Altında yeni rekor 2466,15 dolar, yükseliş sürebilir

Altında yeni rekor 2466,15 dolar, yükseliş sürebilir

Altın, ABD Merkez Bankası'nın faiz indirimine ilişkin umutların artması ve bazı yatırımcıların, Donald Trump'ın ikinci başkanlığına dair beklentilerini artırmasıyla rekor seviyeye ulaştı.

A+A-

Spot altın ons başına 2.466,15 ABD dolarına kadar yükselerek, mayıs ayının sonlarında belirlenen tüm zamanların en yüksek seviyesini (2450 dolar) aştı. Bu yükseliş, ABD'de merkez bankasının yakında faiz oranlarını düşürmeye başlayacağı yönündeki spekülasyondan ve enflasyonun yavaşladığının işaretlerinden destek alıyor. Faiz getirmeyen altın için yüksek faiz oranları genellikle olumsuzdur.

Buna rağmen metal, merkez bankalarından yapılan büyük alımlar, Çin'deki güçlü tüketici iştahı ve jeopolitik gerilimlerin ortasında güvenli liman varlıklarına olan talebin desteğiyle bu yıl neredeyse yüzde 20 yükseldi. Borsada işlem gören fonların altın varlıklarındaki son dönemdeki artış da yükseliş ivmesine yardımcı oluyor.

Ewa Manthey

ING Bank NV emtia stratejisti  Ewa Manthey Salı günü erken saatlerde yaptığı açıklamada, "Daha fazla ekonomik veri Fed'in duruşunun altını desteklediğini gösterirken, ABD faiz indirimlerine ilişkin iyimserlik etkili oluyor. Altın, mevcut küresel jeopolitik ve makroekonomik ortamda olumlu momentumunu sürdürmeye hazırlanırken, merkez bankalarının talebinin artması bekleniyor." ifadelerini kullandı. 

Pazartesi günü Fed Başkanı Jerome Powell, son verilerin politika yapıcılara enflasyonun merkez bankasının yüzde iki hedefine doğru gittiğine dair daha fazla güven verdiğini ve yatırımcıların bu yıl artık iki çeyrek puanlık faiz indirimi gördüğünü söyledi.

Yatırımcılar, Goldman Sachs Group Inc.'nin, yetkililerin Temmuz ayında faizleri düşürmesi için "sağlam bir gerekçe" ile gevşeme için koşulların olgunlaştığını söylemesinin ardından bu yıl üç faiz indirimi yapılacağına dair beklentilerini artırıyor.

Altının son yükselişi pek de beklenmedik değil. Haziran ayında danışmanlık şirketi Metals Focus bu yıl yeni bir rekor öngörüsünde bulunurken, bu ayın başında Citigroup Inc. 2025 yılında altının ons başına ortalama değerinin 2.700-3.000 dolar olacağını öngörmüştü.

Trump momentumu

Hafta sonu gerçekleşen başarısız suikast girişimi ve kendisine karşı açılan ceza davasının reddedilmesinin ardından adaylığı ivme kazanırken, piyasalardaki yatırımcılar da Trump'ın Beyaz Saray'a dönme ihtimalinin arttığını değerlendiriyor. UBS Group AG emtia analisti Giovanni Staunovo, Trump'ın başkanlığının altın üzerinde hem olumlu hem de olumsuz etkileri olabileceğini söyledi.

Bunun "vergi kesintilerine, hisse senetlerine geçişi desteklemeye ve sonunda daha hızlı faiz indirimlerini sınırlamaya" yol açabileceğini söyledi. Yine de vergi indirimlerinin ABD'nin mali dengelerini de etkileyeceğini, potansiyel olarak doların statüsünü zayıflatacağını ve alıcıları altın gibi güvenli liman varlıklarına yönelteceğini söyledi.

Spot altın şu sıralarda yüzde 1,96 artışla ons başına 2.466,15 dolara yükseldi. 

Etiketler : , ,
İlgili Haberler