Apple 1 milyar dolar yatırım yapmasına rağmen Endonezya'da iPhone satamıyor

Apple 1 milyar dolar yatırım yapmasına rağmen Endonezya'da iPhone satamıyor

Apple Endonezya'da yerel üretim tesisi kurarak 1 milyar dolarlık yatırım yapacağını duyurmasına rağmen ülkedeki iPhone yasağını aşmayı başaramadı. Peki Apple neden Endonezya'da engelini aşamıyor?

A+A-

Endonezya'nın sanayi bakanı Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Apple'ın Endonezya'da yerel bir üretim tesisi kurmayı kabul etmesine rağmen, yerli içerik kurallarını karşılamadığı için iPhone 16 modellerini Endonezya'da satmasının hala yasak olduğunu söyledi.

Endonezya Sanayi Bakanı Agus Gumiwang Kartasasmita'nın Apple'ın yatırım teklifini görüşmek üzere 7 Ocak'ta Apple'ın küresel hükümet işlerinden sorumlu Başkan Yardımcısı Nick Ammann ile bir araya geldiği bildirildi. Ancak Agus daha sonra şirketin teklifinin henüz yeterli olmadığının sinyalini verdi. Agus toplantı sonrasında gazetecilere yaptığı açıklamada “Eğer 1 milyar dolarsa, bu yeterli değil” dedi.

Geçtiğimiz yıl Endonezyalı yetkililer, Apple'ın ülkenin akıllı telefonlarda %35 yerli içerik şartını karşılamadığını tespit ettikten sonra iPhone 16 satışlarını yasaklamıştı. Apple o zamandan bu yana ülkede bir AirTag fabrikası kurmayı da içeren 1 milyar dolarlık bir yatırım teklif etti. Apple'ın teklifi, hükümet tarafından reddedilen önceki 10 milyon ve 100 milyon dolarlık tekliflerine kıyasla önemli bir artış.

Agus, Apple'ın Endonezya'nın Singapur'a yakın Batam adasında AirTag izleme cihazları üreten bir tesis kurmayı kabul ettiğini doğruladı, ancak bu yine de yerel olarak üretilen bir iPhone parçası olarak sayılmayacak.

“Bakanlığın, Apple'ın iPhone 16'yı satma iznine sahip olmasının bir yolu olarak yerel içerik sertifikası vermesi için bir temel yok çünkü (tesisin) doğrudan bir ilişkisi yok” dedi ve bakanlığın yalnızca telefon bileşenlerini sayacağını ekledi.

Endonezya Yatırım Bakanı Salı günü yaptığı açıklamada fabrikanın önümüzdeki yıl faaliyete geçeceğini söyledi. Anlaşma, Başkan Prabowo'nun yabancı yatırım çekme çabaları açısından bir başarı olarak görülürken, Endonezya'nın uluslararası şirketleri yerel olarak ürün geliştirmeye zorlama stratejisinin etkinliğini de gösterecek. Ülke, 278 milyonluk nüfusunun yarısından fazlası 44 yaşın altında olan Apple için önemli bir pazar olmaya devam ediyor.

İlgili Haberler