AKP yüzde 40'ın altında
Bu Pazar seçim olsa AKP\%38.9, CHP %27.8, MHP %16.3 ve HDP %13.5 oranında oy alır.
Gezici araştırma şirketinin son araştırmasında, bu Pazar günü seçim yapılsa AKP'nin oy oranının yüzde 38.9, CHP'nin yüzde 27.8, MHP'nin yüzde 16.3 ve HDP'nin oy oranının yüzde 13.5 olarak gerçekleşeceği belirtildi.
Gezici araştırma şirketi tarafından 22-23 Ağustos tarihleri arasında 36 ilde 4,860 katılımcıyla yüz yüze görüşme yöntemiyle yapılan araştırmada katılımcılara "Bu pazar seçim tekrar yapılsa hangi partiye oy verirsiniz" sorusu yöneltildi.
Araştırma sonuçlarına göre, katılımcıların yüzde 38.9'u AKP'ye, yüzde 27.8'i CHP'ye, yüzde 16.3'ü MHP'ye ve yüzde 13.5'i HDP'ye oy verirken, yüzde 3.5'i diğer partilere oy vereceğini söyledi.
Gezici Araştırma Merkezi Başkanı Murat Gezici araştırmaya ilişkin yazılı açıklamasında, "HDP'ye gelen oylar emanet oy olarak değerlendirilmemelidir. HDP'ye oy verenlerin yüzde 95-97'si gönülden oy verdim derken, AKP HDP'den oy alamayacağını artık görüyor. MHP'ye oy verenlerin yüzde 25-27'si gönülsüz oy vermiştir.... AKP'nin gözü MHP seçmeni üzerinde, MHP seçmeninin yüzde 25-27'sinin gönülsüz şekilde MHP'ye oy vermesinden yararlanmak isteyebilir ve kendisine oy vermesi için strateji geliştirebilir" değerlendirmesinde bulundu.
Yüksek Seçim Kurulu'nun açıkladığı 7 Haziran genel seçimleri kesin sonuçlarına göre AKP yüzde 40.7, CHP yüzde 25.1, MHP yüzde 16.5 ve HDP yüzde 13 oranında oy aldı. Partiler sırasıyla 258, 132, 80 ve 80 milletvekili çıkardı.
Araştırmada katılımcılara başkanlık sistemine destek verip vermedikleri soruldu ve katılımcıların yüzde 21.7'si "evet", yüzde 78.3'ü ise "hayır" cevabını verdi. Araştırmada "AKP'ye oy vereceğim diyenlerin yüzde 35'i başkanlık sistemine karşı" ifadesi yer aldı.
"Başkanlık sistemine neden karşısınız?" diye sorulanların yüzde 47.8'i "Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan giderek otoriterleşir ve diktatörleşir" yanıtını verirken, yüzde 39.7'si "Türkiye bölünür ve parçalanır", yüzde 12.5'i ise "Üniter yapı bozulur" yanıtlarını verdi.
7 Haziran seçimlerinin ardından Erdoğan'ın hükümeti kurmakla görevlendirdiği Başbakan Ahmet Davutoğlu anayasada öngörülen 45 günlük süre içinde bir koalisyon hükümeti kuramadığı için Erdoğan hafta başında seçimin yenilenmesine karar vermiş, YSK da yeni seçim tarihini 1 Kasım olarak açıklamıştı.
NEDEN KOALİSYON KURULAMADI?
Gezici şirketinin araştırmasında katılımcılara "Sizce hükümetin kurulması yönünde en büyük engel neydi?" sorusu da yöneltildi.
Katılımcıların yüzde 52.5'i Erdoğan cevabını verirken, yüzde 29.7'si koalisyon kurulamamasının nedeninin muhalefet, yüzde 17.8'si ise nedenin Davutoğlu olduğunu söyledi.
Araştırmada "Türkiye'de yaşanan kaos ortamından bu yana Erdoğan ve Davutoğlu'nun izlediği politikayı nasıl buluyorsunuz?" sorusuna ise katılımcıların yüzde 32.1'i "Sağduyulu davrandılar" cevabını verirken, yüzde 55.7'si "Sağduyudan uzak durdular" dedi. Yüzde 12.2'si ise fikri olmadığını ifade etti.
PKK'nın güvenlik güçlerini hedef alan saldırıları Temmuz ayından bu yana devam ederken, TSK da bu saldırılara Türkiye içinde ve Kuzey Irak'ta düzenlediği hava saldırıları ile karşılık veriyor. Şanlıurfa Suruç'ta İslam Devleti ile bağlantılı bir kişi tarafından düzenlendiği açıklanan intihar saldırısında 30'dan fazla kişinin hayatını kaybetmesi ve yine sınır bölgesinde bir askerin ateş açan İD militanları tarafından öldürülmesinin ardından Türkiye Suriye'nin kuzeyindeki İD hedeflerine de saldırılar düzenlemişti.
Araştırma ile ilgili yazılı açıklamada Gezici, "Sandığa gitmeyenlerin yüzde 58'i CHP'lidir.Seçimlerin 1 Kasım'da tatil haftası oluşturularak yapılacak olması sandığa katılmama oranını çok ciddi oranda artıracaktır...AKP oylarını artıramayacağını biliyor o yüzden yüzdelik oranını artırmak isteyecektir, o da ancak sandığa katılımın az olmasıyla mümkün olacaktır" dedi.
Araştırmada katılımcılara "Geçim sıkıntısı yaşıyor musunuz?" sorusu da yöneltildi ve yüzde 68.4'ü "evet" cevabını verirken yüzde 31.6'sı "hayır" dedi.
YORUM YAZ