Altında geri çekilme sürecek mi?
Altın 2483 dolarla bu zamana kadar ki en yüksek seviyesini gördükten sonra haftayı 2400 dolara düşerek tamamladı.
- Altın bu hafta yeni bir rekor seviyeye ulaştıktan sonra sert bir şekilde geri çekildi.
- ABD'den PCE enflasyonu ve GSYİH verileri önümüzdeki hafta piyasa katılımcıları tarafından yakından izlenecek.
- Kısa vadeli teknik görünüm yükseliş momentumunun kaybına işaret ediyor.
Altın önceki haftayı pozitif bölgede tamamladıktan sonra daha fazla yükseliş ivmesi kazandı ve Salı günü 2.483,75 dolar gibi yeni bir rekor seviyeye ulaştı. Ancak kar realizasyonları ve piyasadaki kötü havanın etkisiyle ABD Dolarının toparlanması, sarı metalin haftanın ikinci yarısında keskin bir düzeltme yapmasına neden oldu.
Fed'in 30-31 Temmuz'daki politika toplantısı öncesinde yasak dönemi başlarken, piyasa katılımcıları gelecek hafta ABD'den gelecek Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) ve Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) Fiyat Endeksi verilerini yakından takip edecek.
Altın tüm zamanların en yüksek seviyesini gördükten sonra geri çekildi
Altın, ilk çeyrekte kaydedilen yüzde 5,3'lük büyümenin ardından ikinci çeyrekte GSYİH'nın yıllık yüzde 4,7 oranında büyüdüğünü gösteren Çin'den gelen hayal kırıklığı yaratan verilere yatırımcıların tepki vermesiyle hafta başında düşüş yaşadı. Piyasa beklentisi yüzde 5,1 büyüme yaşanacağı yönündeydi. Çin'den gelen diğer verilere göre Perakende Satışlar Haziran ayında yıllık bazda yüzde 2 büyüyerek analistlerin yüzde 3,3'lük tahmininin altında kaldı.
Amerika seansının ilerleyen saatlerinde Fed Başkanı Jerome Powell, enflasyona ilişkin üç iyi okumanın ikinci çeyrekte daha fazla ilerleme kaydedildiğini temsil ettiğini ve kendilerine olan güveni artırdığını söyledi. Powell, Washington Ekonomi Kulübü'nde konuşurken, politika kararlarını toplantı bazında alacaklarını yineledi. ABD Doları, talep bulmakta zorlandı ve haftanın düşüşle başlamasına rağmen altının Pazartesi günü günü marjinal bir yükselişle tamamlamasına olanak sağladı.
ABD Hazine tahvili getirilerinde görülen keskin düşüş Salı günü Altın'a destek sağladı. Gösterge 10 yıllık ABD tahvil getirisi yüzde 4,15 civarında Mart ayından bu yana en zayıf seviyesine gerilerken, XAU/USD paritesi yükseldi ve Çarşamba günü Asya işlem saatlerinde tüm zamanların yeni zirvesi olan 2.483,75 dolar'a dokundu. Yüksek seviyeli veri açıklamalarının yokluğunda, ABD getirilerindeki düşüş, piyasaların Fed'in Eylül ayındaki faiz indirimini tamamen fiyatlamasının bir ürünü gibi görünüyordu.
Rekor kıran yükselişin ardından gelen kar realizasyonu, Altının Çarşamba günü günün ikinci yarısında düzeltme amaçlı bir düşüş yaşamasına neden oldu. Perşembe günü, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) Eylül ayında faiz indirimi ihtimalini reddetmekten kaçınmasının ardından dolar, euro karşısında güç kazandı.
Hava taşımacılığı şirketlerinden bankalara kadar bazı alanlarda bilgisayar ağlarında yaşanan çöküşe bağlı olarak kötüleşen risk havası Cuma günü erken saatlerde dolara ek bir destek sağladı ve Altının düşüşe geçmesine neden oldu. Altın, Amerika seansında günlük yaklaşık yüzde 2 kayıpla 2.400 dolar bölgesine geriledi ve haftayı negatife çevirdi.
Bu yazılım krizinin büyük ölçüde aşılmış olması doların ve altının eski yerine dönmesine neden olabilir.
Altın yatırımcıları dikkatlerini önemli ABD verilerine çeviriyor
Gelecek hafta, S&P Küresel Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) Temmuz ayı verileri Çarşamba günü ABD ekonomik takviminde yer alacak. Haziran ayında Bileşik PMI'ın 54,8'e ulaşması özel sektördeki ekonomik aktivitenin sağlıklı bir hızda büyüdüğünü gösterdi. Temmuz ayında bir daralmaya işaret edecek olan 50'nin altındaki bir okuma, Fed'in bu yılın ilerleyen dönemlerinde birden fazla faiz indirimi yapacağı beklentilerini besleyebilir ve USD'nin yeniden aşağı yönlü baskı altına girmesine neden olabilir. Bu veriler rahatça 50'nin üzerinde kalırsa piyasanın tepkisi muhtemelen sessiz kalacak.
ABD Ekonomik Analiz Bürosu (BEA), ikinci çeyrek GSYİH büyümesine ilişkin ilk tahminini yayınlayacak. Piyasalar, ABD ekonomisinin ilk çeyrekte kaydedilen yüzde 1,4 büyümenin ardından ikinci çeyrekte yıllık yüzde 2 oranında büyümesini bekliyor. yüzde 2'nin üzerindeki bir baskı, anlık tepkiyle birlikte USD'yi yükseltebilir ve Altının daha da düşmesine neden olabilir. Böyle bir rakamın Fed'in Eylül ayında faiz indirimine ilişkin beklentileri değiştirmesi pek mümkün olmasa da, birden fazla faiz indirimi olasılığını azaltabilir ve USD'nin güç kazanmasına yardımcı olabilir. CME FedWatch Tool'a göre piyasalar şu anda Fed'in 2024'te politika faizini 75 baz puan (bps) düşürmesi ihtimalini yüzde 50'den daha güçlü görüyor.
Cuma günü ABD'de, Haziran ayı Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) Fiyat Endeksi verilerini yayınlayacak. Perşembe günkü GSYİH raporu üç aylık PCE Fiyat Endeksi ve temel PCE Fiyat Endeksi rakamlarını içereceğinden, aylık verilerin herhangi bir sürpriz sunması pek olası değil. Birinci çeyrekte, Fed'in tercih ettiği enflasyon göstergesi olan temel PCE Fiyat Endeksi, 2023'ün son çeyreğinde görülen yüzde 2'lik artışın ardından yüzde 3,7 arttı. Bu verilerdeki önemli bir düşüş, zayıf bir GSYİH baskısı ile birleştiğinde, Altın daha yüksek bir zirve için kapıyı açabilir.
Altının teknik görünümü
Günlük grafikteki Göreceli Güç Endeksi (RSI) göstergesi Cuma günü 60'ın altına düşerek yükseliş momentumunun kaybına işaret etti.
Altın, 2.405-2.400 dolar seviyesindeki kilit destek alanıyla karşı karşıya. Burada Temmuz yükseliş trendinin yüzde 38,2'lik Fibonacci gerilemesi psikolojik seviyeyi karşılıyor. XAU/USD'nin bu seviyenin altına düşmesi ve bunu direnç olarak kullanmaya başlaması durumunda, teknik satıcılar harekete geçebilir ve 2.385 Dolar (Fibonacci yüzde 50 geri çekilme) ve 2.375 Dolar'a (20 günlük Basit Hareketli Ortalama) doğru başka bir düşük seviyenin yolunu açabilir.
Yukarı yönde, 2.430 dolar (Fibonacci yüzde 23.6 geri çekilme), 2.460 dolar (statik seviye) ve 2.483 dolar (rekor yüksek) direnç seviyeleri olarak hizalanıyor.