Altın fiyatları rekor seviyeye nasıl ulaştı, yükseliş devam edecek mi?

Altın fiyatları rekor seviyeye nasıl ulaştı, yükseliş devam edecek mi?

Aralık teslimatlı altın, Comex borsasında ons başına 2.583,60 dolar seviyesine kadar çıkarak, 20 Ağustos'taki 2.570,40 dolar olan önceki rekoru geride bıraktı

A+A-

Altın fiyatları, Perşembe günü yeni bir rekor seviyeye çıkarak dikkatleri yeniden üzerine çekti. Bazı analistler, Federal Rezerv'in gelecek hafta faiz indirimine gideceğine yönelik beklentilerin altın fiyatlarına tamamen yansıdığını düşünse de, altın özellikle enflasyon verilerinin desteğiyle yükselişini sürdürüyor. 

ABD'de açıklanan ÜFE geçen ay %0,2 arttı ve bu oran, Wall Street Journal'ın anketine katılan ekonomistlerin tahminleriyle uyumlu. Toptan satış maliyetlerindeki bu ılımlı artış, geçen ay tüketici fiyatlarındaki benzer bir yükselişi takip etti.

Perşembe günü altın vadeli işlemleri 38,20 dolar (%1,5) artışla 2.580,60 dolar seviyesine çıkarak, bu yıl içinde 33. kez tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Bu, 16 Ağustos'tan bu yana en büyük günlük kazanç olarak kayıtlara geçti.

Altavest'in kurucu ortağı Michael Armbruster, MarketWatch'a yaptığı açıklamada, Çarşamba günkü tüketici fiyatları ve Perşembe günkü üretici fiyatları endeksi verilerinin, önümüzdeki hafta yapılacak 25 baz puanlık faiz indirimi için "zemin hazırladığını" belirtti.

Armbruster, Fed Başkanı Jerome Powell'ın "faiz indirimi döngüsünün yaklaştığını açıkça belirttiğini" ve piyasanın uzun zamandır Fed'in 18 Eylül'de faiz indirimi yapacağından emin olduğunu söyledi. Ancak, faiz indirimi beklentisinin fiyatlara tamamen yansıdığını belirterek, Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı sonrası altın fiyatlarında olağanüstü bir hareket beklenmemesi gerektiğini vurguladı.

Altın fiyatları yükselmeye devam edebilir mi

Yine de altının Perşembe günü rekor kırdığını ifade eden Armbruster, bunun büyük ölçüde ÜFE verilerinin etkisiyle olduğunu, ancak asıl yükselişin FOMC toplantısından önce gerçekleşebileceğini ekledi. Altına yönelik küresel ilginin devam ettiğini belirten Armbruster, “Altının rekor seviyeye ulaşması, daha fazla yükselmeyeceği anlamına gelmiyor” dedi ve ABD hükümetinin harcamalarının azalma belirtisi göstermediğini de sözlerine ekledi.

Yakın zamanda yapılan bir anketin, merkez bankalarının altına yaptıkları yatırımı artırdığını ve ABD dolarına olan yatırımlarını azalttığını gösterdiğini ifade eden Armbruster, “Federal açığın büyümesi enflasyonu tetikliyor ve paramızın değerini düşürüyor. Eğer seçim yapmak gerekirse, bir merkez bankası rezervlerini altına mı yoksa ABD dolarına mı yatırır?” diye sordu.

CME FedWatch Aracı, Perşembe öğle saatlerinde, Fed'in gelecek hafta faiz oranlarını 25 baz puan düşürme olasılığını %85, 50 baz puan düşürme olasılığını ise %15 olarak gösterdi. Düşük faiz oranları, faiz getirisi olmayan altın için olumlu bir faktör olabilir.

Dow Jones Market Data'ya göre, Aralık teslimatlı altın, Comex borsasında ons başına 2.583,60 dolar seviyesine kadar çıkarak, 20 Ağustos'taki 2.570,40 dolar olan önceki rekoru geride bıraktı.

İlgili Haberler