ABD'nin Nvidia kısıtlaması Huawei için büyük fırsat yaratabilir
ABD'nin çip kısıtlamaları Huawei'ye Çin'deki Nvidia boşluğunu doldurma şansı veriyor.
Analistlere göre, ABD'nin Çin'e gelişmiş yapay zeka (AI) çiplerinin ihracatını sınırlamaya yönelik önlemleri, Huawei Technologies için 7 milyar dolarlık iç pazarında genişleme fırsatı yaratabilir ve kısıtlamalar Nvidia'yı geri adım atmaya zorlayabilir.
Nvidia tarihsel olarak %90'ı aşan pazar payıyla Çin'de yapay zeka çiplerinin lider sağlayıcısı olsa da, Huawei dahil Çinli firmalar A100 ve H100 grafik işlem birimleri (GPU) dahil olmak üzere Nvidia'nın en çok satan çiplerinin kendi versiyonlarını geliştiriyor.
Analistler ve Çinli iFlyTek gibi bazı yapay zeka firmaları, Huawei'nin Ascend yapay zeka çiplerinin ham bilgi işlem gücü açısından Nvidia'nınkilerle karşılaştırılabilir olduğunu, ancak performans açısından hala geride kaldıklarını söylüyor.
Aracı kurum Guotai Junan Securities'in baş piyasa analisti Jiang Yifan, Çinli firmalar için bir başka önemli sınırlayıcı faktörün de çoğu projenin Nvidia'nın çiplerine ve yazılım ekosistemine dayanması olduğunu, ancak ABD kısıtlamalarıyla bunun değişebileceğini söyledi.
Jiang sosyal medya hesabı Weibo üzerinden yaptığı paylaşımda, "ABD'nin bu hamlesi bence Huawei'nin Ascend çiplerine büyük bir fırsat veriyor" dedi. Ancak bu fırsat çeşitli zorlukları da beraberinde getiriyor.
Birçok son teknoloji yapay zeka projesi, Nvidia'nın öncülük ettiği popüler bir programlama mimarisi olan CUDA ile inşa edildi ve bu da OpenAI'nin GPT-4'ü gibi son derece sofistike yapay zeka modellerini eğitebilen devasa bir küresel ekosistemin ortaya çıkmasına neden oldu.
Huawei'nin kendi versiyonu CANN olarak adlandırılıyor ve analistler bunun eğitebildiği yapay zeka modelleri açısından çok daha sınırlı olduğunu, yani Huawei'nin çiplerinin Nvidia için tak ve çalıştır bir ikame olmaktan uzak olduğunu söylüyor.
Eski bir çip tasarım yöneticisi olan ve danışmanlık yapan Woz Ahmed, Huawei'nin Çinli müşterileri Nvidia'dan kazanabilmesi için, müşterilerin verilerini ve modellerini Huawei'nin kendi platformuna taşımalarını desteklemek de dahil olmak üzere Nvidia'nın yarattığı ekosistemi kopyalaması gerektiğini söyledi.
Ahmed, fikri mülkiyet haklarının da bir sorun olduğunu, zira birçok ABD firmasının GPU'lar için önemli patentlere sahip olduğunu söyledi.
Ahmed "Bir şeyler elde etmek için 5 ya da 10 yıl geçmesi gerekiyor" diye ekledi.