AMD yeni yapay zeka çipleriyle Nvidia'ya meydan okudu

AMD yeni yapay zeka çipleriyle Nvidia'ya meydan okudu

AMD, lider Nvidia ile mücadele etmek için yeni yapay zeka çiplerini piyasaya sürüyor.

A+A-

Advanced Micro Devices (AMD), Pazartesi günü en yeni yapay zeka işlemcilerini tanıttı ve sektör lideri Nvidia'ya meydan okumak amacıyla önümüzdeki iki yıl içinde yapay zeka çipleri geliştirme planını detaylandırdı.

Taipei'deki Computex teknoloji fuarında AMD CEO'su Lisa Su, 2024'ün dördüncü çeyreğinde kullanıma sunulacak olan MI325X hızlandırıcısını tanıttı.

Üretken yapay zeka programları geliştirme yarışı, yapay zeka veri merkezlerinde kullanılan ve bu karmaşık uygulamaları destekleyebilen gelişmiş yongalara yönelik talebin artmasına yol açtı.

Santa Clara, Kaliforniya merkezli AMD, şu anda yapay zeka yarı iletkenleri için kârlı pazara hakim olan ve payının yaklaşık %80'ini elinde bulunduran Nvidia'ya karşı rekabet etmek için yarışıyor.

AMD ayrıca 2025 yılında satışa sunulması beklenen ve yeni çip mimarisine dayanacak olan MI350 adlı yeni bir çip serisini de tanıttı.

AMD, halihazırda mevcut olan MI300 serisi yapay zeka çipleriyle karşılaştırıldığında, MI350'nin çıkarımda (üretken yapay zeka yanıtlarını hesaplama süreci) 35 kat daha iyi performans göstermesini beklediğini söyledi. Ayrıca AMD, 2026 yılında piyasaya sürülecek ve "Next" adı verilen bir mimariye dayanacak olan MI400 serisini de tanıttı.

Wall Street'in seç-ve-kürekle ticaretine milyarlarca dolar akıtan yatırımcılar, şimdiye kadar hiçbir yavaşlama belirtisi göstermeyen patlayan üretken yapay zeka rallisinin uzun ömürlülüğünü değerlendirirken çip firmalarından daha uzun vadeli güncellemeler arıyorlar.

AMD'nin hisseleri 2023'ün başından bu yana iki kattan fazla arttı. Bu artış, aynı zaman diliminde Nvidia'nın hisselerindeki yedi kattan fazla artışla karşılaştırıldığında hala sönük kalıyor.

AMD bir yıllık bir yapay zeka çipi ürün döngüsü hedefliyor. Benzer şekilde Nvidia da her yıl yeni bir yapay zeka çipi ailesi çıkarmayı planladığını söyledi.

AMD CEO'su Su Nisan ayında yaptığı açıklamada, şirketin 2024 yılı için yaklaşık 4 milyar dolarlık yapay zeka çipi satışı beklediğini ve bu rakamın bir önceki tahmine göre 500 milyon dolar arttığını söyledi.

Computex etkinliğinde AMD ayrıca en yeni nesil merkezi işlemcilerinin (CPU) 2024'ün ikinci yarısında satışa sunulacağını söyledi.

İşletmeler genellikle veri merkezlerinde yapay zeka çiplerine öncelik verirken, AMD'nin bazı CPU'ları grafik işlemci birimleriyle birlikte kullanılıyor, ancak oran GPU'lar lehine çarpık.

AMD, yapay zeka bilgisayarlarında cihaz içi yapay zeka görevlerini yerine getirmeye adanmış yeni nöral işlem birimlerinin (NPU) mimarisini ayrıntılı olarak açıkladı.

Yonga üreticileri, yıllardır süren durgunluktan çıkan PC pazarında büyümeyi sağlamak için ilave yapay zeka yeteneklerine güveniyor.

HP ve Lenovo gibi PC sağlayıcıları, AMD'nin yapay zekalı PC çiplerini içeren cihazları piyasaya sürecek. AMD, işlemcilerinin Microsoft'un Copilot+ PC gereksinimlerini aştığını söyledi.

İlgili Haberler