Akbank için hedef fiyat düşürüldü, banka hisselerini zor günler mi bekliyor

Akbank için hedef fiyat düşürüldü, banka hisselerini zor günler mi bekliyor

TERA Yatırım, AKBNK-Akbank için hedef ve tavsiyesini revize ettiğini açıkladı

A+A-

TERA Yatırım, dün (24 Ekim 2024) üçüncü çeyrek mali tablolarını açıklayan AKBNK-Akbank için hedef fiyatını 79,15 TL'den 68,77 TL'ye düşürdü, tavsiyesini "endekse paralel getiri" olarak korudu. Akbank hisseleri son kapanışını (24 Ekim 2024) 49.68 TL'den gerçekleştirmişti.

TERA Yatırım, AKBNK-Akbank hisseleri için değerlendirmesi şöyle:

AKBANK - Endekse Paralel Getiri

%16 özsermaye karlılığı ile beklentiler dahilinde sonuçlar

Akbank, 3Ç24'te TL9.031mn konsolide olmayan net kar bildirdi ve bu genel olarak TL9.098mn konsensüs ve TL9.116mn Tera tahminleriyle uyumluydu. Akbank'ın net karı, 3Ç24'te çeyreklik %17 ve yıllık %56 oranında azalarak %16 özsermaye karlılığına tekabül etti. Akbank'ın net karı 9A24'te yıllık bazda %36 oranında azalarak %20 özsermaye karlılığı gösterdi.

Net faiz marjı, risk maliyeti ve komisyonların beklentilerimizden biraz daha zayıf olduğunu, bunların beklenenden düşük işletme giderleri ve vergi oranıyla dengelendiğini gözlemliyoruz. Bu arada, sonuçlar beklendiği gibi bankanın 1,4 milyar TL'lik serbest karşılıklarının tümünün tersine çevrilmesini içeriyordu. Özetle, sağlam bir hacim büyümesi, devam eden marj baskısı, komisyonlarda devam eden güçlü artış, nispeten kontrol altında tutulan maliyetler ve risk maliyetinde beklenen bir artış vardı.

Detaylara baktığımızda, TL kredi portföyü 3Ç24'te ağırlıklı olarak uzun vadeli tüketici ve KOBİ kredileri ile %8 çeyreklik artış gösterdi; döviz kredilerinde ise %7'lik bir büyüme görüldü. Mevduatlar, tamamen TL mevduatlar kaynaklı olarak kurla düzeltilmiş çeyreklik bazda yaklaşık %6 büyüdü. Swaplardan arındırılmış net faiz marjı, esas olarak makroekonomik ihtiyati tedbirlerin devam eden maliyetleri ve yüksek repo kullanımına duyulan ihtiyaç sebebiyle çeyreklik bazda yaklaşık 20 baz puan daha daraldı.

Bunlar, TÜFEX kağıtlardaki yukarı yönlü yeniden fiyatlandırma ve TL kredi-mevduat makasındaki 200 baz puan genişleme ile kısmen telafi edildi. Kurdan arındırılmış risk maliyeti, artan tahsili gecikmiş alacak girişleri sebebiyle, 3Ç24'te yaklaşık 165bps'ye ve 9A24'te yaklaşık 90bps'ye sıçradı; ancak ~100bps 2024 bütçesiyle uyumlu kaldı. Komisyonlar, ödeme sistemi ücretleri ve devam eden müşteri edinimleri tarafından desteklenerek 3Ç24'te güçlü bir şekilde yıllık %103 oranında büyümeye devam etti.

Öbür taraftan yıllık maliyet büyüme ivmesi, yıl ortası ücret ayarlamalarına rağmen nispeten düşük %78 seviyesinde kaldı. Son olarak, BDDK hoşgörüleri öncesi sermaye oranları, tüketici kredisi risk ağırlıklarındaki son normalleşmenin desteğiyle çeyreksel olarak arttı ve konsolide çekirdek sermaye oranı 3Ç24 sonunda %13,4'e ulaştı.

Akbank yönetimi, 2024 bütçesi için beklendiği gibi revize edilmiş bir görüş verdi ve döviz kredisi ve komisyon büyümelerinin daha önce revize edilen bütçeyi aşması beklenmesine rağmen, net faiz marjı ve orta ila yüksek %20'lik özsermaye karlılığı hedeflerine yönelik aşağı yönlü riskleri vurguladı.

Faiz oranı indirimi beklentilerindeki gecikme, sıkı makro ihtiyati tedbirlerin sürdürülmesi ve varlık yeniden fiyatlandırma hızındaki yetersizlik göz önüne alındığında, bu görünüm güncellemesi yaygın olarak bekleniyordu. Bu nedenler bizim de daha düşük hacim ve daha yüksek risk maliyeti varsayımları sebebiyle, 2025 kar tahminimizi %24 oranında aşağı revize etmemize yol açtı; fakat enflasyon muhasebesi uygulanmamış %30'luk 2025 özsermaye karlılığı tahminimiz ise konsensüsün üzerinde kalmaya devam ediyor.

Tahminlerimize göre, hisse senedi 0,77x 2025T PD/DD ve 3,0x 2025T F/K ile işlem görüyor. Hisse başına 68,77 TL olan 12 aylık hedef fiyatımız, %3'lük temettü verimi de dahil olmak üzere toplam %41'lİk bir getiri potansiyeli sunuyor. Bu nedenle, şu an Akbank için Endekse Paralel Getiri tavsiyemizi sürdürüyoruz.

İlgili Haberler