Anayasa teklifi Meclis’e geliyor
Hükümet anayasa değişikliğinin taslak metnini hafta sonundan önce, “tüm destek verenlerin ortak imzası” ile TBMM’ye sunmayı planlıyor
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, fiili başkanlık sistemi uygulamasına son verilmesi, bu olmazsa başkanlık sisteminin halka sorulması yolundaki önerisiyle başlayan tartışmalı süreçte kritik bir haftaya giriliyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım ile görüşen MHP Lideri Bahçeli’ye bu hafta AK Parti tarafından somut bir metin sunulması bekleniyor. Bunun için Yıldırım ile Bahçeli’nin hafta başında buluşabileceği belirtiliyor.
AK Parti kaynakları, metnin hafta başında netleşebileceğini, MHP’den gelen yanıta göre de hafta sonundan önce TBMM Başkanlığı’na sunulabileceğini kaydediyor. MHP’nin metne onay vermesi durumunda da teklifin TBMM’ye ortak sunulmasının söz konusu olabileceği ifade ediliyor.
MHP kaynakları ise prensipte anlaşma olmasına karşın kendilerine sunulmuş bir metin olmadığı için peşinen verilmiş bir söz olmadığını vurgulayarak, metnin sunulmasından sonra partide bir değerlendirme yapılacağını, ardından kararın açıklanacağını dile getiriyor.
HERKESTEN İMZA
AK Parti, metin üzerinde uzlaşma sağlanırsa destek verenlerin ortak imzasından yana. AK Parti içinde de bütün milletvekillerinin imzasının alınması planlanıyor. O nedenle metnin MHP’ye sunumu gerçekleşir ve olumlu yanıt alınırsa imza toplama işinin de hafta içinde milletvekilleri Meclis’te iken tamamlanması ve en geç cuma günü Meclis Başkanlığı’na sunulması öngörülüyor.
330 HESABI ÖNEMLİ
Bu arada, AK Parti’nin MHP’den destek almayacak bir metni gündeme getirmesi beklenmiyor. Paketin referanduma gitmesi için gerekli 330 oyu bulmada HDP ve CHP’den destek alması mümkün görünmeyen AK Parti, MHP Genel Başkanı Bahçeli’den destek sözü almadan paketi getirmeyecek. AK Parti kaynakları, böyle bir tabloda yeni teklif vermenin anlamlı olmayacağına işaret ediyor.
MHP Lideri Bahçeli’nin destek açıklaması durumunda da genel kuruldaki gizli oylamada değişikliğin geçmesine kesin gözüyle bakılıyor. Teklifin görüşme takvimi ise bütçe sonrasını yani yılbaşını işaret ediyor.
MECLİS YENİ OMBUDSMAN’I SEÇECEK
TBMM Genel Kurulu’nda bu hafta rutin gündemde yoğun bir mesai bekleniyor. Genel kurul, bu hafta gece saat 24.00’e kadar çalışacak. İlk iş olarak, Kamu Başdenetçisi (Ombudsman) seçimi yapılacak. Görev süresi dolan Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu’nun yerine Cumhurbaşkanı Başdanışmanlarından eski milletvekili Şeref Malkoç’un seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor.
Yasama mesaisinin gündeminde ise Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı bulunuyor.
Plan ve Bütçe Komisyonu, bakanlıkların ve bağlı kuruluşların bütçelerini görüşmeyi sürdürecek. KİT Komisyonu da denetimlerine devam edecek.
FETÖ 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu’nun bu hafta dinleyeceği isimler arasında da gazeteci Hande Fırat, Tuğgeneral Semih Terzi’nin öldürülme emrini veren Korgeneral Zekai Aksakallı, Tümgeneral Seyfullah Saldık, eski Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu ile Prof. Dr. Abdullah Çavuşoğlu, 15 Temmuz gazileri Albay Mahmut Pınarbaşı ve Albay Davut Ala yer alıyor.(Habertürk)
YORUM YAZ