Altında yeni hedef 2800 dolar mı?

Altında yeni hedef 2800 dolar mı?

Altın bu hafta dolardaki geniş tabanlı güçlenmeyi görmezden geldi ve yatırımcılar küresel olarak daha düşük bir faiz oranı ortamına ilişkin artan beklentileri sayesinde 2.700 doların üzerine çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı

A+A-

 

Altın'da Haftalık Beklenti: Küresel faiz oranı ortamı değişirken altında yeni rekor 

Altın 2.700 doların üzerine çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Teknik görünüm, Altının aşırı alım bölgesine yaklaştığını gösteriyor.

Gelecek haftanın PMI verileri ABD ekonomik görünümü hakkında önemli ipuçları sağlayabilir.

Altın bu hafta dolardaki geniş tabanlı güçlenmeyi görmezden geldi ve yatırımcılar küresel olarak daha düşük bir faiz oranı ortamına ilişkin artan beklentilere tepki gösterdikçe 2.700 doların üzerine çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Gelecek haftanın takviminde, dünyanın başlıca ekonomilerinin sağlığına ilişkin daha fazla bilgi sağlayacak olan S&P Global'in Ekim Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) verileri yer alacak.

Altın, doların direncine rağmen yükseliş ivmesi kazanıyor

Altın, ticaret koşulları zayıf kalırken ve ABD finans piyasaları Columbus Günü tatili nedeniyle kısmen kapalı kalırken haftaya yatay hareketlerle başladı. Salı günü yüksek seviyeli veri yayınlanmaması nedeniyle dalgalı seyreden XAU/USD, haftanın ortasında yükselmeye başladı.

İngiltere Ulusal İstatistik Ofisi (ONS) Çarşamba günü, Tüketici Fiyat Endeksi'ndeki (TÜFE) değişimle ölçülen İngiltere'deki yıllık enflasyonun Ağustos ayındaki %2,2'den Eylül ayında %1,7'ye düştüğünü bildirdi. Reuters'a göre, İngiltere Merkez Bankası'nın Kasım ve Aralık aylarında üst üste iki kez 25 baz puanlık (bp) faiz indirimi yapma olasılığı, ani tepkiyle %50'nin altından %70'e çıktı. XAU/GBP paritesi gün içinde %1'den fazla yükseldi ve bu da Altın'ın Pound Sterling'den sermaye çıkışlarını yakaladığını gösteriyor.

Perşembe günü, Avrupa Merkez Bankası (ECB), Ekim ayındaki politika toplantısının ardından beklendiği gibi temel faiz oranlarını 25 bp düşürdüğünü duyurdu. ECB, politika açıklamasında, uygun politika kısıtlaması seviyesini ve süresini belirlemede veriye dayalı ve toplantı bazında bir yaklaşım izlemeye devam edeceğini tekrarladı.

Ancak, toplantı sonrası basın toplantısında, ECB Başkanı Christine Lagarde, Avro Bölgesi'ndeki ekonomik faaliyetin beklenenden daha zayıf olduğunu kabul etti. Enflasyon gelişmeleri hakkında yorum yaparken, "düşük güven, jeopolitik stres ve düşük yatırım"ın enflasyon için aşağı yönlü riskler oluşturduğunu belirtti. XAU/EUR Perşembe günü %1 arttı ve Cuma günü de yükselmeye devam etti; bu da Altın'ın Avro'dan sermaye çıkışlarını da yakaladığını gösteriyor.

Çin'den gelen veriler Cuma günü, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYİH) üçüncü çeyrekte yıllık %4,6 oranında arttığını gösterdi. Ayrıca, Endüstriyel Üretim Eylül ayında yıllık bazda %5,4 arttı ve Perakende Satışlar %3,2 arttı. Tüm bu rakamlar analistlerin tahminlerinden daha iyi geldi. Dahası, Çin Halk Bankası (PBoC) Valisi Pan Gongsheng, piyasa likidite durumuna bağlı olarak, rezerv gereklilik oranının (RRR) yıl sonuna kadar daha da düşürülebileceğini beklediklerini söyledi. Çin'deki ekonomik gerileme konusundaki korkuların azalması Altın'ı daha da güçlendirdi ve 2.700 doların üzerinde yeni bir rekor zirveye taşıdı.

Altın yatırımcıları küresel faiz oranı ortamını değerlendiriyor
Pazartesi günü Asya seansının erken işlem saatlerinde, PBoC faiz oranı kararını açıklayacak. Eylül ayında, PBoC bir yıllık ve beş yıllık Kredi Prime Oranlarını sırasıyla %3,35 ve %3,85 olarak sabit bıraktı. Xinhua haber ajansına göre, LPR 21 Ekim'de 20-25 baz puan düşecek. LPR'lerde daha büyük bir düşüş, haftanın başında Altın fiyatlarını daha da artırabilir.

Çarşamba günü, Kanada Merkez Bankası (BoC) para politikası kararlarını açıklayacak. BoC'nin politika oranını %4,25'ten %3,75'e 50 baz puan düşürmesi bekleniyor. Genel olarak, BoC'nin faiz oranı kararı Altın fiyatları söz konusu olduğunda pek de oyun değiştirici değil. Ancak, geçen haftaki eylem, büyük ekonomilerin merkez bankalarının kısıtlayıcı politikalarını agresif bir hızda gevşetmeye devam etmesiyle, Altının tercih edilen bir varlık olarak çekici olmaya devam ettiğini gösteriyor. Bu nedenle, BoC'nin büyük bir faiz indirimi ve ardından ılımlı bir görünüm, Altın'ın daha da yükselmesine yardımcı olabilir.

S&P Global, Perşembe günü ön Ekim Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerini yayınlayacak. CME Group FedWatch Aracı şu anda piyasaların Fed'in gelecek ay politika faizini 25 baz puan düşürme olasılığını %90 olarak fiyatladığını gösteriyor. Bileşik PMI beklenmedik bir şekilde 50'nin altına düşerse ve özel sektörün iş faaliyetlerinde bir daralma gösterirse, ani tepki doları etkileyebilir. Diğer yandan, olumlu bir sürpriz USD için destekleyici olabilir. Yine de, PMI verilerine piyasa tepkisinin Altın fiyatları üzerinde uzun süreli bir etki yaratacak kadar önemli olması muhtemel değil.

Altın teknik görünümü

Günlük grafikteki Göreceli Güç Endeksi (RSI) göstergesi 70'e yakın kalıyor ve bu da Altın'ın teknik olarak aşırı alıma yakın olduğunu gösteriyor. Yukarı tarafta, Haziran ayından gelen yükselen regresyon kanalının üst sınırı, 2.800$'lık yuvarlak seviyeden önceki 2.740$'daki bir sonraki dirençle hizalanıyor.

Altının teknik bir düzeltme yapması durumunda, 2.670$ (yükselen kanalın orta noktası) 20 günlük Basit Hareketli Ortalama (SMA) 2.655$ ve 2.615$'dan önceki ilk destek seviyesi olarak görülebilir ve bu da yükselen kanalın alt sınırıyla hizalanır.

İlgili Haberler