Apple hisseleri neden değer kaybetmeye başladı, düşüş devam edecek mi?

Apple hisseleri neden değer kaybetmeye başladı, düşüş devam edecek mi?

New York borsasında iPhone 16'ya Olan Talebin Zayıf Kalması Apple Hisselerini Düşürdü

A+A-

New York borsasında Apple hisseleri, yeni iPhone 16'ya yönelik talebin geçen yılki seviyelerin altında olduğunu gösteren raporların ardından Pazartesi günü işlem saatlerinde düşüşe geçti. Şirket, geçtiğimiz hafta yeni iPhone 16 modelini tanıtarak, bu modelin küresel talepte yaşanan düşüşü tersine çevireceğini umuyordu.

Apple, yapay zeka ile güçlendirilmiş yeni iPhone 16 modelinin satışlarına güvense de, piyasaya sunulan bu modelin temel versiyonu 799 dolardan, en üst düzey iPhone Pro Max versiyonu ise 1.199 dolardan satışa çıkacak. Yeni modeller bu hafta itibarıyla raflardaki yerini alacak.

Yeni iPhone 16'nın 'Apple Intelligence' olarak adlandırılan özellikleri, iOS 18 işletim sisteminin indirilmesiyle kullanıma sunulacak olsa da, bu güncellemeler önümüzdeki haftalarda ve aylarda aşamalı olarak gerçekleştirilecek.

Citigroup, Pazartesi günü yayınladığı raporda, bu gecikmenin Çin'deki rekabet ve tüketicilerin yükseltme taleplerinin azalmasıyla birleştiğinde, yeni iPhone 16'ya olan erken talebin beklentilerin altında kaldığını belirtti. Banka, ön siparişlerdeki teslimat sürelerinin geçen yılki iPhone 15 lansmanına göre daha kısa olduğunu ve bunun da talepte sınırlı bir artış olduğunu gösterdiğini ifade etti.

Citigroup analistleri, “Geçen yılın iPhone 15 ön siparişleri ile karşılaştırıldığında, iPhone 16'nın teslimat süreleri ortalama bir hafta daha kısa" diyerek, özellikle üst düzey Pro Max modellerinde teslimat sürelerinin daha uzun olduğunu belirtti. Ayrıca, tüketicilerin büyük depolama alanına sahip modelleri tercih ettikleri, 256GB ve 512GB modellerin daha uzun teslimat sürelerine sahip olduğu da kaydedildi. Bu eğilim, analistler tarafından ürünlerin 'premiumlaştırılması' olarak nitelendirildi.

Jefferies analistleri de ABD'de tüketici talebinin zayıf olduğuna dikkat çekerek, bazı iPhone 16 modellerinin mağazadan anında teslim alınabildiğini belirtti.

iPhone 16 Talebinde Düşüş

Tayvan merkezli analist Ming-Chi Kuo, Apple'ın yeni iPhone 16 lansmanının ilk hafta sonunda, bir önceki yılki iPhone 15 satışlarına kıyasla yaklaşık %12,7 oranında daha düşük bir satış gerçekleştirdiğini açıkladı. Kuo, açılış hafta sonunda yaklaşık 37 milyon iPhone 16 satıldığını belirtti.

Yeni iPhone 16'ya olan talebin, Apple'ın yapay zeka stratejisi ve geniş yatırım planları için kritik öneme sahip olduğuna dikkat çekiliyor. Apple'ın 1,4 milyar kullanıcıdan oluşan geniş tabanı ile bu teknolojiyi yayma kapasitesinin, sektördeki yerini sağlamlaştırdığı düşünülüyor.

İlgili Haberler