Altın'da neler oldu neler olacak? Yatırım için kritik seviye neresi?

Altın'da neler oldu neler olacak? Yatırım için kritik seviye neresi?

Altın, bu hafta yeni bir tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra aşağı yönlü düzeltme yaptı ancak Cuma günü önemli 2.500 dolar seviyesinin üzerine çıkmayı başardı. 

A+A-

- Altın, bir başka rekor seviyeye ulaştıktan sonra geri çekilse de yeniden 2.500 doların üzerinde dengelendi. 

- Teknik görünüm, XAU/doların yükseliş eğiliminin yakın vadede devam ettiğini gösteriyor.

- Yatırımcılar önümüzdeki hafta ABD enflasyon verilerine yakından izleyecekler

Altın, bu hafta yeni bir tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra aşağı yönlü düzeltme yaptı ancak Cuma günü önemli 2.500 dolar seviyesinin üzerine çıkmayı başardı. Önümüzdeki haftanın ekonomik takviminde ABD'den önemli enflasyon verileri yer alacak.

Altın bir başka rekor seviyeye ulaştı

Önceki haftayı yükselişle tamamladıktan sonra Altın, geçtiğimiz hafta Pazartesi günü bir konsolidasyon aşamasına girdi ve günü neredeyse hiç değişmeden kapattı. Federal Fed yetkililerinin ılımlı yorumları, ABD Hazine tahvili getirilerinin Salı günü düşmesine neden oldu ve altının, 2.531 dolarlık yeni bir rekor seviyeye ulaşmasına yol açtı.

Fed Yetkilisi Michelle Bowman, "Gelen veriler enflasyonun hedefe doğru sürdürülebilir bir şekilde hareket ettiğini gösterirse, aşırı kısıtlayıcı hale gelmemek için faiz oranlarını kademeli olarak düşürmek uygun hale gelecektir" dedi. Bu arada, Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, The Wall Street Journal'a Eylül ayında politika faizini düşürme olasılığının tartışılmasının uygun olacağını söyledi.

Çarşamba günü, ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu, revizyonunun ön tahmininin Mart 2024'teki toplam Tarım Dışı istihdamda -818.000 (-%0,5) oranında bir ayarlamaya işaret ettiğini duyurdu. Günün ilerleyen saatlerinde, Fed'in 30-31 Temmuz politika toplantısının tutanakları, politika yapıcıların "büyük çoğunluğunun" gelen veriler beklentileri karşılamaya devam ederse, bir sonraki toplantıda politikayı gevşetmenin muhtemelen uygun olacağına inandığını gösterdi. Altın haftanın ortasında yükseliş momentumunu korumakta zorlansa da, ABD Doları satış baskısından kurtulamadığı için 2.500 doların üzerinde istikrara kavuşmayı başardı.

S&P Global tarafından yayınlanan veriler, Ağustos başında iş faaliyetinin sağlıklı bir hızda genişlemeye devam ettiğini ve Bileşik PMI'nin 54,1'e ulaştığını gösterdikten sonra, 10 yıllık ABD Hazine tahvili getirisi toparlanma ivmesi kazandı ve doların bir dayanak bulmasına yardımcı oldu. Buna karşılık, altın aşağı döndü ve Amerikan işlem saatleri sırasında 2.500 doların altına düştü.

Gelişen risk havası, doların Perşembe günkü kazanımlarını sürdürmesini zorlaştırdı ve altının Cuma günü Avrupa işlem saatleri sırasında 2.500 doların üzerine geri dönmesine izin verdi. Hafta sonundan önce, Fed Başkanı Jerome Powell'ın Jackson Hole Sempozyumu'ndaki konuşması dolar için ek baskı oluşturdu ve altında daha yüksek bir seviyeye giden yolu açtı. Powell, para politikasının ayarlanması için zamanın geldiğini kabul etti ve fiyat istikrarına doğru daha fazla ilerleme kaydederken güçlü bir işgücü piyasasını desteklemek için "ellerinden gelen her şeyi" yapacaklarını söyledi.

Altın yatırımcıları PCE enflasyon verilerini bekliyor

ABD ekonomik takvimi Pazartesi günü Temmuz ayına ait Dayanıklı Mal Siparişleri verilerini yayınlayacak. Bu veriler genellikle piyasa katılımcıları tarafından göz ardı edilse de, piyasa beklentisinden önemli ölçüde sapması durumunda bir piyasa tepkisini tetikleyebilir. Olumlu bir sürpriz, ABD'de ekonomik gerileme korkusunu hafifletebilir ve doların talep bulmasına yardımcı olabilir.

ABD Ekonomik Analiz Bürosu (BEA) Perşembe günü, ikinci çeyrek için yıllık Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYİH) büyümesinin ikinci tahminini yayınlayacak. Piyasalar, %2,8'lik ilk tahminde herhangi bir değişiklik beklemiyor. Beklenmeyen bir aşağı yönlü revizyon doları olumsuz etkileyebilir ve anında tepkiyle Altın'da daha yüksek bir seviyeye kapı açabilir.

BEA, Fed'in tercih ettiği enflasyon ölçüsü olan Temmuz Ayı Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) Fiyat Endeksi verilerini Cuma günü yayınlayacak. Yatırımcıların, değişken kalemlerin fiyatlarını hariç tutan ve baz etkileriyle bozulmayan aylık çekirdek PCE Fiyat Endeksi'ne tepki vermesi muhtemeldir. Çekirdek PCE Fiyat Endeksi'nin aylık bazda %0,2 artması tahmin ediliyor. Powell'ın son yorumları, politika yapıcıların artık enflasyondan çok işgücü piyasasına odaklandığını gösterdiğinden, doların kesin bir şekilde yükselmesi için %0,4 veya daha yüksek bir değer gerekebilir. Diğer yandan, piyasa beklentisinin altında veya aynı seviyede bir baskı, hafta sonuna doğru Altın'ı destekleyebilir.

Altının teknik görünümü

Günlük grafikteki Göreceli Güç Endeksi (RSI) göstergesi 60'ın üzerinde kalıyor ve bu da yükseliş eğiliminin bozulmadığını gösteriyor.

ekran-goruntusu-2024-08-24-201331.png

Şubat ortasından itibaren gelen yükselen regresyon kanalının orta noktası olan 2.500 dolarlık yuvarlak rakam, Altın için bir pivot seviyesi olarak hizalanıyor. Altın bu seviyeyi destek olarak kullanmaya devam ederse, 2.600 dolar (psikolojik seviye), yükselen kanalın 2.620 dolarlık üst sınırından önceki bir sonraki direnç olarak görülebilir.

Altın 2.500 doların üzerinde istikrara kavuşamazsa teknik satıcılar ilgi gösterebilir. Bu senaryoda, 20 günlük Basit Hareketli Ortalama, 2.400 dolar (psikolojik seviye, statik seviye, 50 günlük ortalama)  ve 2.370 dolar (yükselen kanalın alt sınırı, 100 günlük ortalama) seviyelerinden önce bir sonraki destek olarak 2.455 dolar seviyesinde görülebilir.

İlgili Haberler