Apple, Epic Games'i engelleme konusunda kararlı

Apple, Epic Games'i engelleme konusunda kararlı

Apple'ın Avrupa'daki pazar payını ve iş modelini önemli ölçüde etkileyebilecek olayda yeni gelişme

A+A-

Apple, Fortnite'ın yaratıcısı Epic Games'in Avrupa'daki iPhone ve iPad'lerde kendi çevrimiçi pazarını açmasını engelleme konusundaki kararlılığını sürdürdü. Teknoloji devi yaptığı son açıklama ile bu tür adımlar atma yetkisini teyit eden mahkeme kararlarına atıfta bulundu.

Apple'dan bir sözcü, Epic'in sözleşmeye aykırılık yaptığı ve mahkemelerin Apple'a Epic ile olan ilişkilerini istediği zaman sonlandırma hakkı tanıdığını savundu. Apple, Epic'in geçmiş ve devam eden davranışları ışığında bu hakkı kullanmayı seçtiğini açıkladı.

AB Düzenleyicileri Soruşturma Başlatıyor

Öte yandan Avrupa Birliği (AB) düzenleyicileri, Apple'dan Epic Games ile olan anlaşmazlık ve AB teknoloji düzenlemelerini ihlal edip etmediği konusunda açıklama talep etti. Avrupa Komisyonu, Apple'ın Dijital Piyasalar Yasası (DMA), Dijital Hizmetler Yasası (DSA) ve Platformdan İşletmeye Yönetmeliği (P2B) ile uyumluluğunu değerlendirmek istiyor.

Apple, Epic'in DMA'dan yararlanma çabalarına yanıt olarak, İsveç'te Epic tarafından yeni oluşturulan bir geliştirici hesabını sonlandırarak, Fortnite ve diğer oyunları kendi oyun mağazası aracılığıyla Avrupa'daki iPhone'lara yeniden sunma girişimini engellemişti.

Komisyon, Apple'ın eylemlerinin DSA ve P2B ile uyumluluğu konusunda şüphe uyandırıp uyandırmadığını da değerlendiriyor. Bu düzenlemeler uyarınca, hesapların askıya alınması veya sonlandırılması kararları orantılı olmak ve temel haklara saygı göstermek zorunda.

Tarafların Görüşleri

Apple, önceki mahkeme kararlarına dayanarak eylemlerinin haklı olduğunu savunurken, Epic Games, Apple'ı rakiplerini ortadan kaldırmakla suçladı.

 

İlgili Haberler