Amazon uzaktan çalışma dönemini resmen kapattı

Amazon uzaktan çalışma dönemini resmen kapattı

Amazon önümüzdeki yıldan itibaren haftada beş gün ofiste çalışma zorunluluğu getiriyor.

A+A-

Amazon.com çalışanların önümüzdeki yıldan itibaren haftada beş gün şirket ofislerinde çalışmasını zorunlu kılacak.

CEO Andy Jassy, Pazartesi günü çalışanlara gönderdiği ve web sitesinde yayınlanan bir mektupta bu değişikliğin “icat etmek, işbirliği yapmak ve bağlantıda olmak” için gerekli olduğunu yazdı. Üç günlük zorunluluk deneyiminin ofis içi çalışmanın “faydaları konusundaki inançlarını güçlendirdiğini” söyledi.

Şirketler pandemiden bu yana birçok çalışanın evden çalışmasına izin veriyor ve San Francisco ve Seattle gibi bazı şehirlerde şehir merkezindeki ofisler neredeyse boş kalıyor. Ancak bazı teknoloji firmaları çalışanlarına haftada iki ya da üç gün ofislerine dönme zorunluluğu getirmeye başladı.

Amazon, COVID-19 günlük bir tehdit olmaktan çıktığı için rakiplerinin çoğundan daha sert bir duruş sergiledi. Çalışanlar Reuters'e, Amazon'un işlerini kaybetmemek için bazı durumlarda uzak ofislere rapor vermelerini ya da Seattle'a taşınmalarını nasıl zorunlu kıldığını anlattı.

Ve mevcut üç günlük zorunluluğa sürekli olarak uymayan bazı çalışanlar için “gönüllü olarak istifa ettikleri” söylendi ve Amazon'un sistemlerinden çıkarıldılar. Amazon'dan bir sözcü yeni zorunluluğun bu kadar katı olup olmayacağı konusunda hemen yanıt vermedi ve Pazartesi günü Reuters ile paylaşılan bir çalışan soru-cevabı da bunu netleştirmedi.

Bu zorunluluk, evden çalışmanın hem etkili olduğunu hem de işe gidip gelmek için zaman ve para harcamaktan tasarruf sağladığını söyleyen bir grup çalışan arasında son derece sevimsizdi. Geçen yıl Mayıs ayında Amazon'un Seattle'daki genel merkezinde çalışan işçiler, e-ticaret devinin iklim politikasındaki değişiklikleri, işten çıkarmaları ve ofise dönüş zorunluluğunu protesto etmek amacıyla bir grev düzenlemişti.

Organizasyonel yeniden yapılanmanın bir parçası olarak Amazon, 2025'in ilk çeyreğinin sonuna kadar bireysel katkıda bulunanların yöneticilere oranını en az %15 artırmayı hedefliyor. Soru-Cevap bölümünde Amazon, ek ayrıntı vermeden “bazı kuruluşların artık gerekli olmayan rolleri belirleyebileceğini” söyledi.

Soru-Cevap'a göre Amazon ayrıca, çalışanlara yılda dört ay boyunca herhangi bir yerden çalışma seçeneği sunan önceki bir programı da ortadan kaldırıyor.

İlgili Haberler