Apple iPhone 16, iPhone 16 Plus, iPhone 16 Pro ve iPhone 16 Pro Max'i tanıttı

Apple iPhone 16, iPhone 16 Plus, iPhone 16 Pro ve iPhone 16 Pro Max'i tanıttı

Apple beklendiği gibi iPhone 16 etkinliğinde yapay zeka özelliklerini öne çıkardı ve yeni iPhone'larla birlikte yeni Watch'lar ve AirPods'lar tanıtıldı.

A+A-

Apple, Pazartesi günü uzun zamandır beklenen yapay zeka destekli iPhone 16'yı tanıttı. Apple'ın CEO'su Tim Cook yaptığı açıklamada “Yeni nesil iPhone, sıfırdan Apple Intelligence için tasarlandı. Bu, heyecan verici yeni bir dönemin başlangıcına işaret ediyor” dedi.

Apple hisseleri günü çok az değişiklikle 220,91 dolardan kapattı. Apple'ın etkinliği, Çinli Huawei'nin üç katlı bir telefonu piyasaya sürmesinden saatler önce gerçekleşti ve iPhone üreticisinin karşılaştığı rekabetçi zorluğun altını çizdi. Apple, Çin'de 16'lara güç verecek bir yapay zeka ortağını henüz açıklamadı.

Apple ve dünyanın dört bir yanındaki teknoloji şirketleri ürünlerine yapay zeka eklemek için yarışıyor ve telefonların en önemli savaş alanlarından biri olması bekleniyor. Kaliforniya merkezli şirket ayrıca yapay zeka özelliğinin, iPhone satışlarındaki yavaşlamanın ortasında tüketicileri yükseltme yapmaya teşvik edeceğini iddia ediyor.

Yöneticiler, şirketin yapay zeka yazılımı Apple Intelligence'ın Siri'yi geliştirmenin yanı sıra telefon kamerası tarafından çekilen nesneleri anlama ve tanımlama gibi özellikleri geliştirmek için kullanılacağını söyledi.

Apple Intelligence'ın bir test sürümü önümüzdeki ay İngilizce dilinin ABD versiyonunda kullanıma sunulacak. İngilizce'nin diğer yerelleştirilmiş versiyonları için Aralık ayında, Çince, Fransızca, Japonca ve İspanyolca gibi dillerdeki versiyonları ise gelecek yıl kullanıma sunulacak. Apple, Siri'deki iyileştirmeler de dahil olmak üzere özelliklerin zaman içinde kullanıma sunulacağını söyledi. Ancak test aşamasının ötesine ne zaman geçileceği konusunda bir açıklama yapılmadı.

iPhone 16 ve 16 Plus, yerini aldıkları modellerle aynı fiyata sahip olacak ve yeni bir çip ve alüminyum kasa kullanacak. Kamerayı kontrol edebilen özelleştirilebilir bir düğme, önceki modellere benzeyen bir formatta en çok üzerinde durulan donanım özelliklerinden biriydi.

Üst düzey 16 Pro ve 16 Pro Max titanyumdan üretildi ve bir fotoğraf çekiminin nasıl daha etkili bir şekilde ayarlanacağına dair öneriler sunmak da dahil profesyonel düzeyde video prodüksiyonuna yönelik ses düzenleme yetenekleri gibi daha fazla yapay zeka özelliğine sahip.

Apple'ın yeni iPhone çipleri, yapay zeka uygulamalarını hızlandırmak için belirli özellikler içeren Arm mimarisinin en son sürümünü kullanıyor.

International Data Corp analisti Nabila Popal, “Cihazlarına 3-4 yıldır sahip olan mevcut iPhone kullanıcıları, bazı şeyler daha sonra sunulsa bile, cihazlarını yapay zeka için geleceğe hazırlayacağından kesinlikle yükseltmeye ikna olacaklar” dedi.

Yine de bazı analistler, özelliklerdeki gecikmelerin birçok potansiyel alıcıyı başlangıçta kenarda tuttuğunu belirtti.

TECHnalysis Research kurucusu Bob O'Donnell, “İnsanların bu şeylerin nasıl çalıştığını, ne kadar iyi işlediğini görmek için biraz beklediklerini ve sonra araştırmaya başlayacaklarını görebilirsiniz. Ancak geçmiş yıllarda gördüğümüz çılgınca bir hücum göreceğimizi sanmıyorum” sözlerini kaydetti.

Buna kıyasla, Huawei'nin web sitesi Pazartesi günü, resmi tanıtımından önce Z şeklindeki üç katlı telefonu için 3 milyondan fazla ön sipariş topladığını gösterdi. Bu durum Huawei'nin ABD yaptırımlarını aşma becerisinin altını çiziyor ve tüketicilerin daha fazla yapay zeka özelliği için can attığı ve bunun için para ödemeye hazır olduğu Çin'de Apple'a karşı konumunu sağlamlaştırıyor.

Apple Watch 10 ve AirPods 4

Apple ayrıca sağlık odaklı özelliklere sahip yeni Watch'ları ve AirPods 'u ile birlikte donanım tasarımındaki iyileştirmeleri de tanıttı. Apple, Watch'un uyku apnesi gibi uzun vadeli sağlık koşullarını keşfetme ve düşme gibi acil durumları tespit etme ve bunlara yanıt verme yeteneğini vurguladı.

AirPods'u güncelleyen Apple, ABD mevzuat incelemesine sunduğu işitme cihazı özelliklerini de tanıttı.

Tüm dünyadaki Apple hayranları yapay zekaya sahip yeni telefonları görmeyi bekliyordu. Apple'ın geçen yılki 383 milyar dolarlık satışının yarısından fazlasını iPhone'lar oluşturdu.

D.A. Davidson analisti Gil Luria, “Android telefonlar bu özelliklerden bazılarına sahip olsa da, Apple bunları iyi bir şekilde paketledi ve çok daha geniş bir şekilde pazarlayabilecek” dedi.

Apple'ın Çin mücadelesi

Çin ise Apple için özel zorluklar sunuyor.

eMarketer kıdemli teknoloji analisti Gadjo Sevilla, “Apple 2. çeyrekte Çin'deki ilk beş akıllı telefon satıcısı listesinden düştü” dedi ve ekledi: “Çin'in yerli akıllı telefon firmaları ilk kez beş sıranın tamamına sahip oldu. Apple Intelligence'ın Çin'de piyasaya sürülmesi için Pekin tarafından onaylanması gerektiğinden, muhtemelen başlangıçta bölgede benimsenmesi için önemli bir itici güç olmayacaktır.”

Apple Çin'de bu yılın başlarında hükümet kısıtlamaları ve artan yerel rekabet nedeniyle fiyatları agresif bir şekilde düşürdü.

iPhone 16 serisi, bu yapay zeka özellikleri etrafında tasarlanmış ilk Apple akıllı telefonları olsa da, bu özelliklerin önceki nesil cihazların en üst seviye versiyonları olan iPhone 15 Pro ve Pro Max'te de mevcut olması bekleniyor.

Google gibi rakipler de Apple'ın üst düzey akıllı telefon pazarındaki hakimiyetini sarsmak için yapay zeka özelliklerini sergiliyor. Apple'ın iOS'una rakip olan Android işletim sisteminin geliştiricisi Google, Ağustos ayındaki Pixel akıllı telefon tanıtım etkinliğini, kullanıcıların dijital bir asistanla canlı sesli görüşmeler yapmasına olanak tanıyan Gemini Live gibi yapay zeka özelliklerine odakladı. Google'ın duyurduğu yapay zeka özelliklerinin birçoğu Samsung ve Motorola gibi üreticiler tarafından üretilen Android tabanlı cihazlarda da kullanıma sunuldu.

Haziran ayında, geliştirici konferansından bir hafta sonra Apple, Avrupa Birliği teknoloji kuralları nedeniyle yapay zeka destekli özelliklerin Avrupa'da piyasaya sürülmesini erteleyeceğini söyledi.

Huawei, ekranı üçe katlanabilen Mate XT Z-fold telefonunun resmi duyurusunu bugün Çin'de yapacak.

İlgili Haberler