Ak Yatırım, Galata Wind (GWIND) hisseleri için tavsiyesini açıkladı
Ak Yatırım, GWIND-Galata Wind hisseleri için hedef fiyat ve tavsiyesini açıkladı
Ak Yatırım, GWIND-Galata Wind için tavsiyesini 51,62 TL hedef fiyat ile "endeks üstü getiri" olarak başlattı. Ak Yatırım'ın GWIND hisseleri için değerlendirmesi şöyle:
Galata Wind- GWIND
Hem yerel hem de uluslararası pazarlarda genişleme planları olan saf bir yenilenebilir enerji oyuncusu
Galata Wind'i endeks üzerinde getiri derecelendirme notu ve 51,62 TL/hisse 12 aylık hedef fiyat ile araştırma kapsamımıza ekliyoruz. Hedef fiyatımız 12 aylık toplam %83 getiriye işaret etmektedir. Hissenin, i) cazip değerleme, ii) yaklaşan yatırım harcamaları döngüsü öncesinde düşük kaldıraç pozisyonu, iii) 2025 sonu ve sonrasında etkin FAVÖK katkısı gösteren yeni kapasitenin olumlu etkisi nedenleriyle, BIST100 endeksinden daha iyi performans göstermesini bekliyoruz. İNA analizimiz için ABD Doları bazlı bir değerleme kullandık. Değerlememizde TCMB'nin en son Eurobond ihraç oranı olan %6,5'lik ABD Doları bazlı risksiz faiz oranı varsayılmıştır. Beklenen 2025 yılsonu ABD Doları bazlı FD/FAVÖK çarpanı olan 10,3x ve mevcut T12M FD/FAVÖK çarpanı olan 9,0x ile Galata Wind iskontolu işlem görmektedir.
Saf bir yenilenebilir enerji oyuncusu
Doğan Holding'in %70 oranında iştiraki olan Galata Wind, tamamen sürdürülebilir enerji kaynaklarına (rüzgâr ve güneş) yatırım yapmakta ve %100 yenilenebilir enerji üretmektedir. Şirket'in toplam yenilenebilir kurulu gücü 297 MW olup, bu kapasitenin %88'ini (247 MW) 3 adet rüzgâr enerjisi santrali (RES), %12'sini (50 MW) ise 2 adet güneş enerjisi santrali (GES) ve 1 adet hibrit enerji santrali oluşturmaktadır.
Yerel ve uluslararası pazarlarda önemli genişleme planları ile 2025 yılına kadar kapasitesini neredeyse iki katına çıkarmayı planlıyor Galata Wind, 2025 yılına kadar kapasitesini neredeyse iki katına çıkararak 550 MW'ın üzerine çıkarmayı hedeflemektedir (2030 yılına kadar 1000 MW). Yakın vadeli hedefler (2025-2028) arasında; i) mevcut Taşpınar RES'te hibrit güneş enerjisi kapasite artışı (25MW), ii) Mersin RES'te kapasite artışı (39MW), iii) yeni satın alınan Alapınar RES (14MW) ve iv) Avrupa'da yeni yatırımların (çoğunlukla güneş enerjisi) ilk aşamaları (küçük adımlarla gerçekleştirilmesi beklenen toplam 300MW) yer almaktadır. Şirket, daha uzun vadede (2026-2030) Türkiye'de depolama özellikli üretim tesisleriyle (300MW rüzgar, 110MW güneş) kapasitesini daha da artırmayı planlamaktadır.
Türkiye'nin yenilenebilir enerji hedeflerinden yararlanmak için iyi bir konumda
Türkiye'de toplam güneş enerjisi kapasitesinin yıllık %14,7 (2024: 19.100 MW, 2028E: 33.100 MW), toplam rüzgâr kapasitesinin ise yıllık %9,8 (2024: 13.300 MW, 2028E: 19.300 MW) büyümesi bekleniyor. Genel olarak bakanlık, toplam kapasite içindeki yenilenebilir enerji payını mevcut %57 seviyesinden 2028 yılında %63'e çıkarmayı hedeflemekte. Galata Wind, sağlam bilançosu ile güçlü ve istikrarlı nakit yaratma kapasitesine sahip, saf bir yenilenebilir enerji üreticisi olarak, Türkiye'nin iddialı büyüme yolculuğunda öncü bir rol oynamak için bizce iyi bir konuma sahip.
Çeşitlendirilmiş ve istikrarlı gelir akışı, elektrik fiyatlarındaki dalgalanmalara ve yerel para birimindeki zayıflığa karşı kısmen bağışıklık sağlıyor
Toplam 129 MW kapasiteye sahip mevcut 5 santralden 3'ü (toplamın %43'ü) tarife garantisine ve ABD dolarına bağlı sabit fiyatlarla alım garantisinden yararlanmaktadır. Ağırlıklı ortalama kalan vades ise yaklaşık 5 yıldır. Nitekim Şirket, son üç yılda gelirlerinin ortalama %42'sini tarife garantisi mekanizmasından elde etmiştir. Tarife garantisi mekanizması, santrallerin kalan YEKDEM ömürleri sayesinde önümüzdeki yıllarda da Şirketi elektrik fiyatlarındaki dalgalanmalara ve kurdaki zayıflığa karşı korumaya devam edecektir.
