Altın 1 haftada yüzde 6 kaybettirdi

Altın 1 haftada yüzde 6 kaybettirdi

Uluslararası piyasalarda altının ons fiyatı 1.137,90 dolara kadar gerileyerek bir haftalık süreçte yatırımcısına yaklaşık yüzde 6 kaybettirdi. Dolardaki yükseliş nedeniyle iç piyasada düşüş sınırlı oldu

A+A-

Uluslararası piyasalarda altının ons fiyatı 1.137,90 dolara kadar gerileyerek bir haftalık süreçte yatırımcısına yaklaşık yüzde 6 kaybettirdi. Dolardaki yükseliş nedeniyle iç piyasada düşüş sınırlı oldu. Çeyrek altın 132.55 liraya kadar geriledikten sonra piyasaların kapanışına doğru dolardaki yükselme nedeniyle 134 lira civarında dengelendi.

Uzmanlar altının ons fiyatındaki iki haftadır süren düşüş eğiliminin ABD Merkez Bankası'nın (Fed) geçen hafta tahvil alımlarını sona erdirmesinin ardından Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) sürpriz bir şekilde teşvikleri artırması kararlarıyla hızlandığını belirtiyor

Fed ve BoJ kararları küresel borsalarda hızlı yükselişleri tetiklerken, dolara talebin artmasına ve emtia fiyatlarında düşüşe neden oldu. Bu gelişmelerle aşağı yönlü sert hareketini bugün de sürdüren altının ons fiyatı, yüzde 2'nin üzerinde kayıpla son 4,5 yılın en düşük seviyesi olan 1.137,90 doları gördü. Fiyatlardaki bu düşüş, bir haftalık süreçte altın yatırımcısına yaklaşık yüzde 6 zarar ettirdi.

Analistler, dolardaki güçlü seyrin devam etmesi durumunda altının ons fiyatında 1.140 ve 1.100 dolar seviyelerinin görülebileceğini hatta 1.000 doların daha altının görülmesinin de mümkün olduğunu belirtiyor. 

Yurt içinde altının gram fiyatı bugün yaklaşık bir yılın en düşük seviyesi olan 81,84 liraya kadar geriledikten sonra kapanışa yakın 82,50 liradan işlem görüyor. Analistler, dolar/TL'nin gelişen ülke para birimlerine paralel olarak yükselmesinin altının gram fiyatındaki düşüşü sınırladığına dikkati çekiyor. Teknik açıdan altının gram fiyatında 83 liranın altında kalındığı sürece 79,40 lira seviyesinin gündeme gelebileceğini aktaran analistler, yükselişlerde ise 85,30 liranın direnç konumunda olduğunu kaydediyor.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.