ABD'nin tarım dışı istihdam verileri öncesinde piyasalar diken üstünde

ABD'nin tarım dışı istihdam verileri öncesinde piyasalar diken üstünde

Asya borsaları bugün açıklanacak ABD'nin tarım dışı istihdam verileri öncesinde kayıplarını sürdürdü. Piyasalar adeta diken üstünde.

A+A-

Asya hisseleri Cuma günü dar aralıklarda seyretti ve dolar, dünyanın en büyük ekonomisinde gelecek faiz indirimlerinin boyutunu ve hızını belirleyebilecek ABD istihdam verileri öncesinde yatırımcıların diken üstünde olmasıyla kayıplarını sürdürdü.

Şu an itibariyle, petrol fiyatları bir yıldan uzun bir sürenin en kötü haftasını geçirerek kritik bir grafik seviyesinin hemen üzerinde seyrediyor ve kısa vadeli kaderi, günün ilerleyen saatlerinde açıklanacak olan istihdam raporuna bağlı.

MSCI'nın Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi bu hafta şimdiye kadar %2,3 düştükten sonra %0,2 yükseldi. Nikkei %0,1 gerileyerek haftalık %3,9 düşüş kaydetti.

Çin'in hisse senedi piyasaları karışık açılırken, Hong Kong'un Hang Seng yatay seyretti.

Ancak gergin piyasalar Nasdaq vadeli işlemlerini %0,6 düşürürken, S&P vadeli işlemleri %0,3 geriledi.

Japon yeni, bu haftaki %2'lik yükselişinin ardından keskin bir geri çekilmeye karşı savunmasız ve son olarak %0,1 artışla dolar başına 143,27 seviyesindeydi.

ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell'ın politika yapıcıların işgücü piyasasında daha fazla zayıflamayı hoş karşılamadığını ve Eylül ayında faiz indirimi için zemin hazırladığını söylemesinin ardından ABD tarım dışı istihdam raporuna çok şey bağlı.

Analistler 165.000 yeni istihdam artışı ve işsizlik oranının %4,2'ye düşmesini bekliyor.

Ancak, özel sektördeki yumuşak istihdam artışları ve daha az istihdam artışının piyasaların Fed'in bu ay yarım puanlık bir faiz indirimine gitme ihtimalini %42'ye yükseltmesine yol açmasının ardından riskler artık aşağı yönlü.
Etkili Fed yöneticisi Christopher Waller ve New York Fed Başkanı John Williams istihdam verilerinin ardından konuşacak ve piyasaya neredeyse anında bir tepki verecek.

ING analistleri, istihdam verileri beklentiler doğrultusunda gelse bile, piyasaların 50 baz puanlık bir indirim olasılığını azaltabileceğini söyledi.

ING'nin Amerika kıtası bölgesel araştırma başkanı Padhraic Garvey, “Piyasanın aslında 100 binin altında bir rakam için konumlandığından şüpheleniyoruz. Eğer maddi yavaşlama için bu tür bir doğrulama alamazsak, getiriler bir süreliğine yükselme baskısı altında kalacaktır” dedi.

Tahviller hafta başında yükseldi, ancak kazançlar maaş bordroları verilerine bağlı olarak hızla tersine dönebilir. İki yıllık Hazine tahvillerinin getirisi bu hafta 17 baz puan düşerek %3,7520 ile 2023 başından bu yana en düşük seviyeye geriledi.

On yıllık getiriler 18 baz puan düşüşle %3,7330'a gerilerken, iki yıllık getiriler arasındaki fark da pozitife dönmenin eşiğinde.

Petrol, talep endişelerinin ABD stoklarından büyük bir geri çekilme ve OPEC + üreticilerinin üretim artışlarını ertelemesine karşı ağırlık kazanmasıyla Ekim 2023'ten bu yana en kötü haftayı yaşıyor.

Arz sorunları ham petrol fiyatlarında bir sıçrama yaratamadı. Brent ham petrol kontratları Cuma günü %0,2 artışla varil başına 72,8$'a yükseldi ancak hafta içinde %7,6 düşüş kaydetti.

Fiyatlar, kırılması 2021'in sonlarından bu yana görülmeyen seviyelere giden yolu açacak olan 70 ila 71 dolarlık kilit bir aralığın yakınında sabitlendi.

Altın, rekor seviyesinin biraz altında, ons başına 2.514 dolarda yatay seyretti.

Japon perakende devi Seven & i Holdings, Cuma günü yaptığı açıklamada, Kanadalı Alimentation Couche-Tard'ın şirket için yaptığı 38,5 milyar dolarlık nakit teklifini, teklif hissedarların çıkarına olmadığı için reddettiğini söyledi.

İlgili Haberler