Alibaba hisseleri yapılan revizyon sonrası yükselişe döndü

Alibaba hisseleri yapılan revizyon sonrası yükselişe döndü

Alibaba hisseleri üç yıllık mevzuat revizyonunu tamamlamasının ardından yükselişe geçti.

A+A-

Çin'in piyasa düzenleyicisi Cuma günü yaptığı açıklamada, Alibaba'nın 2021 yılında tekelci uygulamalar suçlamasıyla aldığı antitröst cezasının ardından üç yıllık bir düzenleyici “düzeltme” sürecini tamamladığını söyledi.

Alibaba'nın hisseleri Cuma günkü işlem seansında yaklaşık %3 yükseldi.

Cuma günü, Çin Devlet Piyasa Düzenleme İdaresi veya SAMR, son birkaç yıldır Alibaba'nın antitröst düzenlemeleriyle uyumlu hale gelme sürecini denetlediğini söyledi. Google tarafından tercüme edilen bir açıklamaya göre SAMR, düzeltme çalışmalarının “iyi sonuçlar” elde ettiğini söyledi.

2021 yılında Çin SAMR, teknoloji devine yönelik tekelcilik karşıtı soruşturmanın bir parçası olarak Alibaba'ya 18,23 milyar yuan (2,6 milyar dolar) para cezası vermişti. Düzenleyici kurumun odak noktası, tüccarları her ikisiyle de çalışmak yerine iki e-ticaret platformundan birini seçmeye zorlayan bir uygulamaydı.

O dönemde düzenleyici kurum, “birini seç” politikasının ve diğerlerinin Alibaba'nın pazardaki konumunu güçlendirmesine ve haksız rekabet avantajları elde etmesine izin verdiğini söylemişti.

Bu cezadan bu yana SAMR, Alibaba'yı düzenleyicinin gerekliliklerine uyum sağlaması için denetliyor. SAMR Cuma günü yaptığı açıklamada, Alibaba'nın bu süreci tamamladığını ve “‘ikisinden birini seç’ tekel davranışını” durdurduğunu söyledi.

SAMR, şimdi Alibaba'ya uyum ve verimliliğini artırmaya devam etmesi ve inovasyonu hızlandırması için rehberlik edeceğini söyledi.

Düzenleyici revizyonun tamamlanması, Alibaba'nın Pekin ile yaşadığı en kötü sorunlardan birinin geride kalmasına yardımcı olacak. Jefferies analistleri Cuma günü yayınladıkları bir notta, düzenleyici sürecin sonuçlanmasının şirket için “olumlu” olduğunu ve “bunun yeni bir başlangıç olduğunu vurguladığını ve operasyonlarda uyumluluğu sağladığını” söyledi.

Ancak düzenleyicinin duyurusu, 2020'nin sonunda başlayan yoğun bir baskının ardından Çinli düzenleyicilerin özel teknoloji firmalarına yönelik devam eden yumuşama tutumuna da işaret edebilir. O dönemde Pekin, antitröstten oyun oynamaya kadar çeşitli alanlarda yerli teknoloji firmalarının gücünü kısıtlamayı amaçlayan çeşitli düzenlemeleri ve hamleleri yürürlüğe koydu.

Alibaba'nın kurucusu Jack Ma'nın imparatorluğu, düzenleyicilerin 2020'de finansal teknoloji firması Ant Group'un halka arzını baltalamasından bu yana son birkaç yıldır gündemde. Ant Group'un kendisi de düzenleyici kurumların gözetiminde bir düzeltme sürecinden geçti ve önemli sorunların çoğu geçen yıl çözüldü.

Düzenleyici kaygılar, 2020'deki zirvesinden %70'ten fazla düşen Alibaba hisseleri üzerinde bir yük oluşturdu. Son zamanlarda şirket, Çin'deki e-ticaret alanında artan rekabet nedeniyle yavaş büyümenin yanı sıra temkinli bir Çinli tüketiciyle de mücadele ediyor.

Teknoloji devi, bulut bilişim gelirlerinin yeniden hızlanması ve e-ticaret platformları üzerinden yapılan işlemlerin sağlıklı görünmesiyle Haziran çeyreğinde toparlanmanın ilk işaretlerini gösterdi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler