Apple, 13 milyar Euro ödemeye mahkum edildi 

Apple, 13 milyar Euro ödemeye mahkum edildi 

Avrupa'nın en yüksek mahkemesi Salı günü Apple'ın İrlanda'daki vergi meseleleriyle ilgili 10 yıllık mahkeme mücadelesinde Apple aleyhine karar verdi.

A+A-

Dava, Avrupa Komisyonu'nun İrlanda'ya Apple'dan 13 milyar euroya (14,4 milyar $) kadar vergi borcunu tahsil etmesini emrettiği 2016 yılına dayanıyor. Komisyon o dönemde Apple'ın İrlanda'dan yirmi yıl boyunca "yasadışı" vergi avantajları aldığını söyledi.

Avrupa Adalet Divanı'nın açıklaması, Apple'ın iPhone, Apple Watch ve AirPod serilerini canlandırmak için bir dizi yeni ürün teklifini duyurmasından saatler sonra geldi.

Reuters'a göre şirket yaptığı açıklamada, "Avrupa Komisyonu kuralları geriye dönük olarak değiştirmeye ve uluslararası vergi yasalarının gerektirdiği gibi gelirimizin ABD'de zaten vergiye tabi olduğunu görmezden gelmeye çalışıyor" dedi.

İrlanda hükümeti yaptığı açıklamada, Apple davasının "şimdi yalnızca tarihsel öneme sahip bir konuyu içerdiğini" ve her zaman "hiçbir şirkete veya vergi mükellefine ayrıcalıklı vergi muamelesi yapmadığı" yönündeki tutumunu sözlerine ekledi.

Hükümet, emanet fonundaki varlıkların İrlanda'ya aktarılması sürecini başlatacağını belirtti.

Bugüne kadarki dava süreci

2014 yılında Avrupa Birliği'nin yürütme kolu olan Avrupa Komisyonu, teknoloji devinin AB'deki merkezi olan İrlanda'daki Apple'ın vergi ödemeleriyle ilgili bir soruşturma başlattı.

Komisyon 2016'da Dublin'in Apple'dan 13 milyar euroya (14,4 milyar dolar) kadar vergi borcunu tahsil etmesini emretti ve o zamanlar teknoloji şirketinin İrlanda'dan yirmi yıl boyunca "yasadışı" vergi avantajları aldığını söyledi.

Apple ve İrlanda, 2019'da Komisyon'un kararına itiraz etti ve 2020'de AB Genel Mahkemesi ABD'li teknoloji devinin tarafını tuttu. AB'nin ikinci en yüksek mahkemesi, Komisyon'un 2016 kararını iptal etti ve yürütme kolunun İrlanda hükümetinin Apple'a vergi avantajı sağladığını kanıtlamadığını söyledi.

Etiketler :
İlgili Haberler