan tüm şirketlere çok sıkı sınırlamalar getirmeliyiz" dedi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler