Altının gözü 2600 dolarda,  ancak 2420 dolara gerileme ihtimali ortadan kalkmış değil

Altının gözü 2600 dolarda,  ancak 2420 dolara gerileme ihtimali ortadan kalkmış değil

Altın, piyasaların Fed'in Eylül ayındaki büyük faiz indiriminden şüphe duymasına rağmen haftayı tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşarak tamamladı.

A+A-

Altının teknik görünümü yükseliş eğiliminin bozulmadan kaldığını gösteriyor.

Yatırımcılar önümüzdeki hafta PMI verilerini ve Fed yetkililerinin yorumlarını inceleyerek yön tayin etmeye çalışacak 

Altın, geçtiğimiz haftanın ilk yarısında yükseliş ivmesi yakalamakta zorlanmasına rağmen ikinci yarıda gelen alımlarla, 2.500 dolar gibi yeni bir rekora ulaştı. ABD'den gelecek makroekonomik veriler ve Federal Rezerv (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın önümüzdeki hafta Jackson Hole Sempozyumu'nda yapacağı konuşma, altının bir sonraki büyük hareketini tetikleyebilir.

Altın, bir önceki haftanın ikinci yarısında görülen toparlanmanın ardından geçtiğimiz hafta Pazartesi günü yükseliş momentumunu korudu ve 2.470 doların üzerinde kapandı. Yüksek seviyeli makroekonomik verilerin yokluğunda, ABD Hazine tahvil getirilerinde görülen gerileme, altının hafta başında yükselişe geçmesine yardımcı oldu. Bu arada Altın, İsrail Savunma Bakanı'nın hafta sonu Batılı ulusların misillemeden kaçınma çağrılarına rağmen İran'ın bir saldırı başlatmasını beklediklerini söylemesiyle yüksek jeopolitik gerilimlerden yararlandı.

Salı günü ABD'den gelen veriler, Üretici Fiyat Endeksi'nin (ÜFE) Temmuz ayında beklendiği gibi aylık bazda %0,1 arttığını gösterdi. Piyasalar bu verileri büyük ölçüde görmezden geldi ve Altın konsolidasyon aşamasına geçerek günü neredeyse hiç değişmeden kapattı.

Çarşamba günü, ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi'ndeki (TÜFE) değişimle ölçülen enflasyonun, Haziran ayındaki %3 seviyesinden Temmuz ayında yıllık bazda %2,9'a düştüğünü bildirdi. Değişken gıda ve enerji fiyatlarını hariç tutan çekirdek TÜFE yıllık bazda %3,2 artarken, TÜFE ve çekirdek TÜFE aylık bazda %0,2 arttı. Bu rakamlar büyük ölçüde piyasa beklentileriyle uyumlu geldi ancak CME Group FedWatch Tool'a göre Fed'in Eylül ayında politika faizini 50 baz puan düşürme olasılığı veri yayınlanmadan önce %52'deyken veriden sonra %40'ın altına düştü. Büyük bir faiz indirimine yönelik bahisler zayıflarken, Altın haftalık kazançlarının bir kısmını geri verdi.

Perşembe günü ABD'den gelen daha iyimser makroekonomik veriler, yatırımcıların Eylül ayında Fed'in 25 baz puanlık faiz indirimine daha da sıcak bakmasına neden oldu ve altının yükseliş ivmesi kazanmasını zorlaştırdı. Çalışma Bakanlığı, haftalık İlk İşsizlik Başvurularının 10 Ağustos'ta sona eren haftada 7.000 düşerek 227.000'e gerilediğini bildirirken, diğer veriler Perakende Satışların Temmuz ayında aylık bazda %1 artarak piyasanın %0,3'lük artış beklentisini aştığını gösterdi. . Bu açıklamalar sonrasında Fed'in Eylül ayında 50 baz puanlık faiz indirimi ihtimali %30'un altına düştü.

Cuma günü finansal piyasalarda risk akışları hakim olmaya başlayınca USD talep bulmakta zorlandı ve XAU/USD paritesi yeniden ivme kazanarak 2.500 $ gibi yeni bir rekor seviyeye ulaştı.

ekran-goruntusu-2024-08-17-162908.png

Altın yatırımcıları ABD verilerini ve Fed Başkanı Powell'ın Jackson Hole'daki sunumunu bekliyor

ABD ekonomik takviminde haftanın ilk yarısında herhangi bir üst düzey veri yayınlanmayacak. Çarşamba günü Fed, 30-31 Temmuz toplantısının tutanaklarını yayınlayacak. Toplantı sonrası basın toplantısında Fed Başkanı Jerome Powell, Temmuz toplantısında politika faizinin düşürülmesi konusunda "gerçek bir tartışma" yaşandığını kabul etti. Yatırımcılar faiz indirimi tartışmalarına ilişkin açıklamaları inceleyecek. Yayının, birçok politika yapıcının Temmuz ayında sürpriz bir faiz indirimini savunduğunu göstermesi durumunda, USD yeniden satış baskısı altına girebilir.

