Albert Edwards: Nasdaq'ın sorunları yeni başlıyor olabilir 

Albert Edwards: Nasdaq'ın sorunları yeni başlıyor olabilir 

"Teknoloji hisseleri, dot-com balonunun çöküşünün ardından uzun süren ayı piyasasına benzer bir çöküşe doğru gidebileceği için Nasdaq'ın sorunları daha yeni başlıyor olabilir."

A+A-

"Teknoloji hisseleri, dot-com balonunun çöküşünün ardından uzun süren ayı piyasasına benzer bir çöküşe doğru gidebileceği için Nasdaq'ın sorunları daha yeni başlıyor olabilir."

Société Générale'den Albert Edwards'ın görüşü bu. Perşembe günkü müşteri notunda, yapay zeka patlamasının ardındaki boğa piyasasının her bakış açısına meydan okudu. 

Albert Edwards

Piyasanın, S&P 500'de bir düşüşe yol açmadan Büyük Teknoloji liderliğinden güvenli bir şekilde uzaklaşabileceği fikriyle başladı.

Tarih, 2007-2008 küresel mali krizi ve 2022 ayı piyasası öncesinde meydana geldiği gibi, son derece yükselmiş piyasaların çöküşlerden önce gelme eğiliminde olduğunu gösteriyor. Edwards bu sefer farklı olması için hiçbir neden görmüyor.

Yükseliş meraklısı yatırımcılar, Nvidia Corp.'un çok yüksek değerlemesinin ve diğer megacap emsallerinin, aşırı kazanç artışı nedeniyle en azından kısmen haklı göründüğünü belirtmekten hoşlanıyor. Destekçiler, bu özelliğin yapay zekayı dot-com balonundan farklılaştırdığını söylüyor.

Ancak Edwards bunu böyle görmüyor. Bunun yerine, ağ ekipmanına yapılan yatırım seli, Cisco Systems'in dot-com balonunun zirvesinde kısa süreliğine dünyanın en değerli halka açık şirketi haline gelmesine yardımcı olduğuna dikkat çekti. Kısa bir süre sonra Cisco hisseleri değerlerinin çoğunu kaybetti.

Nvidia gibi Cisco da hızlı kazanç artışı gösterdi. Ancak Cisco'nun değerlemesi, kısmen Wall Street'in yüksek büyüme beklentileri nedeniyle hâlâ haklı görülenin çok ötesinde yükseldi.

Edwards, "...1990'larda yaşayan bizler, o zamanki Nasdaq balonunun kısmen kapasite fazlası olduğu sonradan ortaya çıkan fiziksel yatırımlarla körüklendiğini hatırlayacağız. Ponzi harcamaları sektör kazançlarını artırdı, ancak asla değerlemeleri haklı çıkaracak kadar değil." ifadelerini kullandı. 

Edwards, bugün de benzer bir şeyin olabileceğine dair işaretlerin olduğunu söyledi. Teknolojide hisse başına kazanç artışı, ChatGPT'nin Kasım 2022'deki lansmanından bu yana güçlü seyrederken Edwards, beklentilerin şirketlerin yakın geçmişte bildirdiklerinin önüne geçmeye başladığına dikkat çekti. 1990'ların sonlarında dot-com balonu şiştiğinde de benzer bir şey yaşandı.

Edwards, Wall Street analistlerinin bu tahminleri yükseltmeyi çoktan bıraktığını belirtti. Analistler arasındaki iyimserliğin gelgitinin Nasdaq-100'ün kısa vadeli performansıyla yakından ilişkili olduğu göz önüne alındığında, bu tek başına teknoloji hisselerinin daha da aşağılara gitmesi için yeterli olabilir.

Edwards ayrıca Wall Street ekonomistlerinin ABD ekonomisinin resesyona girme olasılığını hafife aldığını düşünüyor.

Finansal enstrümanların geçmişine baktığımızda uzun süreli sert yükselişlerin ardından çöküş olarak nitelendirilebilecek sert düşüşlerin geldiğini görüyoruz. 

İşte Örnekleri;

 

 

Nasdaq Endeksinin grafiği  fiyatların zirveye geldiğine işaret ediyor olabilir mi? 

Etiketler :
İlgili Haberler