Altında okların yönünü FED belirleyecek 

Altında okların yönünü FED belirleyecek 

Altın fiyatları uluslararası piyasalarda, 2483 dolara doğru sert bir yükseliş yaşadıktan sonra 2353 dolara aynı sertlikte bir düzeltme yaptı ve 2400 doların hemen altında dinlenmeye çekildi.

A+A-

Altın fiyatları uluslararası piyasalarda, 2483 dolara doğru sert bir yükseliş yaşadıktan sonra 2353 dolara aynı sertlikte bir düzeltme yaptı ve 2400 doların hemen altında dinlenmeye çekildi. Bir sonraki sert hareketin ne yöne olacağını ise ABD Merkez Bankası Fed'in toplantısı belirleyecek 

 - Altın geçen hafta 2.400 doların altını kırdıktan sonra düşüşe geçti.
 - Fed'in politika duyuruları ve ABD işgücü piyasası verileri Altındaki bir sonraki büyük hareketi tetikleyebilir.
 - Kısa vadeli teknik görünüm, alıcı ilgisinin eksikliğini vurguluyor.

altin-kolaj.png

Altın (XAU/USD), önceki haftayı marjinal bir düşüşle kapattıktan sonra düşüşünü geçtiğimiz haftada da sürdürdü ve değerli metale yönelik kötüleşen talebe ilişkin artan işaretlerin baskısı altında iki haftanın en düşük seviyesi olan 2.350 dolara dokundu. ABD Merkez Bankası Federal Reserve (Fed) önümüzdeki hafta para politikası kararlarını açıklayacak ve ABD ekonomik ajandasında yüksek seviyeli veriler yayınlanacak, bu da altında bir sonraki yön konusunda belirleyici olacak. 

altin-kolaj-001.png

Altın, kasvetli talep görünümüyle ivme kazanmakta zorlanıyor

19 Temmuz Cuma günü görülen sert düşüşün ardından Altın, önceki haftanın başında da düşüşünü sürdürdü. Çin Halk Bankası (PBoC) Pazartesi günü erken saatlerde bir yıllık Kredi Ana Oranını (LPR) 10 baz puan (bps) düşürerek yüzde 3,45'ten yüzde 3,35'e ve beş yıllık LPR'yi yüzde 3,95'ten yüzde 3,85'e çektiğini duyurdu. Ek olarak PBoC, 7 günlük ters repo faiz oranını yüzde 1,8'den yüzde 1,7'ye düşürdü. Dünyanın en büyük altın tüketicisi olan Çin'in bu beklenmedik politika gevşetme önlemleri, altının ivme kazanmasını zorlaştırdı.

altin-kolaj-002.png

Altın, yüksek seviyeli veri yayınlanmaması nedeniyle teknik bir düzeltme yapmayı başardı ve Salı günü 2.400 dolar yakınında istikrar kazandı. Altın, ABD'den Temmuz ayına ilişkin karışık S&P Küresel Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) ön verilerinin ardından ABD tahvillerinde faiz kaybı yaşanmasına bağlı olarak Çarşamba günü yükselişini sürdürdü. S&P Küresel İmalat PMI, Temmuz ayındaki flaş tahminde Aralık ayından bu yana ilk kez 50'nin altına düştü ve imalat sektörünün iş aktivitesinde daralma olduğunu gösterdi. Olumlu bir gelişme olarak S&P Global Hizmetler PMI Haziran'daki 55,3 seviyesinden 56'ya yükseldi.

altin-kolaj-003.png

Perşembe günü Asya işlem saatlerinde PBoC, bir yıllık Orta Vadeli Borç Verme Kolaylığı (MLF) oranını yüzde 2,50'den yüzde 2,30'a düşürdüğünü söyledi. Bu karar, hafta başında açıklanan faiz indirimleriyle birleştiğinde yatırımcıların Çin'in ekonomik görünümüne ilişkin endişelerinin giderek artmasına neden oldu. Buna karşılık Altın yenilenen düşüş baskısı altına girdi ve 2.400 doların altına düştü. Günün ilerleyen saatlerinde ABD Ekonomik Analiz Bürosu, ABD Gayri Safi Yurtiçi Hasılasının (GSYİH) ikinci çeyrekte yıllık yüzde 2,8 (ilk tahmin) oranında arttığını bildirdi. Bu okuma, ilk çeyrekte kaydedilen yüzde 1,4'lük büyümenin ardından geldi ve yüzde 2'lik piyasa beklentisini büyük bir farkla aştı. ABD'den gelen diğer veriler, haftalık İlk İşsizlik Başvurularının önceki haftadaki 243.000'den 20 Temmuz'da sona eren haftada 235.000'e düştüğünü gösterdi. Altın, iyimser ABD verilerinin ardından günlük düşüşünü sürdürdü ve Amerika işlem saatlerinde 2.360 doların altında iki haftanın en zayıf seviyesine dokundu.

