ABD'nin 47 milyar dolarlık en değerli start-up'ı nasıl battı?

ABD'nin 47 milyar dolarlık en değerli start-up'ı nasıl battı?

Esnek çalışma alanı sağlayıcısı WeWork, büyük bir borç yığını ve maliyet bilincine sahip müşterilerden gelen ofis alanı talebinin azalması nedeniyle artan zararlar sonucu Pazartesi günü ABD iflas koruması istedi. Peki bu batış nasıl gerçekleşti?

A+A-

WeWork bir zamanlar 47 milyar dolar değeriyle ABD'nin en değerli girişimiydi. SoftBank ve risk sermayesi şirketi Benchmark'ın yanı sıra JPMorgan Chase gibi büyük Wall Street Bankaları da dahil olmak üzere mavi çipli yatırımcılardan yatırım aldı.

WeWork nedir?

2010'da kurulan WeWork, büyük mülkler üzerinde uzun kiralamalar yaparak ve alanı daha esnek, daha kısa düzenlemelerle birden fazla küçük işletmeye kiralayarak ofis pazarında devrim yaratmayı amaçladı. Mülk sahipliği tarafından engellenmeyen bir iş modeline sahip bir yıkıcı olarak görülüyordu. Baş döndürücü bir hızla genişledi, bu da geliri artırdı ama aynı zamanda büyük zararlara da yol açtı.

Şirketin kurucuları kimler?

Adam Neumann ve eşi Rebekah Neumann, Miguel McKelvey ile birlikte şirketi kurdu ve 47 milyar dolar değerinde ABD'nin en değerli startup'ı haline gelmesine yardımcı oldu. WeWork'ün markası, şirketinin misyonunun "dünyanın bilincini yükseltmek" olduğunu söyleyen gösterişli, özgür ruhlu İsrail doğumlu girişimciye güçlü bir şekilde bağlıydı.

Ancak, Neumann'ın kâr pahasına hızlı büyüme arayışı ve eksantrik davranışları hakkındaki ifşaatlar, görevden alınmasına ve 2019'da ilk halka arzın raydan çıkmasına neden oldu.

WeWork bu hafta iflas başvurusunda bulunmadan hemen önce Neumann, "Doğru strateji ve ekiple, yeniden yapılanmanın WeWork'ün başarılı bir şekilde ortaya çıkmasını sağlayacağına inanıyorum" dedi.

WeWork'ün serveti nasıl dibe vurdu?

WeWork'ün dramatik düşüşü, SoftBank'ın kurucusu Masayoshi Son'ın şirketin geleceğine ilişkin cömert tahminlerinin ardından geldi.

WeWork ilk olarak 2019 yılında Neumann'ın genel müdürlüğünde bir halka arz girişiminde bulundu ve ana şirketi We Company halka arza hazırlanmak için aylar harcadı. Önerilen hisse satışı, yatırımcıların şirketin ağır zararlarını sorgulamaları ve Neumann'ın yönetim tarzı ve kurumsal yönetim eksikliklerine karşı çıkmalarının ardından olağanüstü bir şekilde patladı.

2021 yılına gelindiğinde WeWork'ün değerine ilişkin tahminler 10 milyar dolara kadar düşmüştü. Şirket nihayet o yılın Ekim ayında bir açık çek satın alma şirketiyle birleşme yoluyla halka açıldı.

Şirketin yükselişi ve düşüşü, Oscar ödüllü Jared Leto'nun Neumann'ı ve Anne Hathaway'in Rebekah'yı canlandırdığı "WeCrashed" adlı bir televizyon dizisine dönüştürüldü.

WeWork neden ABD iflas koruması istedi?

Şirket, COVID-19 salgınının ardından çok sayıda insanın evden çalışmaya başlamasıyla pahalı kira sözleşmeleri ve anlaşmaları iptal eden kurumsal müşterilerle boğuştu. Şirket kira sözleşmelerini değiştirmek ve borçlarını yeniden yapılandırmak için çalıştı, ancak bu iflasını engellemek için yeterli olmadı.

Clayton, "Yenilikçi finansal ölçütler nadiren gerçekten yenilikçi olur, bunun yerine nakit kar eksikliğini gizlemenin bir yoludur ve WeWork bu oyunu sonuna kadar oynadı" dedi.

Haziran sonu itibariyle WeWork'ün uzun vadeli kira yükümlülükleri 13,3 milyar dolardı - COVID sonrası ofis alanı talebindeki düşüşte şirket için sakatlayıcı bir yük.

Şirket için sırada ne var?

WeWork Pazartesi günü yaptığı açıklamada, şirketin kredi verenlerinin yaklaşık %92'sinin yeniden yapılandırma destek anlaşması kapsamında teminatlı borçlarını özsermayeye dönüştürmeyi kabul ettiğini ve yaklaşık 3 milyar dolarlık borcun silindiğini söyledi.

Hukuk firması Cadwalader, Wickersham & Taft LLP, Ağustos ayında web sitesinde ev sahiplerine yönelik bir notta, "WeWork, ABD iflas kanununun hükümlerini kullanarak kendisini külfetli kiralamalardan kurtarabilir" dedi.

CFRA Research'ün baş yatırım stratejisti Sam Stovall, "SoftBank, Titanic'in dibine vurmadan önce kendi yatırımının büyük bir kısmını şirketten çıkarmaya çalışıyorsa hiç şaşırmam" dedi.

Önümüzdeki aylarda boşlukların artması beklendiğinden, küresel ticari emlak kredi piyasasını 2024 yılında zorlu bir süreç bekliyor olabilir. Zayıf talep ve yatırımcıların yatırım yapma konusundaki isteksizliği nedeniyle genel gayrimenkul değerleri keskin bir şekilde düşüş kaydetti.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler