Altın piyasalarında önümüzdeki haftanın beklentileri neler

Altın piyasalarında önümüzdeki haftanın beklentileri neler

Altında, odak noktası ABD istihdam verilerine kayarken 2.500 dolar önemini koruyor Altın, hafta başında bu seviyeyi test ettikten sonra 2.500 doların üzerinde sabitlendi.

A+A-

- Altında, odak noktası ABD istihdam verilerine kayarken 2.500 dolar önemini koruyor Altın, hafta başında bu seviyeyi test ettikten sonra 2.500 doların üzerinde sabitlendi.

 - Teknik görünüm, XAU/USD'nin yükseliş eğiliminin yakın vadede değişmediğini gösteriyor.

- Tarım Dışı İstihdam da dahil olmak üzere önemli ABD veri yayınları, Altın'daki bir sonraki büyük hareketi tetikleyebilir.

BORSATEK.COM  - Geçtiğimiz haftaya sakin bir başlangıç ​​yaptıktan sonra, Altın, dolardaki güçlü toparlanmayla kısa bir süre 2.500 doların altına düştü. Değerli metal yükseliş momentumu kazanmakta zorlansa da, önümüzdeki hafta ABD'den gelecek önemli makroekonomik veri yayınlarından önce 2.500 doların üzerinde sabitlenmeyi başardı.

Altın, tüm zamanların en yüksek seviyelerine yakın bir mesafede kalmaya devam ediyor

Geçtiğimiz haftayı Fed Başkanı Jerome Powell'ın Jackson Hole Ekonomi Sempozyumu'ndaki ılımlı açıklamaları üzerine yükseliş eğilimi ile tamamladıktan sonra, Altın Pazartesi ve Salı günü küçük kazanımlar kaydetti. Ancak temel itici güçlerin yokluğunda, sarı metalin yükselişi sınırlı kaldı.

ekran-goruntusu-2024-08-31-172518.png

Yenilenen dolardaki güçlenme eğilimi, Altın'ın haftanın ortasında güneye dönmesine neden oldu. Nvidia'nın üç aylık kazançları beklentisiyle piyasaların risk algısında görülen olumsuz değişim, doların güvenli bir liman olarak talep bulmasına yardımcı oldu ve altını 2.500 doların biraz altına çekti. Yine de, altın Amerikan seansının sonlarında bir toparlanma sergiledi ve günü bu seviyenin üzerinde kapattı.

ABD'den gelen iyimser makroekonomik veri yayınları, doların Perşembe günü yerini korumasına yardımcı oldu. ABD'de, ikinci çeyrek için yıllık Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYİH) büyümesini önceki tahmindeki %2,8'den %3'e yükselttiğini duyurdu. 

Ayrıca, Çalışma Bakanlığı'nın bildirdiğine göre, 24 Ağustos'ta sona eren haftada işsizlik yardımı için 231.000 ilk başvuru yapıldı ve bu sayı bir önceki hafta açıklanan 233.000'den biraz daha düşüktü. Teknik Altın satıcıları, 2.500 doların güçlü bir destek olduğunu kanıtladı. 

Bu arada, Almanya'dan gelen zayıf enflasyon verileri Perşembe günü Euro'nun (EUR) rakiplerine karşı zayıflamasına neden oldu. euro cinsinden altın fiyatları aynı gün %1'in üzerinde değer kazandı ve bu da Altının Euro'dan sermaye çıkışlarını yakaladığını gösteriyor.

ekran-goruntusu-2024-08-31-172701.png

ABD'de Cuma günü yapılan açıklamaya göre, Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) Fiyat Endeksi'ndeki değişimle ölçülen ABD'deki enflasyon, Temmuz ayında yıllık bazda %2,5'te sabit kaldı. Değişken gıda ve enerji fiyatlarını hariç tutan çekirdek PCE Fiyat Endeksi, aynı dönemde %2,6 artarak Haziran ayındaki artışla aynı seviyede oldu ve %2,7'lik piyasa tahmininin altında kaldı. Çekirdek PCE Fiyat Endeksi, beklendiği gibi aylık bazda %0,2 arttı. Bu rakamlar işlem hareketini etkilemedi ve Altın hafta sonuna doğru 2.500 doların üzerindeki günlük aralığında kaldı.

