Almanya 5G ağından Huawei ve ZTE'yi çıkartma kararı aldı

Almanya 5G ağından Huawei ve ZTE'yi çıkartma kararı aldı

Almanya İçişleri Bakanı Perşembe günü yaptığı açıklamada, Huawei veya ZTE gibi Çinli şirketlerin 2029'dan itibaren ülkenin 5G ağ ürünlerinden hariç tutulması için telekom sağlayıcılarıyla bir anlaşma yaptığını söyledi.

A+A-

Bakan Nancy Faeser Berlin'de gazetecilere yaptığı açıklamada, anlaşmayı Avrupa'nın en büyük ekonomisinde dijital güvenlik için çok önemli bir güvence olarak niteleyerek, "Şimdi telekom şirketleriyle açık ve katı bir anlaşmaya vardık" dedi.

Anlaşma, İçişleri Bakanlığı ile Deutsche Telekom, Vodafone ve Telefonica Deutschland arasındaki görüşmelerin ardından geldi ve Almanya'nın kritik altyapısını, etkisi potansiyel bir güvenlik riski olarak görülen Çin'den korumayı amaçlıyor. Faeser, Berlin'in Pekin'i anlaşma hakkında bilgilendirdiğini ve Çin teknolojisine yönelik planlanan kısıtlamalar konusunda herhangi bir misilleme beklemediğini söyledi.

Ancak Çin'in Almanya'daki büyükelçiliği, Huawei'nin kısıtlanması ya da dışlanması durumunda bunun sonuçsuz kalmayacağını belirterek Berlin'in planını rekabeti bastırmak ve kendi teknolojisini teşvik etmek için "acımasız bir girişim" olarak nitelendirdi.

"Ağ güvenliğine yönelik iddia edilen riskler yalnızca bir bahane işlevi görüyor. Gerçek şu ki, hiçbir ülke Huawei ekipmanlarının ne ölçüde güvenlik riski oluşturduğuna dair kesin bir kanıt sunmuş değil" diyen Büyükelçilik, tepkisini dile getirdi.

Bakan anlaşmayla ilgili daha fazla ayrıntı vermedi. Çarşamba günü Reuters tarafından bildirilen planlanan aşamalı çıkış, operatörlerin 2026'da ülkenin 5G veri merkezlerinden oluşan çekirdek ağından Çin yapımı teknolojiyi kaldıracağı ilk aşamayla başlıyor. İkinci aşamada, antenler, iletim hatları ve kuleler gibi parçaların Çinli üreticileri 2029 yılına kadar ortadan kaldırılacak. Almanya, Avrupa Birliği'nin 5G ağları için güvenlik önlemlerini uygulamada gecikmiş bir ülke olarak kabul ediliyor.

Telekom operatörleri Berlin'in Huawei'yi pahalı bir şekilde devre dışı bırakma çabalarına sık sık direnirken, Huawei de ülkedeki siber güvenliğin "siyasallaşması" olarak adlandırdığı durumu reddetti.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler