Apple, iOS 18 ile Haritalar uygulamasına gelen yeni özellikler

Apple, iOS 18 ile Haritalar uygulamasına gelen yeni özellikler

Apple, Haritalar uygulamasında kullanıcılara faydalı bazı değişiklikler sunuyor.

A+A-

Apple’ın iOS 18 ile birlikte sunduğu yenilikler, neredeyse tüm yerleşik uygulamaları kapsıyor ve bu yeniliklerden biri de Harita uygulaması. Her ne kadar Harita uygulamasına eğlenceli yeni AI eklemeleri gelmese de Apple, kullanıcılara faydalı bazı değişiklikler sunuyor.

Apple Haritalar'da Yürüyüş Parkurları

Geçen yıl Apple Watch için topoğrafik haritalar ekleyen Apple, şimdi bu ayrıntılı topoğrafik haritaları iPhone’a da getiriyor. Harita uygulaması, ABD’nin tüm 63 ulusal parkını kapsayan detaylı parkur ağlarını ve yürüyüş rotalarını içeriyor. Harita uygulamasında "yürüyüş" ya da "yürüyüş rotaları" araması yaparak yakınınızdaki parkur seçeneklerini görebilirsiniz; Apple, bu parkurlar için uzunluk, yükselti, derecelendirme gibi bilgileri sunuyor.

Yürüyüş rotaları, uzunluk, rota türü (döngü, nokta-çıkış ya da geri dönüş) ve yükseltiye göre filtrelenebilir ve çevrimdışı erişim için kaydedilebiliyor. Yürüyüş alanlarına yakından bakabilir ya da belirli parkurları arayabilirsiniz. Bir parkura tıkladığınızda, Apple uzunluk, en yüksek nokta, en düşük nokta ve mesafe gibi bilgileri sunuyor. Ayrıca parkurun genel rotasını görebilir ve her bir bölüm için uzunluk bilgisi alabilirsiniz. 

Apple Haritalar'da Özel Rotalar

Apple Haritalar, iOS 18’de özel rotaları destekliyor, böylece belirli bir yürüyüş rotasını planlayabilirsiniz. Bir parkur başlangıcında "Özel Rota Oluştur" seçeneğine tıklayarak özel rota deneyimini başlatabilirsiniz. Buradan, harita üzerinde noktalar belirleyerek rotanızı oluşturabilir ve Harita uygulaması size uzunluk ve yükselti detaylarını sağlayacaktır. Ayrıca Harita uygulaması, "Tersine Çevir", "Geri Dön" veya "Döngüyü Kapat" seçeneklerine tıklayarak bir rotayı otomatik olarak tamamlamanıza yardımcı olabiliyor.

Apple Hiratalar'da  Burada Ara

Apple, ziyaret etmeyi düşündüğünüz yerlerde arama yapmayı ya da keşfetmek istediğiniz bölgeleri kolaylaştırmak için "Burada Ara" düğmesini ekledi. Örneğin San Diego gibi bir yeri aradığınızda ve arama yaptığınızda, fiziksel konumunuz yerine ekranınızdaki alanı arar.

Bir şey aradıktan sonra haritada gezinirseniz, arama yeni konumda güvenilir bir şekilde güncelleniyor. Yakınlaştırdığınızda, "Burada Ara" düğmesi beliriyor ve nerede arama yapmak istediğiniz konusunda size daha fazla kontrol sağlıyor.

Apple Haritalar'da Favorileri Kaydetme

Eğer favori bir yürüyüş rotası, parkur veya özel bir rota bulursanız, bunu kütüphanenize kaydedebilirsiniz. İlgili parkuru bulup "Kütüphaneye Ekle" düğmesine tıklayarak bunu yapabilirsiniz. Yürüyüş rotalarını yeniden adlandırabilir, daha sonra göz atmak isteyebileceğiniz bilgileri ekleyebilir ve rotayı çevrimdışı kullanım için indirebilirsiniz. Harita üzerinde herhangi bir konumu görüntülerken "+" düğmesine tıklamak da o konumu kütüphanenize eklemenizi sağlar.

Apple Haritalar'da Kütüphane

Harita uygulamasından kaydedilen tüm içerikler, iOS 17’deki gibi ayrı bölümlerde değil, Harita uygulamasının yeni Kütüphane bölümünde saklanıyor. Kütüphane, aynı zamanda tüm son eklenen içeriklerinizi de gösteriyor.

Apple Haritalar'da Notlar

Harita uygulamasında herhangi bir yere tıklayıp menüden Not Ekle seçeneğini seçebilirsiniz. Buradan, bir yerle ilgili hatırlamak istediğiniz bir not ekleyebilirsiniz. Notlar özeldir ve cihazda saklanır. Yalnızca notu oluşturan kişi tarafından görülebilir.

İlgili Haberler