abd-gsyih.png
ABD Cuma günü yapılan açıklamaya göre, Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) Fiyat Endeksi'ndeki değişiklikle ölçülen ABD'deki enflasyon, Mayıs ayındaki yüzde 2,6 seviyesinden Haziran ayında yıllık bazda yüzde 2,5'e geriledi. Değişken gıda ve enerji fiyatlarını hariç tutan temel PCE Fiyat Endeksi aynı dönemde yüzde 2,6 artış göstererek Mayıs ayındaki artışa paralel olarak yüzde 2,5'lik piyasa beklentisinin üzerinde geldi. Çekirdek PCE Fiyat Endeksi Mayıs ayındaki yüzde 0,1'den yüzde 0,2 arttı. Gösterge 10 yıllık ABD Hazine tahvili getirisi bu verilerin ardından hafif bir düşüş yaşadı ve Altının günlük kazançlarına tutunmasına olanak sağladı.

 

Altın yatırımcıları önümüzdeki hafta için dikkatlerini Fed ve üst düzey ABD verilerine çevirdi

fed-logo.png

Çarşamba günü Asya piyasalarında, Temmuz ayı NBS İmalat PMI ve Çin'den NBS İmalat Dışı PMI verileri, özellikle bu haftaki gelişmelerin ardından piyasa katılımcıları tarafından yakından izlenecek. Her iki PMI'ın da 50'nin altına düşmesi durumunda, altın ani tepkiyle birlikte yeniden satış baskısı altına girebilir.

ADP İstihdam Değişimi verileri Çarşamba günü ABD ekonomik ajandasında yer alacak. Ancak yatırımcılar muhtemelen bu verileri göz ardı edecek ve Fed'in günün ilerleyen saatlerinde para politikası kararlarını açıklamasını bekleyecek.

adp-istihdam.png

 

Fed'in 30-31 Temmuz toplantısından sonra politika faizini değiştirmemesi bekleniyor. CME FedWatch Tool'a göre, Fed'in 25 baz puanlık (bps) faiz indirimi Eylül toplantısında tamamen fiyatlandı; Bu da Fed politika açıklaması veya açıklanan veriler dikkate alınsa bile doların aşağı yönlü pek fazla alanı olmadığını gösteriyor. Başkan Jerome Powell, Eylül ayında faiz indirimi ihtimalini doğruladı.

 

powell-altin--001.png

 

Fed Toplantısı sonrası basın toplantısında Powell'ın politika görünümüne ilişkin açıklamaları doların değerlemesini ve Altın'ın hareketlerini etkileyebilir. CME FedWatch Aracı, Fed'in politika faizini bu yılın sonuna kadar toplam 75 baz puan düşürme ihtimalinin neredeyse yüzde 70 olduğunu gösteriyor. Powell'ın güçlü büyüme okumalarına dikkat çekmesi ve politika gevşemesi başladığında acele etmediklerini savunması durumunda piyasalar, Fed'in 2024'teki faiz indirimlerinin sayısını yeniden değerlendirebilir. Bu senaryoda doların güç toplaması ve altın üzerinde baskı yaratması muhtemel. Öte yandan piyasalar Fed'in faiz indirimlerine ilişkin iyimserliğini koruyabilir.


Powell, işgücü piyasasındaki koşulların gevşediğini kabul ederken enflasyonun düşürülmesinde daha fazla ilerleme sağlanacağına dair güvenini dile getirirse, bu yıl Altında bir yükselişin yolunu açabilir.

Perşembe günü Temmuz ayı ISM İmalat PMI raporu yayınlanacak. Manşet PMI'ın Haziran'daki 48,5'ten biraz daha yüksek bir seviyeye 48,8'e çıkması bekleniyor. Verilerin 50'nin üzerine çıkması ve ticari faaliyetin Temmuz ayında beklenmedik bir şekilde genişlediğini göstermesi durumunda USD talep bulabilir. Ancak Cuma günkü istihdam raporu öncesinde piyasa tepkisinin kısa ömürlü olması muhtemel.

tarim-disi-istihdam-nfp-abd-001.png


Cuma günü Tarım Dışı İstihdam verisi (TDİ) açıklanacak, veri Haziran ayında 206 bin kişilik bir artış göstermişti. Bu açıklama analistlerin 190 bin kişilik beklentilerinin üzerinde geldi. Ancak iş raporunun Mayıs ayındaki 272 bin kişilik artışın 218.000'e revize edildiğini göstermesi nedeniyle dolar bu verilerden yararlanamadı. Haziran ayı baskısında önemli bir revizyon olmadığı sürece, Temmuz ayındaki hayal kırıklığı yaratan TDİ büyümesi doların değerlemesini olumsuz etkileyebilir. TDİ piyasa beklentisine yaklaşırsa, raporun ücret enflasyonu bileşeni doların hareketini yönlendirebilir. Yıllık bazda Ortalama Saatlik Kazançlar Haziran ayında yüzde 3,9 arttı. Bu verilerdeki gözle görülür bir artış doların hafta sonuna doğru ilerlemesini destekleyebilir.

tarim-disi-istihdam-nfp-abd.png

İlgili Haberler