Apple Çin'de kaybediyor: iPhone satışları ilk 5'ten düştü

Apple Çin'de kaybediyor: iPhone satışları ilk 5'ten düştü

Apple, iPhone'un Huawei gibi yerli telefon üreticilerinin modellerine yenik düşmesiyle birlikte ikinci çeyrekte dört yıl aradan sonra ilk kez Çin'de en çok akıllı telefon satan beş şirketten biri olmaktan çıktı.

A+A-

Apple Çin'de güç kaybediyor, yerel rakipler güçleniyor. Çin'de akıllı telefon sevkiyatları bir önceki yıla göre yüzde 8,9 artarak 71,6 milyon adede ulaşırken Apple yüzde 3,1'lik bir düşüş yaşadı.
International Data Corporation (IDC) araştırma grubunun ön verilere dayanarak yaptığı açıklamaya göre Apple'ın Çin'deki toplam pazar payı 2020'ye kıyasla hala daha büyük; 2020'nin üçüncü çeyreğindeki yüzde 8,3'e kıyasla bugün yüzde 13,6. Rakip araştırma grubu Canalys tarafından yayınlanan veriler de Çin'deki ilk beş satıcının artık yerel şirketlerden oluştuğunu gösteriyor.

Xiaomi, çeyrek boyunca Apple'In iPhone modellerinde yaptığı indirime rağmen Apple'ın pazar payının yüzde 2 puan düşmesiyle ilk beşe girdi. Canalys, Xiaomi'nin akıllı telefon satışlarının, ilk elektrikli otomobili SU7'nin lansmanıyla ilgili pazarlama çalışmalarından yararlandığını söyledi.
Vivo, Oppo ve Honor ilk beşte yer alan diğer Çinli markalar. Yoğunlaşan rekabet ve Çin'de iPhone'lara yönelik hükümet baskısı ile ilgili endişeler son aylarda Apple için kalıcı bir sorun oldu ve App Store, Apple Pay ve Apple TV+'ı içeren hizmet işindeki çift haneli büyümenin sürdürülmesi gibi olumlu işaretleri dengeledi. Huawei, amiral gemisi Mate 60 akıllı telefon serisini geçen yıl Eylül ayında piyasaya sürdü.

IDC araştırma direktörü Nabila Popal Financial Times'a yaptığı açıklamada, "Bu yıl Apple'ın düşüşü sadece mevsimselliğin ötesinde, doğrudan Apple dışında premium segmentteki diğer tek büyük oyuncu olan Huawei'nin artan rekabetinin bir sonucudur" dedi.
Ancak araştırmaya göre Apple'ın Çin'deki yıllık düşüşü ilk çeyreğe kıyasla "biraz iyileşti". Popal, "Huawei'nin tehdidi, yakında yapay zeka özelliklerini tanıtmaması halinde hız kaybedebilir - çünkü bunların premium cihazların temel unsurları haline gelmesi bekleniyor" diye ekledi.
Apple, önümüzdeki Perşembe günü Haziran ayı sonuna kadar olan çeyrek için kazançlarını bildirecek ve yatırımcılar küresel iPhone satışlarında bir artışa dair işaretler arayacak. İcra Kurulu Başkanı Tim Cook, yapay zekanın 2025'e kadar satışları artırma potansiyeli konusunda ısrar ediyor.
Bank of America analistleri bu ay Apple için "satın al" notunu yineleyerek, yeni yapay zeka özelliklerinin ilgisini çekecek eski modellerle çalışan geniş bir kullanıcı tabanı tarafından yönlendirilen iPhone için güçlü bir çok yıllık yenileme döngüsü beklediklerini söylediler.


Etiketler : , ,
İlgili Haberler