Alibaba'dan 100 açık kaynak yapay zeka

Alibaba'dan 100 açık kaynak yapay zeka

Alibaba, Perşembe günü 100'den fazla açık kaynaklı yapay zeka modeli yayınladı ve rakipleriyle rekabeti artırmayı hedeflerken tescilli teknolojisinin yeteneklerini artırdı.

A+A-

Qwen 2.5 olarak bilinen yeni yayınlanan modeller, otomobillerden oyun ve bilim araştırmalarına kadar uzanan uygulama ve sektörlerde kullanılmak üzere tasarlandı, dedi Alibaba. Matematik ve kodlamada daha gelişmiş yeteneklere sahipler, diye ekledi.

Hangzhou merkezli firma, Baidu ve Huawei gibi yerel rakipleri ve Microsoft ve OpenAI gibi ABD devleriyle rekabeti artırmayı hedefliyor.

Yapay zeka modelleri büyük miktarda veri üzerinde eğitiliyor. Alibaba, modellerinin komutları anlama ve metin ve resim üretme yeteneğine sahip olduğunu söylüyor.

Açık kaynak, araştırmacılar, akademisyenler ve şirketler dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki herkesin kendi sistemlerini eğitmeye gerek kalmadan kendi üretken yapay zeka uygulamalarını oluşturmak için modelleri kullanabileceği, böylece zamandan ve masraftan tasarruf edebileceği anlamına geliyor. Alibaba, modelleri açık kaynaklı hale getirerek daha fazla kullanıcının yapay zekasını kullanmasını umuyor.

Çinli e-ticaret devi, Tongyi Qianwen veya Qwen modelini ilk olarak geçen yıl piyasaya sürdü. O zamandan beri geliştirilmiş sürümler yayınladı ve bugüne kadar açık kaynaklı modellerinin 40 milyon kez indirildiğini söylüyor.

Şirket ayrıca, açık kaynaklı olmayan Qwen-Max adlı tescilli amiral gemisi modelini yükselttiğini söyledi. Bunun yerine, Alibaba yeteneklerini bulut bilişim ürünleri aracılığıyla işletmelere satıyor. Alibaba, Qwen Max 2.5-Max'in Meta'nın Llama'sı ve OpenAI'nin GPT4'ü gibi rakiplerini muhakeme ve dil anlama dahil olmak üzere çeşitli alanlarda geride bıraktığını söyledi.

Alibaba ayrıca yapay zeka modellerine dayalı yeni bir metinden videoya dönüştürme aracı da piyasaya sürdü. Bu, kullanıcıların bir komut istemi girmesine ve yapay zekanın buna dayalı bir video oluşturmasına olanak tanır. Bu, OpenAI'nin Sora'sına benzer.

Alibaba CEO'su Eddie Wu, yaptığı açıklamada, "Alibaba Cloud, AI teknolojisinin araştırma ve geliştirilmesine ve küresel altyapısının inşasına eşi benzeri görülmemiş bir yoğunlukta yatırım yapıyor" dedi.

Geçtiğimiz yıl tarihi bir değişiklik sırasında Alibaba'da CEO rolünü devralan Wu, artan rekabet ve durgun bir Çinli tüketici gibi karşı rüzgarlarla karşı karşıya olan teknoloji devinin büyümesini canlandırmaya çalışıyor.

Alibaba, Çin'deki en büyük bulut bilişim oyuncularından biri, ancak uluslararası alanda Amazon ve Microsoft gibi şirketlerin gerisinde kalıyor. Şirket, en son AI tekliflerinin, durgun olan ancak Haziran çeyreğinde ivmelenme belirtileri gösteren bir bölümü canlandırarak Çin'in içindeki ve dışındaki müşterileri bulut hizmetlerine kaydolmaya teşvik etmesini umuyor.

İlgili Haberler