Altında bu hafta yönü belirleyecek unsurlar neler 

Altında bu hafta yönü belirleyecek unsurlar neler 

Altın, ABD Dolarının güçlü görünümüne rağmen 2.300 doların üzerinde kalmayı başardı. Teknik görünüm XAU/USD paritesinin yakın vadedeki kararsızlığını vurguluyor. 

A+A-

BORSATEK.COM - ABD'den gelen karışık veriler Perşembe günü XAU/USD paritesinde toparlanmanın kapısını açtı. Ekonomik Analiz Bürosu (BEA), ilk çeyrek için yıllıklandırılmış Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) büyümesini önceki tahmindeki yüzde 1,3'ten yüzde 1,4'e revize ettiğini açıkladı.

Olumsuz bir gelişme olarak, Savunma Dışı Dayanıklı Tüketim Malları Siparişleri Nisan ayında değişmeden kaldıktan sonra Mayıs ayında yüzde 0,2 düşerken, Bekleyen Ev Satışları Mayıs ayında aylık bazda yüzde 2,1 daralarak konut piyasasındaki kötüleşen koşulların altını çizdi.

BEA Cuma günü yaptığı açıklamada, Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) Fiyat Endeksi'ndeki değişiklikle ölçülen ABD'deki enflasyonun, beklendiği gibi Nisan ayındaki yüzde 2,7'den yıllık bazda yüzde 2,6'ya gerilediğini bildirdi. Aylık bazda PCE Fiyat Endeksi Mayıs ayında değişmedi; değişken gıda ve enerji fiyatlarını hariç tutan yıllık çekirdek PCE Fiyat Endeksi ise aynı dönemde Nisan ayında kaydedilen yüzde 2,8'lik artışa göre yüzde 2,6 arttı. Son olarak aylık çekirdek PCE Fiyat Endeksi yüzde 0,1 arttı. USD'nin PCE enflasyon verilerinin ardından talep bulmakta zorlanması, altının Cuma günü Amerika seansında günlük kazançlarına tutunmasına olanak sağladı.


Altın yatırımcıları Powell'ın konuşmasını ve önemli ABD verilerini bekliyor


Haziran ayına ait ISM İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) verileri Pazartesi günü ABD ekonomik bülteninde yer alacak. Manşet PMI'ın Mayıs'taki 48,7'den 49'a yükselmesi bekleniyor. Sektörün ticari faaliyetinde genişlemeye dönüşe işaret eden 50'nin üzerinde bir okuma, ABD işlem saatlerinde USD'yi destekleyebilir ve altının yükselişini sınırlayabilir.

Salı günü, Çalışma İstatistikleri Bürosu (BLS) Mayıs ayına ait JOLTS İş İlanları verilerini yayınlayacak. Yatırımcılar muhtemelen bu raporu göz ardı edecek ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın ECB Merkez Bankacılığı Forumu'ndaki konuşmasına odaklanacak. Bu, Powell'ın Haziran ayındaki politika toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında konuşmasından bu yana kamuoyuna ilk çıkışı olacak.

Powell'ın bu yıl tek faiz artırımı tercihini dile getirmesi durumunda ilk tepki USD'nin yükselişini sağlayabilir. Öte yandan Powell'ın veriye dayalı yaklaşımını yinelemesi ve yıl sonundan önce bir politika değişikliği olasılığını göz ardı etmekten kaçınması durumunda yatırımcılar Eylül ayında faiz indirimi konusunda umutlu kalabilirler. CME FedWatch Tool'a göre piyasalar şu anda Fed'in Eylül ayında politika faizini değiştirmeme ihtimalini yüzde 36 olarak fiyatlıyor.


Haftalık Altın Tahmini: XAU/USD, kilit haftaya girerken yön bulmakta zorlanıyor

Altın, ABD Dolarının güçlü gücüne rağmen 2.300 doların üzerinde kalmayı başardı. Teknik görünüm XAU/USD paritesinin yakın vadedeki kararsızlığını vurguluyor. 

Fed Başkanı Powell'ın konuşması ve ABD'den gelecek önemli makroekonomik veriler, altının gelecek hafta yön bulmasına yardımcı olabilir.

Altın (XAU/USD), geçtiğimiz haftaya sakin başladıktan sonra Çarşamba günü düşüş baskısı altına girdi ve 2.300 doların altına geriledi. Ancak, Perşembe günü kayıplarını telafi etmeyi başardı ve 2.320 doların üzerinde istikrar kazandı. Federal Reserve (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın Salı günü Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) Sintra'daki Merkez Bankacılığı Forumu'nda yaptığı konuşma ve Haziran ayı iş raporu da dahil olmak üzere ABD'den gelecek temel makroekonomik veriler, altının önümüzdeki hafta bu aralığın dışına çıkmasına yardımcı olabilir. .

