Airbnb Avrupa'da havlu atıyor: Barselona da yasak getirdi

Airbnb Avrupa'da havlu atıyor: Barselona da yasak getirdi

Barselona, Airbnb de dahil olmak üzere kısa süreli kiralama platformlarını etkin bir şekilde yasaklayan en son küresel şehir oldu.

A+A-

Temmuz ayında binlerce İspanyol aşırı turizmi protesto etmek için Barselona sokaklarına döküldü. Protestocular kaldırım kafelerinde oturan ziyaretçilere oyuncak tabancalarla su sıktı.

Protestonun odak noktası, yıllardır artan ziyaretçi sayısı ve sahil metropolünde yükselen konut ve diğer yaşam maliyetlerinin yükselmesiydi. Barselona Belediye Başkanı, hızla artan kiraları ve ev fiyatlarını şehrin "en büyük sorunu" olarak ilan etti.

Birçok uzman, Airbnb'ler de dahil olmak üzere kısa süreli kiralamaların sorunun bir parçası olduğunu, yerel konut arzını kısıtladığını ve fiyatları artırdığını söylüyor. 2020'de yayınlanan bir araştırma, Airbnb faaliyetlerinin Barselona'nın en popüler mahallelerinde kiraları %7 oranında artırdığını ve bu bölgelerdeki ev fiyatlarını %17 oranında yükselttiğini ortaya koydu.

2021'de Barselona'da kısa süreli kiralamaların kısmen yasaklanmasının ardından, bu yazın başlarında şehir, 2028 yılına kadar yaklaşık 10.000 kayıtlı kısa süreli kiralama listesinin tamamını ortadan kaldırmayı hedeflediğini duyurdu.

Bu hamle, Airbnb ve diğer turistik kiralamalara yönelik dünyadaki en ciddi baskılardan biri.

Ancak İspanyol şehri yalnız değil. Dünyanın dört bir yanındaki şehirler, konut piyasası üzerindeki baskıyı hafifletmek için bir dizi düzenlemeyi hayata geçirdi.

New York, Tokyo ve Vancouver gibi büyük şehirler kısa dönemli kiralama yapan ev sahiplerinin kiraladıkları evlerde yaşamalarını zorunlu kılıyor. Londra ve Paris, bir ev sahibinin evini yılda kiraya verebileceği gece sayısını sınırlıyor.

Kısa dönemli kiralamalara nispeten sıkı düzenlemeler getiren üç Avrupa merkezine - Lizbon, Floransa ve Amsterdam - bir göz attık. İlk verilere göre Lizbon ve Amsterdam'da kısıtlamalar konut fiyatlarındaki düşüşle aynı zamana denk geldi. Floransa'da ise etki henüz o kadar net değil.

Bu yeni bir olgu değil. Şehirler yıllardır kısa süreli kiralamaların konut maliyetleri üzerindeki etkisinden endişe duyuyor. Ancak kanun yapıcılar üzerindeki, hayat pahalılığını azaltmak için ellerinden geleni yapma baskısı, son yıllarda pek çok şehri daha agresif politikalar izlemeye itti.

Kiralama platformları düzenlemelerin çoğuna karşı çıktı - Airbnb geçen yıl New York City'yi baskı altına almak için dava açtı. Ancak şirket o zamandan beri yeni bir düzenleyici standarda daha açık görünüyor. Bir Airbnb sözcüsü Business Insider'a gönderdiği e-postada, "Son iki yıldır şirket, kısa dönemli kiralama kurallarına AB çapında bir yaklaşım getirilmesi çağrısında bulundu ve bu da düzenlemelerin blok genelinde daha tutarlı hale gelmesine yardımcı olacak" dedi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler