Apple, Çin'de App Store davasında tam bir zafer kazandı

Apple, Çin'de App Store davasında tam bir zafer kazandı

Bir Çin mahkemesi, şirketin uygulama mağazasında aşırı komisyon aldığı iddiasıyla açılan davayı reddetti.

A+A-

Apple, Çin'de App Store antitröst davalarında nadir görülen bir zafer elde etti. Bir Çin mahkemesi, şirketin uygulama mağazasında aşırı komisyon aldığı iddiasıyla açılan davayı reddetti.

2021 yılında Çin'de bir iPhone sahibinin, Apple'a yüksek komisyon ücretleri nedeniyle açtığı dava, iOS kullanıcılarının, Android kullanıcılarına kıyasla daha fazla ödeme yapmak zorunda kaldığını iddia ediyordu. South China Morning Post'un haberine göre, Şanghay mahkemesi bu iddiaları reddetti ve davayı düşürdü. Mahkeme, Apple'ın uygulama mağazası komisyonlarının Android platformlarındakilerden "önemli ölçüde daha yüksek" olmadığını ve tüketici fiyatlarını doğrudan etkilediğine dair bir kanıt bulunmadığını belirtti.

Şanghay'daki davacı Jin'in yasal temsilcisi, Çin Yüksek Halk Mahkemesi'ne temyiz başvurusunda bulunacaklarını duyurdu. Kinding Hukuk Bürosu'nun kurucu ortağı Wang Qiongfei, Apple'ın pazar hakimiyetini kötüye kullandığını ve Çinli tüketicilerin seçim yapma ve adil işlem haklarını ihlal ettiğini belirtti.

Apple'ın tüm dünyada başı davalarla dertte

Apple, dünya genelinde App Store ve diğer hizmetlerinde çok sayıda antitröst davalarıyla karşı karşıya. Avrupa'nın Dijital Piyasalar Yasası (DMA), Apple gibi büyük şirketlerin pazar hakimiyetini rekabete aykırı bir şekilde kullanmalarını engellemeye yönelik bir dizi değişiklik getirdi.

Apple, iPhone uygulamalarının satışı üzerindeki tekel nedeniyle eleştirilerin odağında yer aldı. Şirket, üçüncü taraf uygulama mağazalarına izin vermesi gerektiği kararlarına “kötü niyetli uyum” şeklinde yanıt verdi ve bu nedenle soruşturma altında bulunuyor.

Benzer yasalar, Hindistan ve Japonya gibi diğer ülkelerde de Apple'ı hedef alıyor. ABD'de ise DOJ tarafından açılan ve benzer konuları ele alan bir dava ile Epic Games davasında zorlu bir süreçle karşı karşıya.

 

İlgili Haberler