Altının geleceğini FED belirleyecek
Altın ve gümüş aldıklarını geri veriyor. Yarın ABD TÜFE verisi açıklanacak. Zayıf bir sonuç FED baskısının azalmasını sağlayabilir. Kıymetli maden olumlu etkilenebilir
Yapı Kredi Bankası 13 Kasım 2023 piyasa beklenti bülteninde jeopolitik risklerin yeni ekonomi yönetiminin adımlarının önüne geçtiğini ve gölgelediğine dikkat çekerek, '' Jeopolitik tansiyonun azalma kaydediyor olması ekonomik konuların konuşulmasını sağlayabilir.'' değerlendirmesinde bulundu. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in ''Yatırımcı güveni geri geldi , bu sermaye girişini sağlayacaktır'' ifadesine atıf yapılan bültende '' Ankara’nın çabalarının lokal varlıklar lehine sonuç üreteceğine dair beklentimizi koruyoruz.'' denildi.
Yapı Kredi Bankası piyasa beklentisi:
USD/TL: FED piyasaların rehavete kapılmasının önüne geçecek şekilde süreci yönetiyor. Faiz artışı konusunda ‘yapabilirim, artırabilirim’ diyerek piyasalara sopa gösteriyor. Piyasaların ise sınırlı olumlu tarafa geçtiğini söyleyebiliriz. Bu noktada USD talebi sınırlı zayıflama gösteriyor. Dolar Endeksi 106 civarında geziniyor. Bundan sonrası makro verilere bağlı. Bu hafta ABD TÜFE verisi kritik rolde. Enflasyonda düşüş görülmesi piyasaları biraz rahatlatabilir. Bu durumda Endeks 105 civarına inebilir. Diğer durumda ise 106,5-107 civarına tepki görebiliriz. Lokal tarafta, Yeni Ekonomi Yönetiminin çabaları sürüyor. Bu hem iç tarafta yeni kararlar alma şeklinde hem de dış tarafta yatırımcı ilgisini artırma şeklinde oluyor. Jeopolitik risklerin öne çıkması bu çabaları gölgeliyor. Riskin azalması ile Türkiye varlıklarına olan ilgi artabilir. Bu hafta 4 kıymet ihalesi ile Hazine finansman sağlayacak ve bu ayın programını tamamlayacak. Veri tarafında ise bugün cari denge, Cuma günü enflasyon beklentileri dikkat çekiyor. Sıkılaşma süreci devam ettikçe, TL üzerinde oluşan baskının zamanla hafifleyeceğini düşünüyoruz. Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 28,55 civarında işlem görüyor. Aşağıda 28,00 ve 27,50; yukarıda 29,00 ve 30,00 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.
TL Tahvil/Bono: Son tahvil ihalelerinde faiz kısalarda 40% seviyesine, uzunlarda 35% civarına erişti. Parasal sıkılaşmanın biraz daha süreceğini ve sadeleşmenin devam edeceğini göz önüne aldığımızda tahvil faizleri biraz daha yukarı gelebilir. Kaldı ki enflasyonun 2024 2Ç’de 70% civarına çıkması beklentiler dahilinde. Tahvil faizlerinde ‘normalleşme’ biraz daha sürebilir. Tahvil faizlerinde yukarı yönlü dengelenme devam ediyor Hazine bugün 5 ve 7 yıl vadeli tahviller, yarın 5 yıl vadeli tahvil ve 5 yıl vadeli sukuk üzerinden borçlanacak. Bu hafta Kasım ayı programını da tamamlamış olacak. Makro veri tarafında bugün cari denge, Cuma günü enflasyon beklentileri öne çıkıyor. Globalde, FED piyasaları tetikte tutmayı sürdürüyor. Tahvil faizleri bu sebeple zirve seviyelerinde geri çekilmekte zorlanıyor. 2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller Cuma gününü sırasıyla 2 baz puan düşerek ve 35 baz puan artarak, %41,69 ve %28,70 seviyesinden tamamladı.