Altın yatırımcıları ABD işgücü piyasası verilerini bekliyor

ABD'deki finans piyasaları Pazartesi günü İşçi Bayramı tatili nedeniyle kapalı kalacak. Salı günü, Ağustos ayına ait ISM Üretim Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) ABD ekonomik gündeminde yer alacak. Yatırımcılar, başlık PMI'nin Temmuz ayındaki 46,8'den 47,8'e yükselmesini bekliyor. Üretim sektöründeki iş faaliyetlerinin genişleme bölgesine geri döndüğünü gösterecek olan 50'nin üzerindeki bir okuma, ani tepkiyle dolara bir destek sağlayabilir ve altını baskılayabilir.

Perşembe günü, ABD'den açıklanan ADP İstihdam Değişimi ve ISM Hizmetler PMI verileri yeni bir ivme için izlenecek. Piyasanın bu verilere tepkisinin basit ve kısa süreli olması muhtemel, olumlu sürprizler doları desteklerken, Cuma günü merakla beklenen Ağustos istihdam raporu öncesinde olumsuz baskılar para birimine zarar verecek.

ABD'de Tarım Dışı Maaş Bordrolarının (NFP) Temmuz ayındaki hayal kırıklığı yaratan 114.000'lik artışın ardından Ağustos ayında 163.000 artması bekleniyor. İşsizlik Oranının %4,3'ten %4,2'ye düşmesi ve Ortalama Saatlik Kazançlardaki değişimle ölçülen aylık ücret enflasyonunun %0,3 artması bekleniyor.

Fed Başkanı Powell, Jackson Hole Ekonomi Sempozyumu'nda konuşurken, fiyat istikrarına doğru daha fazla ilerleme kaydederken güçlü bir işgücü piyasasını desteklemek için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını söyledi. Benzer şekilde, San Francisco Fed Başkanı Mary Daly haftanın başlarında "İşgücü piyasasının olduğu yerde kalmasını istiyoruz, onu orada tutmak için politika faizini ayarlamamız gerekiyor" dedi.

ekran-goruntusu-2024-08-31-172933.png
Commerzbank'ın emtia stratejisti Carsten Fritsch, yakın zamanda yayınlanan bir raporda Altın'ın yakın vadede önemli bir yükseliş potansiyeli olmadığını savundu:

"Bloomberg'e göre, Altın ETF varlıkları geçen hafta 15 ton artarak altı ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Spekülatif ilgi özellikle güçlü. Spekülatif yatırımcıların net uzun pozisyonu, Altın'ın neredeyse dört buçuk yılın en yüksek seviyesi olan tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığı 20 Ağustos'a kadar olan haftada yaklaşık 193.000 kontrata yükseldi," dedi Fritsch.

"Bu nedenle Altın için olumlu haberlerin çoğu zaten fiyatlanmış olabilir. Altın'ın şu an için önemli bir yükseliş potansiyeli olmadığı yönündeki görüşümüzün haklı olduğunu düşünüyoruz. Son haftalarda Altın'ı yakalayamayan diğer üç değerli metal için daha fazla alan görüyoruz," diye ekledi.

Altın teknik görünümü

Altının kısa vadeli teknik görünümü, yükseliş eğiliminin bozulmadan kaldığını gösteriyor. Günlük grafikteki Göreceli Güç Endeksi (RSI) göstergesi 60'a yakın seyrediyor ve XAU/USD Şubat ortasından itibaren yükselen regresyon kanalının üst aralığında işlem görmeye devam ediyor.

ekran-goruntusu-2024-08-31-173935.png

Anlık destek, 20 dönemlik Basit Hareketli Ortalamanın hizalandığı 2.475 dolardan önce 2.500-2.490 dolar aralığında (psikolojik seviye, yükselen regresyon kanalının orta noktası) bulunuyor. Bu seviyenin altında bir günlük kapanış, 2.420 dolara (50 günlük SMA) doğru uzun süreli bir düşüşün kapısını açabilir.

Yukarı yönde, statik direncin 2.530 dolarda oluştuğu görülüyor. Altın bu seviyenin üzerine çıkıp bunu destek olarak doğruladığında, yükselen kanalın 2.600 dolarlık üst sınırını hedefleyebilir.

Etiketler : ,
İlgili Haberler