Perşembe günü S&P Global, Ağustos ayı İmalat ve Hizmet Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) ön verilerini yayınlayacak. S&P Küresel Hizmetler PMI'ının 50'nin altına gelerek daralma bölgesine düşmesi durumunda, bu durum ABD'deki ekonomik gerilemeye ilişkin endişeleri yeniden canlandırabilir ve USD üzerinde baskı yaratarak atının yükselmesine yardımcı olabilir.

"Para Politikasının Etkinliğinin ve Aktarımının Yeniden Değerlendirilmesi" başlıklı 2024 Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu 22-24 Ağustos'ta gerçekleştirilecek. Fed Başkanı Jerome Powell Cuma günü etkinliğin ikinci gününde bir konuşma yapacak.

Powell Eylül ayında faiz indirimini doğrulasa bile, böyle bir karar zaten tamamen fiyatlanmış olduğundan bunun piyasa tepkisini tetiklemesi pek mümkün değil. Powell, Fed'in gelecekte politika faizini 50 baz puan düşürme ihtimaline ilişkin piyasa beklentilerine karşı geri adım atabilir. Toplantıda politikayı istikrarlı bir hızla gevşeteceklerinin muhtemel olduğunu not edin. Bu senaryoda, ABD T-tahvil getirileri yükselebilir ve Altının düşüşe geçmesine neden olabilir.

ekran-goruntusu-2024-08-17-163012.png

Daniel Ghali,

Yakın zamanda yayınlanan bir raporda, TD Securities kıdemli emtia stratejisti Daniel Ghali, Emtia Ticareti Danışmanlarının (CTA'lar) "maksimum düzeyde alım yönünde" kalmasıyla Altın piyasalarındaki konumlandırmanın teknik olarak düşüş eğilimine girdiğini belirtti.

“Altın piyasalarındaki önemli grupların birçoğu artık satın alma sıkıntısıyla karşı karşıyayken, fiyatları tüm zamanların en yüksek seviyelerine çıkaran söylem artık eskimiş görünüyor. Konumlandırmanın boşa gitme riski yılın en yüksek seviyelerinde" dedi Ghali ve ekledi:

“Fed beklentilerinin yeniden fiyatlandırılması, kayıtsız bir sürenin ortadan kalkması için katalizör olabilir ve potansiyel olarak birkaç büyük grubun eş zamanlı olarak savunmasız olduğu müteakip tasfiyeleri de tetikleyebilir. Jackson Hole bir sonraki potansiyel katalizör, ancak önümüzdeki haftanın Tarım Dışı (Bordrolar) verileri anahtar olacak.”


Altının teknik görünümü

ekran-goruntusu-2024-08-17-163233.png

Günlük grafikteki Göreceli Güç Endeksi (RSI) göstergesi 60'ın üzerinde kalıyor ve bu da yükseliş eğiliminin bozulmadan kaldığını gösteriyor.

Artan yönde ise 2.500 dolar (psikolojik seviye, statik seviye, rekor seviye) direnç olarak hareket edebilir. Altının bu seviyeyi desteğe çevirmeyi başarması durumunda, yükselen kanalın üst limiti bir sonraki yükseliş hedefi olarak 2.600 dolar olarak görülebilir.

Altının 2.480 doların altına geri dönerek ve bu seviyeyi direnç olarak kullanarak yükselen regresyon kanalının alt yarısına düşmesi durumunda teknik satıcılar ilgi gösterebilir. Bu senaryoda, 20 günlük Basit Hareketli Ortalama (SMA), 2.400 Dolar (psikolojik seviye, statik seviye) öncesi 2.425 Dolar seviyesindeki bir sonraki destek olarak görülebilir. Bu seviyenin altında bir günlük kapanış, şu anda 2.380 dolarda bulunan 100 günlük SMA'ya doğru uzun süreli bir düzeltmenin kapısını açabilir.

İlgili Haberler