EUR /USD : Merkez bankaları enflasyonla mücadelelerini sürdürüyor. Belli bir kazanım da sağlanmış durumda. Ancak konu merkezler tatmin olmuş izlenimi vermiyorlar. Bu konuda ilkten FED, sonra ECB ismini verebiliriz. Geçtiğimiz hafta FED yetkilileri çokça konuştular, açıklamalar yaptılar. Geriye kalan şahin sözler oldu. Piyasa fiyatlamasını etkiledi. Ancak biz sözlerdeki tonun eskisi kadar şahin olmadığını düşünüyoruz. Sözlü yönlendirmenin piyasaların, yatırımcıların rehavete kapılmasının önüne geçmeyi de hedeflediği kanaatindeyiz. O yüzden FED’in enflasyon kadar piyasayı da kontrol etme isteğinin etkili olduğu fikrindeyiz. Bu hafta ABD TÜFE verisi tarafların (FED, piyasa) patikasına biraz netlik kazandırabilir. Dolar Endeksi 106 civarından çok uzaklaşmıyor. Zayıf enflasyon verisi 104,5-105 civarına inişi, güçlü enflasyon verisi 106,5-107 civarına çıkmayı mümkün kılabilir. Haftanın en önemli verisi ABD TÜFE olabilir. ancak trafik yoğun. Hem veri tarafı hem FED-ECB açıklamaları yoğun. Farklı veriler, farklı sözler hareket yaratabilir. Jeopolitik riskleri de göz ardı etmeden ekonomik ajandayı takip edeceğiz. Dolar Endeksi’nde teknik olarak 105,5 kuvvetli destek noktasında alıcılar ile satıcılar arasında mücadele devam ediyor. Bu sabah 1,068 seviyesindeki paritede 1,065 ve 1,062 seviyeleri gün içi destek; 1,073 ve 1,08 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.
GBP /USD : Salı ABD TÜFE, Çarşamba İngiltere TÜFE açıklanacak. FED ve BOE yetkililerinin açıklamaları veri trafiğine eşlik edecek. Piyasalar sınırlı rahatlama içinde. Usd talebi hala canlı. Talep bu hafta ajandadan etkilenebilir. Dolar Endeksi’nde teknik olarak 105,5 kuvvetli destek noktasının hemen üstünde. Kritik destek seviyesi 105,5 seviyesi altında dolar endeksinde baskı devam edebilir, üstünde dolar endeksi güçlü duruşunu sürdürebilir. Bu sabah 1,222 seviyesinde bulunan paritede 1,22 ve 1,215 seviyeleri gün içi destek; 1,23 ve 1,238 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.
Altın: Jeopolitik risklerin hızla arttığı, buna karşılık güvenli liman talebinin öne çıktığı Ekim ayına tanıklık ettik. Çatışma ile altın ve gümüş fiyatları yükseldi. Gümüş daha sınırlı tepki verdi. Çatışmanın savaşa dönüşmesinin (şu ana kadar) engellenmesi ile tansiyon kontrol altında tutuluyor, artmıyor. Bu sebeple altın ver gümüş aldıklarını geri veriyor. Altında 1.900-1.920 USD civarına geri çekilme görebileceğimizi düşünüyoruz. Fiyatlamada diğer bir faktör FED. Geçtiğimiz hafta şahin mesajlar verdi. Bu da altın üzerinden baskı yarattı. Yarın ABD TÜFE verisi açıklanacak. Zayıf bir sonuç FED baskısının azalmasını sağlayabilir. Kıymetli maden olumlu etkilenebilir. Enflasyon güçlü gelirse etki olumsuz olabilir. Kıs vadede jeopolitik ve ekonomik ajandaya bakmayı sürdüreceğimizi düşünüyoruz. Ana resimde ise 200 günlük ortalama üstünde kalınması ve haftalık kapanışlar oluşması yukarı yönlü görünümü sağlamlaştırıyor 200 günlük ortalama 1.933 USD seviyelerinde. Bu sabah 1.935 USD seviyesindeki ons altında 1.925 ve 1.910 USD seviyeleri gün içi destek, 1.950 ve 1.965 USD seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.
Eurobond: Yarın ABD TÜFE verisi açıklanacak. Gerek FED gerek piyasalar için yön gösterici olabilir. Geçtiğimiz hafta FED yetkilileri şahin konuştular. Düşük enflasyon, bu konuşmaların etkisi azaltabilir ve tahvil faizlerinin aşağıya inmesini sağlayabilir. Sonuç yüksek olursa tahvil faizleri yukarı meyil gösterebilir. ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde yön değiştirici seviye olarak yüzde 4,40’ı önemsiyoruz. Lokal tarafta, eurobond faizleri ile ABD tahvil faizleri arasında korelasyon devam ediyor. ABD TÜFE verisi önemli. Yeni Ekonomi Yönetimi yeni süreçte ilerlemeyi sürdürüyor. Eurobond piyasasında temkinli iyimser duruşumuzu sürdürüyoruz. CDS 378 ile günü tamamladı. Eurobondlar negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 13-15 cent; orta vadelilerde 40-70 cent; uzunlarda 78-81 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,27%, 8,68% ve 9,18% oldu.