Altın henüz bir sonraki yöne karar vermedi

Yüksek seviyeli makroekonomik verilerin yokluğunda, piyasadaki temkinli hava ve Fed yetkililerinin şahin yorumları, ABD Doları'nın (USD) rakiplerine karşı dirençli kalmasına olanak tanıdı ve altının hafta başında ivme kazanmasını zorlaştırdı. Bu arada Salı günü ABD'den gelen veriler, Conference Board (CB) Tüketici Güven Endeksi'nin Mayıs ayındaki 101,3'ten Haziran ayında 100,4'e gerilediğini, Mevcut Durum Endeksi'nin ise aynı dönemde 140,8'den 141,5'e yükseldiğini gösterdi.

Fed Yetkilisi Michelle Bowman Salı günü yaptığı açıklamada, henüz faiz oranlarını düşürmenin uygun olduğu noktada olmadıklarını belirterek, enflasyondaki ilerlemenin durması veya tersine dönmesi durumunda gelecekteki bir toplantıda oranları artırmaya istekli olduğunu ekledi.

Gösterge 10 yıllık ABD Hazine tahvil getirisi, Bowman'ın yorumlarının ardından Salı günü geç saatlerde yükseliş ivmesi yakaladı ve Çarşamba günü yükselmeye devam etti. Buna karşılık XAU/USD iki haftadan beri ilk kez 2.300 doların altına düştü.

Haftalık İlk İşsizlik Başvuruları, ADP İstihdam Değişimi ve ISM Hizmetleri PMI verileri Çarşamba günü açıklanacak. Hisse senedi ve tahvil piyasalarının 4 Temmuz tatili dolayısıyla Perşembe günü kapalı kalması nedeniyle yatırımcılar bu verilere dayanarak pozisyon almakta isteksiz kalabilirler. Daha da önemlisi, BLS Cuma günü Tarım Dışı İstihdam (NFP), İşsizlik Oranı ve ücret enflasyonu rakamlarını içeren Haziran iş raporunu yayınlayacak.

Çarşamba günü geç saatlerde FOMC, Haziran politika toplantısının tutanaklarını yayınlayacak. Yayının Fed'in faiz oranı görünümüne ilişkin yeni ipuçları sunması pek olası değil.

Mayıs ayında tahminlerden daha güçlü olan 272.000 artışın ardından NFP'(Tarım dışı istihdam)nin Haziran ayında 180.000 artması bekleniyor. İşsizlik Oranının yüzde 4 seviyesinde sabit kalacağı görülüyor ve Ortalama Saatlik Kazançlardaki değişiklikle ölçülen ücret enflasyonunun Mayıs ayındaki yüzde 0,4'lük büyümeden hafif bir düşüşle yüzde 0,3 artması bekleniyor. Mayıs NFP baskısında önemli bir aşağı yönlü revizyon olmadığı sürece, Haziran ayında 200.000 veya daha fazla bir artış, USD'nin hafta sonu öncesinde rakiplerini geride bırakmasına yardımcı olabilir. Öte yandan, 150.000'in altındaki bir artış, işgücü piyasasındaki koşulların gevşediğinin bir işareti olarak görülebilir ve USD'nin faiz kaybına neden olabilir. Bu senaryoda XAU/USD'nin haftayı yükselişle tamamlaması muhtemel.

Altının teknik görünümü

Günlük grafikteki Göreceli Güç Endeksi (RSI) göstergesi, yön momentumunun eksikliğini vurgulayarak 50'ye yakın yatay hareket ediyor. Altın 2.300 doların (psikolojik seviye) üzerinde kalmasına rağmen, şu anda 2.340 doların yakınında bulunan 50 günlük Basit Hareketli Ortalamayı (SMA) henüz geçemedi. XAU/USD bu seviyenin üzerine çıkarsa ve bunu destek olarak teyit ederse teknik alıcılar harekete geçebilir. Bu senaryoda 2.380 dolar (statik seviye), 2.400 dolardan (psikolojik seviye, statik seviye) önceki bir sonraki direnç olarak görülebilir.

Aşağı yönde ise, 2.300 dolarlık desteğin başarısız olması durumunda 2.280 dolara (statik seviye) ve 2.265-2.255 dolara (Fibonacci Şubat-Haziran ortası yükseliş trendinin yüzde 38.2 geri çekilmesi, 100 günlük SMA) doğru ek kayıplar görülebilir.

 

İlgili Haberler