Altın fiyatları yükselmek zorunda
Altın piyasaları uzmanı James Rickards, dünya genelindeki merkez bankalarının enflasyonu yükseltmek için politikalar denediği bir süreçte altın fiyatlarının yükselmek zorunda kalacağını söyledi
Dünya genelindeki merkez bankalarının çoğunun izledikleri politikalar itibariyle altın yatırımcısının yanında yer aldığını belirten Ekonomist James Rickards, “Merkez bankalarının enflasyonu yükseltmek için politikalar denediği bir süreçte altın fiyatları yükselmek zorunda. Fiyatlar yükselişe geçtiğinde fiziksel altını satın almak çok zor olacak. Bu nedenle fiziksel altın almanın tam zamanı” diye konuşuyor.
New York Times’ın en çok satanlar listesine girmeyi başarmış ‘New Case for Gold’, 'The Death of Money' ve Türkçeye çevrilmiş 'Kur Savaşları : Bir Sonraki Küresel Krizin Oluşumu' adlı kitapların yazarı ekonomist James Rickards, küresel piyasalarda altın fiyatlarının yükselmek zorunda olduğunu söyledi.
‘Deflasyona izin vermeyecekler’
ABD’li CNBC kanalındaki “Squawk Box” programına katılan James Rickards,” Dünyadaki bütün merkez bankaları enfl asyonu istediklerini söylüyor. Ve hedeflerinin yanına bile yaklaşamıyorlar. Ancak merkez bankaları borcun gerçek değerini yükselttiği için kesinlikle deflasyona izin veremez ve enflasyonu yükseltme hamlelerine devam edecek. Bunu elde edene kadar çabalayacaklar” diye konuştu.
ABD Merkez Bankası’ndan (Fed), İngiltere Merkez Bankası’na (BoE), Avrupa Merkez Bankası’ndan (ECB) Japonya Merkez Bankasına (BoJ) birçok banka ekonomik büyümeyi canlandırmak için milyarlarca dolarlık likiditeyi piyasalara enjekte edip faizleri düşük seviyelerde tutuyor. Ancak enfl asyon politika yapıcıların hedeflerinden çok uzakta seyrediyor.
Bu durum geleneksel olarak yüksek enflasyona karşı bir hedge olarak kullanılan altının işine yarıyor. Öte yandan tarihi düşük seviyelerdeki faizler, altını tutma maliyetlerini düşürüyor ama yatırımcının arzu ettiği düzeyde getiriler sunmuyor.
‘Altın almanın tam zamanı’
Altın fiyatları hakkında tahminde bulunmayan Rickards, yatırımcılara portföylerinin en az yüzde 10’unu altında tutmaları tavisyesinde bulunuyor. Son haftalarda ABD’li finans spekülatörü George Soros ve piyasalarda tahvil kralı olarak bilinen ünlü yatırımcı Bill Gross’un da altına yatırım yapmasını önemli bir gelişme olarak değerlendiren James Rickards fiziksel altın alımı için uygun bir zaman olduğunu belirtiyor. Ve ekliyor: “Fiziksel altın zor bulunuyor. Altın fiyatları yükselişe geçtiğinde fiziksel altını satın almak çok zor olacak. Fiziksel altın almanın tam zamanı. Herkesin altın kağıtlarını fiziksele dönüştürmek isteyeceği zaman yeterince altın olmayabilir."
Altının gözü Fed’de
ABD’den cuma günü gelen zayıf perakende satışları nedeniyle doların düşüşe geçmesiyle birlikte uluslararası piyasalarda altın fiyatlarında yukarı yönlü bir hareket yaşanmaya başladı. Temmuz ayı ABD perakende satışları ekonomistlerin beklentilerinin aksine yatayda gelince dolar zayıflıyor. Küresel piyasalarda spot altının ons fiyatı yüzde 0.3 yükselişle 1,340.32 dolar seviyelerinde dengelenme arayışında. Sarı metal cuma günkü verinin ardından yüzde 1,3 yükseldikten sonra kazançlarını geri verdi. Spot altın fiyatları geçtiğimiz ay, Brexit kararının ardından yatırımcıların güvenli liman arayışı nedeniyle altına yönelmesiyle birlikte 1,374.91 dolara çıkarak son iki yılın en yükseğini görmüştü. Altın fiyatları için ABD Merkez Bankası tutanaklarının önemli olduğunu belirten Mitsubishi’den Stratejist Jonathan Butler, “ Bu haftanın ortasında Fed tutanaklarının açıklanmasını bekliyoruz. Tutanaklar, bankanın yılın ikinci yarısı için neler düşündüğü ve faizleri artırıp artırmayacağına yönelik ipuçları verebilir. Halihazırda Euro Bölgesi ve Japonya’daki negatif faiz ortamı altın için olumlu. Ancak Fed’in faizleri yükseltmeyi düşünmesi herşeyi değiştirebilir” diye konuştu.
Yatırımcılar nakitte kalıyor
Yatırımcılar, negatif getirili tahvil hacminin 13.4 trilyon dolara ulaştığı ve tarihi düşük seviyelerdeki faizlerin egemen olduğu yatırım atmosferinde nakitte kalmayı tercih ediyor. Bank of America Merrill Lynch’in (BAM) son yaptığı bir araştırmaya göre global piyasalardaki oyuncuların nakitte kalma tercihi portföylerinin yüzde 5.8’ini oluşturarak 2001 yılından bu yana en yüksek seviyelere ulaştı. BAML müşterilerine gönderdiği notta, “ Küresel piyaslarda güven halen düşük. Global varlık yöneticileri Kasım 2001’den beri en yüksek ortalama nakit balansına sahip.
YORUM YAZ