AI hisseleri yükselirken Microsoft hisseleri neden geriliyor?

AI hisseleri yükselirken Microsoft hisseleri neden geriliyor?

New York Borsasında Microsoft Hisseleri Düşerken, Çip Üreticileri AI Rallisiyle Yükseliyor

A+A-

Microsoft hisseleri, teknoloji devinin bulut işindeki büyümenin yavaşlamasıyla Çarşamba günü açılış öncesi işlemlerde %2 değer kaybederken Advanced Micro Devices'ın (AMD) olumlu çeyrek raporu sonrasında Nvidia ve diğer çip üreticileri yükseldi. Peki ama neden?

Çip üreticilerindeki kazançları ve büyük müşterilerindeki kayıplar, AI alanındaki bazı farklılıkları gözler önüne serdi. Yatırımcılar doğal olarak şimdilerde Wall Street'teki AI rallisinin aşırıya kaçıp kaçmadığını sorguluyor. Eğer kayıplar devam ederse, Microsoft'un piyasa değerinde sadece bugün 70 milyar dolardan fazla kayıp yaşanacak.

D.A. Davidson kıdemli yazılım analisti Gil Luria, "Microsoft, temel bulut işinde yavaşlama bildirdi, ancak sermaye harcamalarında büyük bir artış oldu. Bu, Microsoft hissedarlarından Nvidia hissedarlarına bir servet transferi anlamına geliyor," dedi.

Microsoft, kapanış sonrası raporunda, Azure bulut bilişim platformunun bulunduğu Intelligent Cloud biriminin gelirinin %19 artarak 28,5 milyar dolara yükseldiğini, ancak analistlerin 28,7 milyar dolarlık tahmininin altında kaldığını belirtti.

XTB araştırma direktörü Kathleen Brooks, "Microsoft, Nvidia'nın en kaliteli AI çiplerine olan talebin yaklaşık %20'sini oluşturuyor. Microsoft'taki sermaye harcamalarının artması, Nvidia'nın karı için iyi haber. Nvidia, AI teknolojisi için önde gelen donanım üreticisi olmaya devam ettiğinden, büyük müşterilerinin sermaye harcamalarını artırması, Nvidia'nın sonuçları için olumlu bir işaret," diyerek önemli bir noktanın altını çizdi.

Microsoft, küresel veri merkezi ağını genişletme ve AI talebini karşılamak için kapasite kısıtlamalarını aşma ihtiyacını belirterek, çeyrek döneminde finansal kiralamalar dahil olmak üzere sermaye harcamalarını %78 artırarak 19 milyar dolara çıkardı.

Meta Platforms, Amazon, Apple, Alphabet ve Tesla gibi büyük teknoloji şirketleri, Microsoft'un sonuçlarının ardından Salı günü düştükten sonra açılış öncesi işlemlerde hafifçe yükseldi.

Alphabet'in geçen hafta generatif AI teknolojisini desteklemek için beklenenden daha büyük bir sermaye harcaması artışı bildirmesi, yatırımcı korkularını artırdı. Teknoloji şirketleri, bu kazanç sezonuna yüksek beklentilerle girdi. LSEG verilerine göre, S&P 500'deki teknoloji şirketlerinin toplam kazançlarının ortalama %10 artması bekleniyor.

AMD, üçüncü çeyrek geliri için piyasa tahminlerinin üzerinde bir beklenti açıkladıktan sonra açılış öncesi işlemlerde %9'dan fazla yükseldi. AI bilişiminde altın standart olarak kabul edilen Nvidia'nın hisseleri %5,6 arttı. AI ile ilgili çipler satan Broadcom %4,4 değer kazandı. Intel %1,86 ve Qualcomm %3,5 yükseldi.

RBC Capital Markets analisti Rishi Jaluria, "Hala zorlu bir makroekonomik ortamdayız. AI kesinlikle gerçek, ancak çok fazla yatırım gerektiriyor ve bu sermaye harcama rakamlarında görülüyor," dedi.

İlgili Haberler