Altın, ABD verileri ile yeni rekor seviyeyi gördü

Altın, ABD verileri ile yeni rekor seviyeyi gördü

Eylül ayında ABD'deki ticari faaliyetlerin büyüme hızında hafif bir yavaşlama görülse de, beklentiler kötüleşti ve alınan fiyatlar altı ayın zirvesine ulaştı.

A+A-

Altın fiyatları, yatırımcıların ABD ticari faaliyetlerine dair gelen ılımlı verileri olumlu algılayıp, Federal Rezerv'in daha fazla faiz indirimi yapıp yapmayacağına dair ipuçları için beklemeye geçmesi ile tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. 

Altın fiyatları, haftanın ilk işlem günü ons başına 2.634,90 dolar ile yeni bir rekor kırdı. Cuma günü kaydedilen tüm zamanların en yüksek seviyesini aşan bu yükseliş, Fed'in geçen hafta gösterge faiz oranını yarım puan düşürmesinin ardından geldi. Bu yıl rekor seviyelerde ilerleyen altın, yatırımcılar için güvenli bir liman olma özelliğini korudu.

Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, Fed'in bu yıl yapılacak iki toplantıda faiz oranlarını daha küçük, çeyrek puanlık indirimlerle düşürmeyi planladığını açıkladı. CNBC'ye konuşan Kashkari, "50 baz puanlık indirimin ardından hâlâ sıkı bir para politikası duruşundayız. İlerledikçe daha küçük adımlar atmayı umuyoruz" dedi.

Öte yandan, Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee de ABD ekonomisini desteklemek ve işgücü piyasasını korumak için faiz oranlarının "önemli ölçüde" düşmesi gerektiğini ifade etti. Yatırımcılar bu açıklamaların ardından gözlerini ABD'den gelecek kişisel tüketim ve işsizlik başvuruları verilerine çevirdi. Bu veriler, Fed'in gelecekteki faiz politikası konusunda daha net bir tablo sunabilir ve altın fiyatları üzerinde etkili olabilir.

Saxo Bank’ın raporuna göre, piyasa şu anda bir konsolidasyon sürecine girebilir, ancak hedge fonlarının güçlü altın pozisyonlarını koruyabilmesi için daha derin bir düzeltmeye ihtiyaç duyuluyor.

Altının bu yılki %27'lik yükselişi, merkez bankalarının yoğun alımları ve Orta Doğu ile Ukrayna'daki çatışmaların yol açtığı güvenli liman talebiyle desteklendi. Permanent Portfolio Family of Funds başkanı Michael Cuggino'ya göre, bu faktörler altının uzun vadede yükselmeye devam etmesine yardımcı olacak. Cuggino, fonlarının altın yatırımlarında %20’lik hedef ağırlığın üzerinde olduğunu belirtti.

New York'ta spot altın fiyatları, ons başına 2.630,22 dolara yükseldi. Bloomberg Dolar Spot Endeksi'nde büyük bir değişiklik yaşanmazken, ABD 10 yıllık Hazine tahvili getirileri arttı. Platin, paladyum ve gümüş fiyatları ise düşüş gösterdi.

 

İlgili Haberler