Apple için yeni tehlike kapıda. Google en güvendiği ürünü erken piyasaya sürüyor
Google, Apple'ı Geçmek İçin Pixel'i Daha Erken Piyasaya Sürme Kararı Aldı
Google, salı günü düzenlediği donanım etkinliğiyle Apple’ın yıllık iPhone lansmanının önüne geçmeye çalıştı. Google uzun zamandır şirkette bulunan yönetici Rick Osterloh’u da etkinlikte sahneye çıkardı.
2016 yılında Google’a katılan ve Motorola’nın eski başkanı olan Osterloh, bu yıl şirketin donanım geliştiren ekiplerini ve Android işletim sistemini kendi liderliği altında birleştirmesinden sonra ilk büyük ürün lansmanını yönetti. Bu yeniden yapılanma, Osterloh’un şirket içindeki etkisini artırdı ve Google’ın donanım alanında uzun vadeli bir rekabet planladığını işaret etti.
Google'ın Pixel Telefon Satışları İyileşmeye Başlıyor
Google, tüketici cihazlarına yönelik daha agresif bir hamle olarak, amiral gemisi Pixel akıllı telefon lansmanını Ağustos ayına çekti. Uzmanlara göre Google, bu hamle ile endüstri için sakin bir dönem olan bu zamanda dikkatleri ürününe çekmeyi amaçladı. Apple’ın bir sonraki iPhone lansmanını önceden duyuran bu hareket, Google’ın Apple ile doğrudan rekabet etmeye kararlı olduğunu gösteriyor.
Google, Pixel serisine büyük yatırımlar yaptı, kendi çipini tasarladı, NBA playoff oyunlarını sponsor etti ve Giannis Antetokounmpo gibi süperstar oyunculara cihazlar dağıttı. Ancak buna rağmen, yüksek segmentte Apple’ın gerisinde kalmaya devam ediyor. ABD’de Android ortağı Samsung Electronics Co. bu segmentin büyük bir kısmını kapmış durumda ve Google gibi etkili bir şirket için bile çok az yer bırakıyor.
Acank bu zorlu rekabet, Osterloh’un Google’daki yükselişini engellemedi ve ona şirketin tüketici ürünlerinin tek başına yönetme kontrolünü vermek ve Google’ın cihazlar aracılığıyla yapay zekayı ticarileştirme çabalarını pekiştirmek için bir adım olabilir.
Mandeep Singh’e göre, son dönemdeki jeneratif yapay zeka özellikleri, tüketicilerin akıllı telefonlara olan ilgisini canlandırabilir ve cihazlarını daha düzenli olarak yükseltmelerini sağlayabilir. Samsung, Galaxy serisini bu yıl bir AI-first (yapay zeka öncelikli) ürün olarak konumlandırdı ve Galaxy S24 serisinin bir önceki modeline göre çift haneli satış büyümesi kaydettiğini bildirdi. Apple da iPhone’larını Apple Intelligence olarak adlandırdığı yeni bir dizi özellikle satmayı planladığını belirtti.
Google’ın, Osterloh’un şirkete katıldığı döneme kadar uzanan Pixel serisi, kamera yazılımındaki yapay zekayı benimsemesiyle öne çıktı. Gece Görüşü (Night Sight) gibi sektörde çığır açan fotoğrafçılık modları sundu ve bu özellik, Apple dahil olmak üzere tüm mobil sektörde taklit edildi. Google’ın Tensor mobil çipinin şirket içinde tasarlanmış olması, onu diğer Android rakiplerine karşı ayıran bir özellik haline getiriyor.
Google, donanım etkinliğini iPhone üreticisinin en büyük yıllık etkinliğinden bir ay önce düzenleyerek, Apple’ın en az altı ay önünde olduklarını ve iPhone 16’nın sunacaklarından çok daha ileride olduklarını belirten bir açıklama yaptı. Singh, Apple’ın yıllar içinde diğer büyük teknoloji şirketlerine kıyasla yapay zekaya daha az yatırım yaptığını da ekledi.
Google’ın donanım, yazılım ve hizmetlerin geliştirilmesini birleştiren stratejisi, Apple’ın başarılı cihaz tasarımı yaklaşımını andırıyor. Ancak, Osterloh yapay zekadan kaynaklanan fırsatı değerlendirmeye çalışırken, Google için sürekli bir zorluk olan Apple’a karşı mücadeleyi sürdürmek zorunda kalacak.
Android Başkanı Sameer Samat, Pixel ekibiyle ve Samsung gibi ortaklarıyla projelerinin birbirine karışmaması için sıkı bilgi paylaşım sınırları koruduklarını söyledi. Ancak Samat, Osterloh’un yönetiminde, Google’ın yapay zekasının laboratuvarlardan Android ortaklarına daha hızlı ulaşmasının yolunu açacağını belirtti.
Yeni görevine başladıktan kısa bir süre sonra Osterloh, Samsung’daki muadili TM Roh ile görüşmek üzere Güney Kore’ye gitti ve iki şirket arasındaki işbirliğinin sorunsuz bir şekilde devam etmesini sağladı. Ayrıca, Temmuz ayında Samsung’un Unpacked ürün lansman etkinliğine katıldı ve Google’ın yapay zeka destekli deneyimlerini “tüm Android cihazlarına” getirme sözü verdi.
Apple’dan Android cihazlara geçişin zorluğu göz önüne alındığında, Google’ın donanımdaki kazanımları büyük olasılıkla Android ortaklarının zararına olacaktır, bu da kendi başına faydalı bir güç olabilir. Singh, bu durumun markalar üzerinde daha hızlı hareket etmeleri yönünde baskı oluşturacağını ve genel olarak Google’ın ekosistemini güçlendireceğini söyledi.