AMD satışlarını yapay zeka ile artırdı, hisseleri fırladı

AMD satışlarını yapay zeka ile artırdı, hisseleri fırladı

AMD yapay zeka çipi gelir tahminini yükseltti, ancak tedarikin kısıtlı kalacağını düşünüyor.

A+A-

Advanced Micro Devices (AMD), Salı günü yapay zeka çip satışları için 2024 tahminini 500 milyon dolar artırdı ve tedarikin 2025'e kadar kısıtlı kalacağını söyleyerek Kaliforniya merkezli şirketin hisselerini genişletilmiş işlemlerde %7,5 artırdı.

AMD tarafından tasarlanan yapay zeka çipleri büyük ölçüde bulut bilişim devleri tarafından satın alınıyor. Sektörün önde gelenleri ve Wall Street, AMD'nin yapay zeka çiplerini, pazara hakim olan Nvidia'nın potansiyel olarak uygulanabilir birkaç rakibinden biri olarak görüyor. AMD raporunun ardından Nvidia hisseleri %4,7 yükseldi.

AMD, Meta Platforms'u müşteri olarak sayıyor ve Microsoft bu yılın başlarında bulut platformu aracılığıyla yapay zeka için bir AMD çip kümesine erişim başlattı. AMD CEO'su Lisa Su, artan talep nedeniyle şirketin 2024 yapay zeka çipi gelir tahminini daha önceki 4 milyar dolar hedefinden 4,5 milyar dolara çıkardığını söyledi. Su, Salı günü geç saatlerde yapılan üç aylık sonuç konferans görüşmesinde, bu tür çiplerin arzının 2025 yılına kadar kısıtlı kalacağını söyledi.

Visible Alpha'ya göre, ikinci çeyrekte AMD'nin en büyük segmenti olan veri merkezi geliri %115 artışla 2,8 milyar dolara yükseldi ve 2,79 milyar dolarlık tahminleri aştı. Büyük ölçüde veri merkezi segmentinde yoğunlaşan üç aylık yapay zeka çipi geliri ilk kez 1 milyar doların üzerine çıktı.

Yapay zeka için bu kadar büyük harcamalar henüz önemli bir getiri sağlamadı. Salı günü Microsoft'un hisseleri, bulut bilişim hizmetlerindeki büyümenin hedefleri tutturamaması nedeniyle %6 düştü ve bazı Büyük Teknoloji firmalarının yapay zeka teknolojisine yapılan yüklü harcamalardan faydalanmasının daha uzun sürebileceğini gösterdi.

LSEG verilerine göre AMD, analistlerin ortalama 6,61 milyar dolarlık tahminine kıyasla toplam 6,7 milyar dolar gelir öngörüyor.

Düzeltilmiş bazda, şirket üçüncü çeyrek için %53,6'lık tahminlere kıyasla yaklaşık %53,5'lik bir brüt kar marjı öngörüyor. İkinci çeyrekteki toplam gelir %9 artarak 5,8 milyar dolara ulaştı ve 5,72 milyar dolarlık tahminlerin üzerinde gerçekleşti.

En büyük PC yongası sağlayıcıları arasında yer alan AMD, kişisel bilgisayar pazarının son yıllardaki en kötü düşüşünden sonra toparlanmasından da faydalandı. Bilgisayar üreticileri, yeni yapay zeka özelliklerinin tüketici talebini canlandıracağını umuyor.

AMD finans şefi Jean Hu, "Bilgisayar işi, özellikle ikinci yarıda mevsimsel olarak daha iyi olacak" dedi.

Visible Alpha'ya göre, ikinci çeyrekte AMD, PC çipleri için 1,43 milyar dolarlık tahminlere kıyasla 1,5 milyar dolarlık gelir bildirdi. Şirket, hisse başına 69 sentlik düzeltilmiş ikinci çeyrek kazancına sahipti ve hisse başına 68 sentlik analist tahminlerini aştı.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler