Altın'da yükselişi destekleyen unsurlar, yükseliş sürecek mi? 

Altın'da yükselişi destekleyen unsurlar, yükseliş sürecek mi? 

Altın bu hafta pozitif performansını sürdürdü ve Perşembe günü ons başına 2.700 dolar seviyesinin hemen altında tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaştı.

A+A-

- Altın, Perşembe günü yeni bir tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşarak üst üste üçüncü haftadaki kazanımlarını perçinledi.

- Eğer yükseliş ivmesi devam ederse, hemen yukarı yönlü 2.700 dolar seviyesi ortaya çıkıyor.

- Fed faiz indirimi bahisleri, jeopolitik gerginlikler sarı metali desteklemeye devam ediyor.


Altın bu hafta pozitif performansını sürdürdü ve Perşembe günü ons başına 2.700 dolar seviyesinin hemen altında tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaştı.

Değerli metaldeki yükseliş, öncelikle Fed'in önümüzdeki birkaç toplantıda ve 2025'e kadar ekstra faiz indirimi yapacağı yönündeki istikrarlı beklentiler ve ikinci olarak, esas olarak Orta Doğu'dan kaynaklanan ve Rusya-Ukrayna çatışmasının da konuya katkıda bulunduğu aralıksız jeopolitik endişeler tarafından desteklenmeye devam ediyor.

Son olarak, külçedeki yükseliş trendine katkıda bulunan bir diğer şey de ABD Doları'nın aynı derecede ısrarcı olan önerilen duruşudur.

Sırada... 3.000 dolar mı?

ABD Doları üst üste üçüncü kayıp haftasına yaklaşırken, Altın fiyatları üst üste üçüncü kazanç haftasını kaydetmeye hazırlanıyor.

Haziran ayının sonundan bu yana, yatırımcılar getiri sağlamayan metale doğru kaymaya devam etti ve Fed'in 18 Eylül'deki toplantısında önemli bir 50 baz puanlık (bps) indirimle sonuçlanan faiz oranı indirimlerine ilişkin artan beklentiler arttı.
altin-yukseliyor.png

Ancak, piyasa katılımcıları Fed'in bu büyük hamlesinden pek memnun görünmüyordu. Bununla birlikte, yatırımcılar CME FedWatch aracına göre, yılın geri kalanında merkez bankasının yaklaşık 75 bps'lik bir gevşeme yapmasını bekliyor.

Uzun vadeye bakıldığında, yatırımcılar 2025 sonuna kadar 100 ila 125 baz puan arasında faiz indirimi bekliyor.

Bu arka plana karşı, altının muhtemelen 3.000 dolar seviyesine doğru bir ziyarete başlamış olması şaşırtıcı değil, bu seviye görünüşe göre er ya da geç ulaşacak. Ancak, mevcut aşırı alım piyasa koşulları biraz sağduyu gerektirebilir ve kısa vadeli düzeltici düşüşlere izin verebilir.

Bu noktada ve Altın fiyatlarında gözlemlenen güçlü yükseliş ışığında, bir "tasfiye" mevcut seviyelerden piyasaya girmekten korkanlar tarafından fazlasıyla memnuniyetle karşılanacaktır, aynı zamanda kaçırma korkusu (FOMO) alanına dahil olanlara başka bir şans verecektir.

Jeopolitik coşku yükseliş trendini desteklemeye devam ediyor

Değerli metaldeki önemli yükselişin bir diğer itici gücü de İsrail-Hamas krizi ve Şubat ayında muhtemelen üçüncü yılına girecek olan Rusya-Ukrayna çatışması etrafındaki azalmayan jeopolitik gerginliktir.

altin-cilginligi-001.png

Güvenli kaçış atasözü, bu senaryolardan herhangi birinin kötüleşmesiyle ilgili haberler her duyulduğunda ön plana çıkıyor ve ne yazık ki yakın zamanda sona erecek gibi görünmüyor.

Peki ya ABD Doları?

Amerikan doları, Temmuz ayından bu yana Fed'in ek parasal genişleme politikasına ilişkin artan spekülasyonlarla birlikte sağlam bir düşüş eğiliminde. Merkez bankası faiz indirimi döngüsüne başladığı ve enflasyonun %2 hedefine doğru kararlı bir şekilde ilerlediği şu anda, ABD dolarının sürdürülebilir bir şekilde toparlanması umutları günlük bazda, en azından yakın gelecekte, azalıyor gibi görünüyor.

Altın teknik görünümü

Yukarıda belirttiğimiz gibi, Altın'ın mevcut aşırı alım koşulları, günlük RSI'ye göre 75 civarında, Yakın vadeli bir düzeltme için kapıyı açık bırakıyor.

Ancak, yapıcı görünüm her şeyden çok azalmış gibi görünüyor. Bununla birlikte, 2.685$'lık rekor zirvede (Perşembe'nin en yüksek seviyesi) ve 2.700$'lık yuvarlak seviyede bir bariyer var . Bu seviye aşıldığında, 2024 yükseliş trendinin Fibonacci uzantıları 2.876 dolarda ortaya çıkıyor, ardından 2.975 dolar ve ardından 3.119 dolar geliyor.

ekran-goruntusu-2024-09-28-142044.png

Diyelim ki satıcılar biraz inisiyatif kazandı. Bu senaryoda, 2.546 $'lık (18 Eylül) haftalık düşük seviye, 2.471 $'lık (4 Eylül) Eylül düşük seviyesi ve 2.428 $'lık geçici 100 günlük ortalama destek seviyeleri olarak sıralanıyor. 

Teknik bir bakış açısından, Metalin pozitif görünümü, 2.288$ seviyesindeki 200 günlük ortalamanın üzerinde işlem gördüğü sürece değişmeden kalacaktır.

İlgili Haberler