Yüksek ÇSY puanı ve güçlü sıralama
Sürdürülebilirlik, yatırım kararları üzerinde giderek artan bir etkiye sahip olan önemli bir yatırım teması olarak ortaya çıkmıştır. ÇSY puanlaması, sürdürülebilirliği değerlendirmek için çok önemli bir ölçüt haline gelmiştir. Galata Wind, Sustainable Fitch tarafından “76” genel puanla “2” ÇSY Varlık Derecelendirmesi ile ödüllendirilmiştir; bu da şirketin iyi bir ÇSY profili ve etkisi olduğunu göstermektedir. Bu derecelendirme, Galata Wind'i Sustainable Fitch'in kapsamlı EMEA evreninde “pure-play” etiketini alan ikinci şirket yapıyor ve özel yenilenebilir enerji girişimleri ve BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ile uyumlu olan ve 2030 yılına kadar net sıfır emisyonu iddialı bir şekilde hedefleyen sağlam bir sürdürülebilirlik stratejisi aracılığıyla iklim değişikliğinin azaltılmasına yaptığı önemli katkıları vurguluyor. Galata Wind, Sustainable Fitch'in ÇSY derecelendirme sisteminde 13 Türk şirketi arasında 1. sırada yer almakta. Şirket ayrıca, sürdürülebilir uygulamalara olan bağlılığını uluslararası düzeyde yansıtan 150 şirket arasında enerji sektöründe küresel olarak ilk yüzde 10'da yer almaktadır. Yaklaşık 800 şirketten oluşan Sustainable Fitch Evreni'nde ise Galata Wind, ilk %5'te yer alarak örnek ÇSY standartlarına sahip yenilenebilir enerji şirketi statüsünü pekiştirmiştir.
Güçlü sermaye yapısı ve düşük kaldıraç seviyesi yatırım iştahını artırıyor
Galata Wind'in borç pozisyonu, güçlü operasyonel karlılık ve önemli nakit dönüşümünün bir sonucu olarak kademeli olarak azalmıştır. Şirketin 3Ç24 sonu itibariyle yaklaşık 19,2mn Avro tutarında banka kredisi (LIBOR + %0,65-%0,80) ve 6 yıllık ağırlıklı ortalama kalan ömrü bulunmaktadır. Şirket, 1.138mn TL'lik (~33mn USD) 9A24 yatırım harcamasına ve devam eden yatırımlar kapsamında ekipman alımları için yapılan avans ödemelerine rağmen, 3Ç24 sonu itibariyle 2.563mn TL net borç pozisyonuna sahiptir. Yönetim, yatırım dönemi boyunca Net Borç/FAVÖK oranını 3,5-4x'in altında tutmayı planlamaktadır. Türkiye'de yakın vadede (2024-2027) devam eden projelerin 50mn USD ek yatırım gerektireceğini öngörüyoruz. Buna ek olarak, depolama tesisleri içeren projeler mevcut fiyatlarla 130mn USD yatırım harcaması gerektirecektir.
Güçlü temettü beklentileri
Şirket, orta-uzun vadeli büyüme ve gelir beklentileri arasında sürdürülebilir bir denge sunmaktadır. Bu doğrultuda, iddialı büyüme hedeflerine rağmen, Şirket Ağustos'24'te %2,79 getiri ve %89'u 2023 yılı kazançlarından karşılanmak üzere 437mn TL temettü dağıtmıştır.
Daha yüksek karbon satış geliri potansiyeli
Şirket şu anda yılda yaklaşık 430 bin ton karbon emisyonu azaltmakta. Mevcut CO2 ise ton başına fiyatı 3-4 ABD$ civarında. Türkiye'deki karbon sertifikası piyasasının, ülkenin 2053 net sıfır hedefine yönelik adımları ve Avrupa Komisyonu'nun karbon sınır vergisi düzenlemesi (Karbon Sınır Ayarlama Mekanizması) nedeniyle önemli bir büyüme yaşaması beklenmektedir. Bu durum gelecekte daha yüksek karbon fiyatlarına yol açabilir. Bunun da ötesinde, planlanan kapasite artırımları karbon satış potansiyelini daha da artıracaktır. Galata Wind halihazırda yaklaşık 1,3 milyon ton karbon kredisine sahiptir ve bu kredilerin mevcut parasal değeri ~5,2 milyon ABD Dolarıdır.
Değerleme
Galata Wind'i endeks üzerinde getiri derecelendirme notu ve 51,62 TL/hisse 12 aylık hedef fiyat ile araştırma kapsamımıza ekliyoruz. Hedef fiyatımız 12 aylık toplam %83 getiriye işaret etmektedir. Hissenin; i) cazip değerleme, ii) yaklaşan yatırım harcamaları döngüsü öncesinde düşük kaldıraç pozisyonu, iii) 2025 sonu ve sonrasında etkin FAVÖK katkısı gösteren yeni kapasitenin olumlu etkisi nedenleriyle, BIST100 endeksinden daha iyi performans göstermesini bekliyoruz. İNA analizimiz için ABD Doları bazlı bir değerleme kullandık. TCMB'nin en son Eurobond ihraç oranı olan %6,5'lik ABD Doları bazlı risksiz faiz oranı varsayılmıştır. Beklenen 2025 yılsonu ABD Doları bazlı FD/FAVÖK çarpanı olan 10,3x ve mevcut T12M FD/FAVÖK çarpanı olan 9,0x ile Galata Wind iskontolu işlem görmektedir.