Akben: Sorunlu bankamız yok
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, "Bankalarımız içerisinde sorunlu olan bir bankamız yok" dedi.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, "Bankalarımız içerisinde sorunlu olan bir bankamız yok" dedi.
Moody's'in konuyla ilgili raporunda "Sorunlu bir bankanın yeniden sermayelendirilmesinin maliyetini kreditörlere yansıtma yetkisini güçlendirecek yasal düzenlemeler" ifadesinin yer almasına ilişkin "Hiç öyle bir sorun yok, öyle bir çalışmamız da yok şu anda" diyen Akben, "Onu neye istinaden yazmışlar? Bankalar Kanunu çerçevesinde böyle bir mevzuat, çalışmamız yok. Bankalarımız içerisinde sorunlu olan bir bankamız da yok" şeklinde konuştu.
Akben, kredi derecelendirme kuruluşlarının tahminlerde bulunduğunu, ancak geçmiş tecrübelerine baktıklarında bu tahminlerin birçoğunun tutmadığını anımsattı.
Bu durumu en son büyüme rakamında gördüklerine işaret eden Akben, "Büyüme yüzde 4 gerçekleşti, bu kurumların daha önceki tahminlerine baktığımızda yüzde 2,1-2,2 rakamlarında geziyorlardı. Burada böyle bir sapma olabilir mi?" değerlendirmesinde bulundu.
Akben, bu tür kuruluşların biraz daha geriden gelen verilerle, dönemsel verilerle hareket ettiğine dikkati çekti.
Geçen ay önemli hadiseler yaşandığından, Türk bankacılık sektörünün ICAAP (sermaye yeterliliğinin kurum bazında değerlendirilmesi) sürecini tamamladığından bahseden Akben, G20 ülkeleri içerisinde bile çok az sayıda ülkenin tamamladığı bu süreçten Türkiye'nin başarı ile çıktığını ve tam geçer not aldığını dile getirdi.
Akben, bunun sonrasında da olumlu gelişmelerin yaşandığını anımsatarak, örnek olarak kurlarda ve enflasyonda belli bir gevşeme olmasını gösterdi.
Ayrıca İş Bankası'nın yurt dışında tahvil ihraç ettiğine, bu ihraca 3 milyar dolar civarında bir talep geldiğine ve faizin yüzde 5,4'lerde gerçekleştiğine işaret eden Akben, sözlerine şöyle devam etti:
"Ziraat Bankası da 1,1 milyar dolarlık bir borçlanma gerçekleştirdi. Diğer bankalarımızın borçlanma rakamlarına baktığımızda, rakamların yükselmediğini, aksine ya sabit kaldığını ya da aşağı doğru geldiğini gördük. Biz tamamı buradan kaynaklanıyor diye iddia etmiyoruz ama bu bütünselliğin bir parçası. Bu manada baktığımızda bir takım olumlu yansımaların olacağı zaten kesin. Yakında Avrupa Birliği'ndeki (AB) görüşmeler, orada bizim ICAAP sürecini tamamlamış olmamız, bankacılık sektörünün güçlülüğünü devam ettirdiği teyitleşmesiyle de bunun daha da olumluya döneceğini bekliyoruz. Bizim beklentilerimiz, önümüzdeki dönem için olumlu gelişmeleri işaret ediyor."
- "(Tahsili gecikmiş alacaklar) Bu rakamlarda gelecek dönemde iyileşmelerin olmasını bekliyoruz"
BDDK Başkanı Akben, tahsili gecikmiş alacaklar bazında Türkiye'nin yüzde 3,2'ler seviyesinde olduğunu belirterek, "Avrupa 5 kusürlerde, hala onlardan çok daha iyi durumdayız" dedi.
Artışın olabileceğini, ancak gerçekleşen rakamların yönetilebilecek seviyede olduğunu aktaran Akben, "Geçen senenin sonunda yüzde 2,7 idi sanıyorum, ama yüzde 3,2'lere geldi. Bu rakam hala yönetilebilecek seviyede" şeklinde konuştu.
Akben, bu rakamlarda da gelecek dönemde iyileşmelerin olmasını beklediklerini, şu anki rakamların bile önemli çalkantıların olduğu dünyada Türkiye'nin halen güçlü olduğunu gösterdiğini dile getirdi.
Basell ile ICAAP süreçlerinin yeni tamamlandığına dikkati çeken Akben, bunun etkilerinin gelecek dönemde olumlu yansıyacağının altını çizdi.
Son birkaç aydan beri tüketici kredilerindeki borçlanma hem yavaşladı, hem geriye döndü
Akben, makro ihtiyati tedbirler çerçevesinde geçenlerde açıklamaları olduğunu anımsatarak, aynı kredi kartlarında olduğu gibi "Borç gelir rasyosu" diye bir çalışmalarının olduğunu, burada sınırsız bir borçlanma olmayacağını hatırlattı.
Yeni çalışmalarında gelire orantılı bir borçlanma metodolojisi üzerinde çalıştıkları bilgisini veren Akben, bunun gelecek günlerde devreye gireceğini söyledi.
TCMB, Hazine ve ilgili kurumlarla görüşmeleri aşağı yukarı tamamladıklarını vurgulayan Akben, son rötuşları yaptıklarını belirterek, konuşmasına şöyle devam etti:
"Yani orada herkesin ayağını yorganına göre uzatmasını, borçlanmalarını kazançları ile sınırlandırmalarını istiyoruz. Zaten son birkaç aydan beri tüketici kredilerindeki borçlanma hem yavaşladı, hem geriye döndü. Burada bankalarımız da zaten hangi alanda bir takım zorluklar yaşanıyorsa, hangi alanların gecikmiş alacak oranlarında birtakım yükselmeler görülüyorsa o alanda daha dikkatli, daha tedbirli olmaya çalışıyorlar. Yani bizim bir şey dememize gerek olmadan, otomatikman onların iç dinamikleri devreye giriyor. Zaten oralarda yönetilemeyecek bir seviyeye yaklaşıldığı zaman kendi kısıtlarını, kendi düzenlemelerini onlar da koyuyor; biz de devreye giriyoruz."
Akben, BDDK'nın İstanbul'a taşınmasının haziran başına kadar tamamlanmış olacağını da sözlerine ekledi.
YORUM YAZ